Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 11
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2021-ben elfogadta Magyarország 2022. évi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtom be 2022. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
A 3. §-hoz és a 2. melléklethez
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 2. sz. melléklet tartalmazza.
2022. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 44.342 eFt-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink között bérleti díjak jelentkeznek, lakóingatlan bérbeadásából, mozgóárus közterület-használati díjból tevődik össze a 195 eFt bevétel.
Sajátos bevételek
A gépjárműadó már nem illeti meg az önkormányzatot.
Az iparűzési adó bevételt 1.500 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 21.206 ezer Ft, ami 4.190 ezer forinttal több az előző évinél. A jelentős emelkedés magyarázata, hogy a központi bérintézkedések (polgármesteri béremelés, minimálbér-, garantált bérminimum emelés) kompenzálásra kerülnek a kormány által, valamint a szociális feladatokra kapott összeg is jelentősen emelkedik.
Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 3.424 ezer Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
A közmunka programokra működési átvételként 92 eFt-ot terveztünk.
Pénzmaradvány
A költségvetésben 2.951 eFt működési pénzmaradvány szerepel, az EFOP pályázat, a szociális tüzelő pályázat, valamint a közösségszervező bértámogatására kapott Magyar Falu Program pályázat maradványa. Felhalmozási pénzmaradvány a közutak felújításra nyert Belügyminisztériumi pályázati összeg közel 15 millió forint értékben.
A 4. §-hoz és a 3. melléklethez
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 9.560 ezer Ft, ami az előző évi előirányzatnál magasabb, mert a polgármesteri bért, valamint a garantált bérminimumot jelentősen emelték központilag.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni melynek mértéke január 1-től 13%.
Dologi kiadások
A legtöbb feladatnál (községgazdálkodás, köztemető-fenntartás, közvilágítás stb.) az elmúlt évi tényadatokból indultunk ki, de a jelentős energia-ár emelkedés és az egyéb beszerzési árak emelkedése miatt magasabb összeggel terveztünk.
A művelődési háznál az üzemeltetési költségeket és rendezvény-költséget is terveztünk.
A szociális kiadások 2022. évi előirányzata 3.100 ezer Ft, ami tartalmazza a szociális tüzifával kapcsolatos költségeket is közel 900 ezer Ft-os összegben.
Átadások, támogatások
A többcélú kistérség működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 114 ezer Ft-ot kell átadnunk.
A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak, Leader Egyesületnek összesen 40 ezer Ft tagdíjat irányoztunk elő.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozásához 295 eFt-tal kell hozzájárulnunk. Az egészségügyi központhoz 553 eFt-ot, az ügyelethez, laborral együtt összesen 385 ezer forintot kell átadni.
Az óvodafenntartó társuláshoz 100 eFt-ot adunk át.
A kiadások részletezését a 3. melléklet mutatja.
Felhalmozási kiadások
Itt szerepel az útfelújítás (BM pályázat) bruttó 19.939 eFt összeggel. Ezen felül még további 635 eFt önerőt is beterveztünk egyéb beruházásokra, melyek mibenléte majd év közben lesz konkretizálva.
A tervezésnél a falugondnoki szolgálatnál is számoltunk bruttó 254 eFt tárgyi eszköz beszerzéssel.