Ivád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2021-ben elfogadta Magyarország 2022. évi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtom be 2022. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
A 3. §-hoz és a 2. melléklethez
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 2. sz. melléklet tartalmazza.
2022. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 149.653 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink között a szociális étkezés térítési díjbevétele, közvetített szolgáltatás a nonprofit kft felé, valamint egyéb bérleti díjak szerepelnek, összesen 4.729 eFt összegben.
Felhalmozási bevétel
Az ÉRV Zrt-től érkező használati díjat terveztük ide 1.600 eFt összegben.
Sajátos bevételek
A gépjárműadó az önkormányzatot már nem illeti meg.
Az iparűzési adó bevételt 3.500 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 68.481 ezer Ft. Az általános feladatok támogatása az előző évihez képest emelkedik, elsősorban a központi bérintézkedésekre kapott kiegészítő normatívákkal (polgármesteri béremelés, minimálbér-, garantált bérminimum emelése. A szociális feladatok ellátásához biztosított általános állami támogatás 9.686 eFt, ami 183 ezer forinttal magasabb az előző évinél. Kulturális feladatokra a támogatás nem változik. Az óvoda támogatása több, mint 2 millió forinttal emelkedik a béremelések miatt, a gyermekétkeztetés, szociális étkezés támogatása viszont csökken, mert kevesebben veszik igénybe a szolgáltatásokat. A falugondnoki szolgálat támogatása szintén emelkedik a béremelés kompenzációjával. Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 1.749 ezer Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
A közmunka programokra működési átvételként 11.119 eFt-ot terveztünk, ami jelentősen magasabb az elmúlt évinél, mivel a közmunkások bérét is megemelték központilag.
Pénzmaradvány
A költségvetésbe beépítettük az előző évi pénzmaradvány összegét, melyből 5.342 eFt működési pénzmaradvány (szociális tüzelőre kapott összeg, közösségszervező dolgozóra kapott pályázati összeg, rendezvénypályázat maradványa), valamint 28.499 eFt felhalmozási maradvány (a Magyar Falu pályázat maradványa).
A 4. §-hoz és a 3. melléklethez
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 44.330 ezer Ft, ami az előző évi előirányzattól jóval magasabb. A polgármesteri bér, az óvodai dolgozók, a falugondnok, valamint a közmunkások bére is jelentősen emelkedik.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni melynek mértéke 13%, a közfoglalkoztatás esetében 6,75%.
Dologi kiadások
A legtöbb feladatnál a tavalyi tény adatokból indultunk ki, összesen mintegy 27,1 millió forintos nagyságrendet jelent.
A szociális kiadások 2022. évi előirányzata 8.267 ezer Ft, ami tartalmazza a szociális tüzelő beszerzési és szállítási költségeit is.
Átadások, támogatások
A többcélú kistérség működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 390 ezer Ft-ot kell átadnunk.
A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak és a Leader egyesületnek 60 ezer Ft tagdíjat irányoztunk elő. A Magyar Államkincstár felé 800 eFt a visszafizetési kötelezettség.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozásához 898 eFt-tal kell hozzájárulnunk.. Az egészségügyi központhoz 1.666 eFt-ot, az ügyelethez, laborral együtt összesen 1.148 ezer forintot kell átadni. A helyi önszerveződő szervezetek pályázati alapjába összesen 500 eFt-ot terveztünk.
A kiadások részletezését a 3. melléklet mutatja.
Felhalmozási kiadások
A tervezésnél elsősorban a Magyar Falu programban elnyert pályázattal számoltunk. 22.440 eFt+ÁFA értékben a faluház (hivatal felújítás) összegét terveztük. Ez a tétel a meglévő pénzmaradványból kerül rendezésre. Egyéb felhalmozási kiadásként további 3.000 eFt+ÁFA összeget terveztünk.
Kiadásaink számbavétele után összesen 1.749 ezer Ft mérleg egyezőtlenség mutatkozik, mely teljes egészében működési hiány. A hiány fedezetére kiegészítő (rendkívüli) támogatást állítottunk be a mérlegünkbe. Kérem a költségvetési