Taktakenéz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 3/2021. (II. 15.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 17
az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 3/2021. (II. 15.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Taktakenéz Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetésében elfogadott eredeti előirányzatát az alábbi tételek miatt szükséges módosítani:
Bevételek:
A bevételek között szerepeltettük az októberi felmérés alapján kijött visszafizetést. A működési és felhalmozási célú támogatások bevételei soron a közfoglalkoztatásra érkezett támogatások adatait pontosítottuk. Az iparűzési adó és a működési bevételek előirányzatát megemeltük a tényadatok ismeretében.
Kiadások:
A személyi juttatások, munkaadói járulékok, dologi kiadások előirányzatait módosítanunk kellett a mindennapokban jelentkező be nem tervezett gazdasági események függvényében. Az előző évi elszámolásból származó visszafizetés előre nem tervezhető, a havi befizetéskor szükséges neki előirányzatot biztosítani. Egyéb működési célú támogatás ÁH-n belülre soron szereplő adat a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulásnak átadott összeg, az ÁH-n kívülre átadott összeg pedig a Polgárőr Egyesület támogatása volt.
A beruházási kiadások előirányzata az óvodánál került megemelésre, melyre a működési kiadásokból adódó megtakarítások nyújtottak lehetőséget.
A jelen előirányzat módosítás után a költségvetési fő összeg 104.975.438,- Ft-tal növekszik.
Részletes indokolás
1. §
A 2021. szeptember 1. és december 31. közötti időszakban a bevételi és kiadási jogcímek előirányzatának változása miatt a 2021. évi költségvetési rendeletben megállapított költségvetési bevételét és költségvetési kiadását módosítja a képviselő-testület.
2. §
A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésének főösszegét állapítja meg, továbbá költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat. Meghatározza a bevételeket és kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban. Részletezi a működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten.
3. §
Meghatározza az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését.
Részletezi az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként.
Meghatározza a megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, közös önkormányzati hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
5. §
A rendelet-módosítás meghatározza a rendelet hatálybalépését.