Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Kötegyáni Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről

Hatályos: 2022. 01. 28
A Kötegyáni Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről
Általános indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a képviselő-testület – a Kormány ajánlásának figyelembevételével – a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
A közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunkavégzésről szóló 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdés a) pontja alapján az igazgatási szünet időtartama nyáron öt egybefüggő naptári hét, amely augusztus 20-át közvetlenül követő vasárnapig tart. Ezen időszak alatt az esedékessége évében ki nem adott szabadság teljes egésze kiadható.
A 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 23/2021. (VI. 1.) ITM rendeletben meghatározott szombati munkanapok (március 26., október 15.) is beemelésre kerültek a Kötegyáni Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetéről szóló önkormányzati rendeletbe.
A rendelet alapján lehetőség van a szabadságok kiadására, ezzel is elkerülve, illetve lecsökkentve az esetlegesen következő évre áthúzódó ki nem vett szabadságok felhalmozódását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Kötegyáni Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről szóló 1/2022. (I.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) hatálya alá tartozó személyek körét határozza meg.
A 2. §-hoz
A rendelet az igazgatási szünet időtartamát határozza meg, figyelemmel a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunkavégzésről szóló 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet valamint a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 23/2021. (VI. 1.) ITM rendelet vonatkozó rendelkezéseire.
A 3. §-hoz
A rendelet hatályba lépését és hatályvesztésének időpontját határozza meg.