Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2022. évi illetményalapjáról

Hatályos: 2022. 02. 12
a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2022. évi illetményalapjáról
Végső előterjesztői indokolás
Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2022. évi illetményalapjáról szóló 1/2022. (II.11.) önkormányzati rendeletéhez
Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) 62. § (6) bekezdése felhatalmazást ad a helyi önkormányzat képviselő-testületének, az alábbiak szerint:
A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2022. évben - az önkormányzat saját forrásai terhére - a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.
Az előbbiekben meghatározott illetményalap-emelés önkormányzati rendeletben történő meghatározására a költségvetési törvény 75. § (3) bekezdésének b) pontja teremt lehetőséget.
Az illetményalap megemelésére vonatkozóan mindkét érintett képviselő-testület részéről rendeletalkotás szükséges.