Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

Damak község közművelődési feladatainak ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 10
Damak község közművelődési feladatainak ellátásáról
Általános indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § alapján a települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.
A Kultv. az alábbiak szerint határozza meg a közművelődési alapszolgáltatásokat:
a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint
g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.
Minden települési önkormányzat kötelező feladata a közművelődési alapszolgáltatás megszervezése. Ennek keretében
a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
c) fórumot szervez – ha az adott településen működik – a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.
A Kultv. 83/A. §-a szerint a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján – a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően – rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály- Törvényességi Felügyeleti Osztálya (továbbiakban: Kormányhivatal) 2021. szeptember 28. napján kelt levelével információ kéréssel fordult a jegyzőhöz az önkormányzat közművelődési rendeletalkotási és feladat-ellátási kötelezettségük teljesítéséről. A jegyző 2021. október 12. napján megküldött válaszlevelével kérésüknek megfelelően tájékoztatta a Kormányhivatalt az önkormányzat közművelődési rendeletalkotási és feladat-ellátási kötelezettségük teljesítéséről.
2022. január 10. napján kelt megkereséssel a Kormányhivatal szakmai konzultáció keretében az alábbiakra hívta fel a jegyző figyelmét:
- Az önkormányzati rendelet bevezető része ellentétes a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009.(XII.14.) IRM rendelet 55. § (5) bekezdésében foglaltakkal, miszerint az önkormányzati rendelet bevezető részének a megszövegezésekor az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni. A bevezető rész ezt nem tartalmazza.
Fentiek alapján a Kormányhivatal 2022. február 10. határidő kitűzésével kezdeményezte az önkormányzati rendelet módosítását.
Damak község közművelődési feladatainak ellátásáról szóló rendelete 2018. november 26. napjától van hatályban. A Kultv. 83/A. § (2) bekezdése szerint a települési önkormányzatnak a közművelődési rendeletét a – Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetés keretében – legalább ötévente felül kell vizsgálnia, ezért javaslom a módosítás helyett egy új rendelet megalkotását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza a rendelet célját
A 2. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályát.
A 3. §-hoz
Meghatározza közművelődési alapszolgáltatások körét.
A 4. §-hoz
Meghatározza közművelődési feladatellátás formáit, feladatellátás szervezeti kereteit.
Az 5. §-hoz
Meghatározza, hogy az Önkormányzat a közművelődési feladatok megvalósításában milyen szervezetekkel működik együtt.
A 6. §-hoz
A közművelődési feladatellátás finanszírozásának szabályait tartalmazza.
A 7. §-hoz
.A közművelődési tevékenység irányításával, ellenőrzésével kapcsolatos szabályokat tartalmazza
A 8. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.