Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztviselők 2022. évi illetményalapjáról

Hatályos: 2022. 01. 19
a köztisztviselők 2022. évi illetményalapjáról
Végső előterjesztői indokolás
A 2022. január 1–től hatályos Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdése szerint: A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2022. évben - az önkormányzat saját forrásai terhére - a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.
A KSH jelenlegi adatai alapján 2021. január-október hónapok között a magyarországi bruttó átlagkereset 431 300 forint volt.
A költségvetési törvény 2022. január 1-től hatályos 75. § (3) bekezdésének b) pontja ad felhatalmazást Ságvár Község Önkormányzata, mint irányító szerv részére, hogy a törvényben meghatározottnál magasabb illetményalapot állapítson meg a Hivatal köztisztviselői részére.
2022. január 1-jével megemelésre került a minimálbér, a garantált bérminimum, valamint több ágazatot érintően is jelentős béremelés történt az elmúlt évben, években. Az önkormányzati szférában alkalmazott köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők fizetését alapvetően meghatározó illetményalap összege a költségvetési törvény szerint 38 650,-Ft, mely 2008. óta! nem emelkedett. A központilag ismételten elmaradt köztisztviselői bérrendezés tovább erősíti a meglévő bérfeszültséget az önkormányzati közszféra és a magánszféra, valamint az állami közszféra között. Versenyképes illetményalap hiányában fennáll a magasan képzett munkaerő elvándorlásának veszélye, veszélyeztetve ezáltal a hivatal és az önkormányzatok jogszabályszerű működését. A munkavállalók többsége kifejezetten a munkabér összegét tekinti döntő érvnek elhelyezkedése során, ezért ahhoz, hogy a szakmailag kiemelkedő munkát végző köztisztviselőket meg tudjuk tartani, illetve az újonnan jelentkezők számára is vonzóvá tudjuk tenni a köztisztviselői pályát, az illetmények rendezésére is szükség van.