Csárdaszállás Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Csárdaszállás Községi Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 26
Csárdaszállás Községi Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A költségvetési rendelettervezet 1. §-ában meghatározott 151.951 ezer Ft bevételi és kiadási főösszeg meghatározásában Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény az irányadó. Az állami támogatások vonatkozásában, az államháztartási törvény alapján költségvetési hiány nem tervezhető. A költségvetési egyensúly biztosított.
A 2. §-hoz
A rendelet 2. §-ában meghatározott 91.732 ezer Ft működési bevétel az ellátandó feladatokhoz szükséges bevételeket tartalmazza, mely az Önkormányzat sajátosságait figyelembe véve tovább nem növelhető. Az egyéb felhalmozási bevétel 200 ezer Ft összege a lakáskölcsön visszafizetésének összegét tartalmazza.
A 3. §-hoz
A rendelet 3. §-ában meghatározott jogcímenkénti bevételek feladatonként lettek kidolgozva, melyek az Önkormányzat feladataihoz kapcsolódva tovább nem növelhetők.
A 4. §-hoz
A rendelet 4. §-ában meghatározott önkormányzati működési kiadások összesen 105.089 ezer Ft összegben az Önkormányzat működéséhez kapcsolódó feladatok személyi és tárgyi feltételeinek költségeit tartalmazza. A személyi juttatások és hozzá kapcsolódó járulékok kiadásainak előirányzata a közalkalmazottakra vonatkozóan a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény az irányadó, a Magyarországi helyi önkormányzatokról szóló törvény főállású polgármesterre vonatkozó besorolás alapján, illetve a közfoglalkoztatás keretében a munkatörvénykönyve alapján került betervezésre, illetve társadalombiztosítási és adótörvények figyelembevételével lett kialakítva.
Az önkormányzati segélyezés körében betervezett 1.500 ezer Ft kiadás az Önkormányzat szociális rendelete, valamint a gyermekek és fiatal felnőttek részére nyújtandó támogatásokról szóló rendelete alapján került betervezésre.
Az 5. §-hoz
A rendelet 5. §-ában meghatározott működési célú pénzeszköz átadás a Csárdaszállási Kirendeltséghez kapcsolódó, de a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalnál kifizetett igazgatási kiadások összegét tartalmazza, melynek forrásául a Csárdaszállás Községi Önkormányzat által biztosított pénzeszköz átadás szolgál.
A 6. §-hoz
A rendelet 6. §-ában a fejlesztési kiadásokra tervezett 46.087 ezer Ft többek között az Önkormányzat 2022. évi fejlesztési elképzelései körében a Magyar Falu Program keretében megvalósuló Jókai út felújításának I. ütemét, a tervezett tárgyi eszközök beszerzési költségét és a lakásvásárlási kölcsönök kihelyezését foglalja magába.
A 7–10. §-hoz
A rendelet 7-10. §-ában meghatározott mellékletek kimutatásait az államháztartási törvény írja elő.
A 11. §-hoz
A rendelet 11. §-ában az Önkormányzat feladatai elvégzéséhez meghatározott létszámkeret került meghatározásra az államháztartási törvény alapján.
A 12. §-hoz
A rendelet 12. §-ában az Önkormányzat 2022. évi lehetséges adósságvállalás felső határát 12.800 ezer Ft összegben határozza meg.
A 13. §-hoz
A 13. § a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
A 14. §-hoz
A 14. § az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet helyezi hatályon kívül.