Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Levelek Nagyközség Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 14/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 03
a Levelek Nagyközség Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 14/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
HATÁSVIZSGÁLAT
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése a helyi önkormányzati rendelet előkészítőjének feladatául szabja, hogy előzetes hatásvizsgálat elvégzésével mérje fel a helyi önkormányzati rendeleti szabályozás várható következményeit.
1. Az önkormányzati rendelet várható társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
A helyi önkormányzat SZMSZ-ének folyamatos felülvizsgálata és a magasabb rendű jogszabályokkal egyezősége törvényességi követelmény
1. Az önkormányzati rendelet várható környezeti és egészségügyi következményei:
A rendeleti szabályozás környezeti következménnyel nem jár.
1. Az önkormányzati rendelet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
nem releváns
1. Az önkormányzati rendelet megalkotásának szükségessége, az önkormányzati rendelet módosítása elmaradásának várható következményei:
A rendelet megalkotásának elmaradása jogszabálysértő lenne és a helyi testület működésével kapcsolatos bizonytalanságot eredményezné.
1. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
Nem releváns
INDOKOLÁS
a Levelek Nagyközség Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 14/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya az önkormányzat törvényességi felügyeleti jogkörében vizsgálta a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a szervezeti és működési szabályzatról szóló 14/2019 (X.25.) önkormányzati rendelet, amely vizsgálat megállapításiról Szakmai konzultációs adatlapot küldött meg. Az adatlap Szakmai segítségnyújtás jogszabálysértés esetén részében feltárta a vizsgált önkormányzati rendelet egyetlen egy jogszabálysértő rendelkezését.
A Szakmai konzultációs adatlap javaslata alapján került felülvizsgálatra az alaprendelet. A módosítás kis mértékű, mert csak egy
A Szakmai konzultációs adatlap a felülvizsgálandó rendelet érdemi részében egy csoportba sorolható jogszabálysértést tárt fel:
nem jogszerű az adott rendelkezés.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
az 1. §-hoz
A rendelet 1. §-a a rendkívüli ülés összehívását és indítványozását szabályozza.
a 2. §-hoz
A rendelet 2. §-a a rendelet hatályba lépésének időpontját.
Az indokolás közzétételének szabályai
A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. A közzétételre a rendelet kihirdetését követően kerülhet sor. A közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható.
Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabály jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve technikai vagy végrehajtási jellegű. A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.
Álláspont az indokolás közzétételéről
A rendelet előzetes hatásvizsgálatban bemutatott társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása kimutatható, ezért az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.
A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettség összhangban vannak, a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettség nem szükséges.