Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2022. évi illetményalapjáról és illetménykiegészítéséről

Hatályos: 2022. 02. 07
a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2022. évi illetményalapjáról és illetménykiegészítéséről
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
Az önkormányzat hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők a szolgálati jogviszonyuk alapján havonta illetményre jogosultak. Az illetmény megállapítása a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (továbbiakban: Kttv.) foglaltaknak megfelelően az alábbiak szerint történik:
Az illetmény a Kttv. 133. § (1) bekezdése szerint megállapított alapilletményből, valamint – a törvényben meghatározott feltételek esetén – illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll. Alapilletmény: a köztisztviselők a közszolgálati jogviszonyban eltöltött idő alapján besorolási osztályokba, illetve fizetési fokozatokba kerülnek besorolásra. Az egyes osztályok emelkedő számú fizetési fokozataihoz növekvő szorzószámok tartoznak. A szorzószám és az illetményalap szorzata határozza meg az egyes köztisztviselő alapilletményt. A besorolási osztályokat és a fizetési fokozatokat a Kttv. melléklete tartalmazza.
Az illetményalap összegét évente a Magyarország központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap. Az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttes összegének legalább a garantált bérminimum összegét el kell érnie.
2022. január 1-jétől a a garantált bérminimum összege bruttó 260.000,- Ft. A köztisztviselők bérének alapján képező illetményalap 2008 óta nem változott, jelenleg is 38.650 Ft.
A Kttv.-ben a középiskolai végzettséggel rendelkező köztisztviselők számára meghatározott fizetési fokozatokhoz tartozó szorzószámok és a központi költségvetésben maghatározott illetményalap szorzata évek óta jelentősen elmarad a mindenkori garantált bérminimum összegétől, így az önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők illetménye évek óta a garantált bérminimum összege.
Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – a törvényben meghatározottnál (38.650 Ft) magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. Költségvetési törvény 60. § (6) bekezdése: „A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2022. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.”
A Kttv. szerinti jelenlegi illetményalappal számolt besorolási bér a középfokú végzettségű dolgozók esetén a legtöbb esetben nem éri el a garantált bérminimum összegét. A Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők átlagbére jelentősen elmarad az országos átlagbértől. Az illetményalap emelés mellett 4 kolléganő esetén még mindig szükséges a besorolás szerinti bér garantált bérminimumra történő kiegészítése, vagyis esetükben a havi illetmény továbbra is a garantált bérminimum, azaz 260.000 Ft lenne. Ezen esetekben az illetményalapon felüli bérfejlesztésre is szükség van, mely munkáltatói döntéssel oldható meg.
Fentiek alapján kérem, hogy a köztisztviselői illetményalapot a 2022. évre 60.000,- Ft összegben állapítsák meg.
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) 234. § (3) bekezdésekben foglaltak szerint a helyi önkormányzat rendeletben egységesen valamennyi és felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőnek a tárgyévre illetménykiegészítést állapíthat meg, amelynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének
a) a megyei önkormányzatnál, a megyei jogú városnál legfeljebb 40%-a,
b) községi önkormányzatnál legfeljebb 20%-a,
c) az a) és b) pontban nem szereplő önkormányzatnál legfeljebb 30%-a.
A Kttv. 234. § (4) A helyi önkormányzat a (3) bekezdés szerint rendeletben illetménykiegészítést állapíthat meg egységesen valamennyi érettségi végzettségű köztisztviselőnek, amelynek mértéke legfeljebb 20%.