Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló 18/2008. (VI. 30.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 11- 2022. 02. 12

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló 18/2008. (VI. 30.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.11.

Mezőkovácsháza Város Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Lt.) 3. §-ának (1)–(2) bekezdésében, 12. §. (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. §. (3) bekezdésében, 21. §. (6) bekezdésében, 23. §. (3) bekezdésében, 27. §. (2) bekezdésében, 34. §-ának (1) bekezdésében, 36. §. (2) bekezdésében, 42. §. (2) bekezdésében, 54. §-ában, valamint 58. §-ának (2)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, megfelelve az Európai Unió általános jogelveinek a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 1. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) E rendeletben szabályozott hatáskörök gyakorlásával összefüggő döntés-előkészítési feladatokat és végrehajtási feladatokat a Mezőkovácsházi Polgármesteri Hivatala, valamint külön üzemeltetési megállapodás alapján a Mezőkovácsházi Településgazdálkodási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft (továbbiakban MEZTEP Kft.) látja el.”

2. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 3. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A polgármester:)

„b)a Képviselő-testület, az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság, valamint a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság hatáskörébe tartozó döntéseihez javaslatot tesz;”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 3. § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság az e rendeletben foglaltak szerint: dönt az önkormányzati lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadásáról, lakásbérleti jogviszony folytatásáról, meghatározza a bérlet időtartamát.

(5) A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság

a) dönt az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok felújításáról 200.000,- Ft értékhatárig az e célra elkülönített keret terhére;

b) dönt az önkormányzat tulajdonában lévő piaci alapú bérlakások bérbeadásáról, lakásbérleti jogviszony folytatásáról,

c) elfogadja a lakáshasználat ellenőrzésének éves ütemtervét és az ellenőrzés tapasztalatairól készült beszámolót,

d) meghatározza az értékesítésre kerülő bérlakások forgalmi értékét.

(6) A MEZTEP Kft:

a) a polgármester és a bizottsági döntések alapján megköti a lakásbérleti szerződéseket,

b) megállapítja a 24. §. szerinti díjakat,

c) megköti az egyéb, bérleti jogviszonnyal összefüggő megállapodásokat, hozzájárulásokat,

d) ellátja a lakásokkal kapcsolatos, fenntartási, üzemeltetési, hibaelhárítási, karbantartási és felújítási tevékenységet,

e) elvégzi a lakások rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban történő átadásával, visszavételével kapcsolatos feladatokat,

f) éves ütemtervet készít a lakások rendeltetésszerű használatának ellenőrzéséről, elvégzi a lakáshasználat ellenőrzését, annak tapasztalatairól beszámol a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság előtt.

g) a bérleti díjak bevételei terhére a bérlakások felújításáról éves tervet készít, melyet tárgyév március 31-ig a Képviselő-testület elé terjeszt jóváhagyásra

h) megköti az e rendelet 8.§ (7) bekezdése szerinti megállapodást.”

3. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 5. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szociális helyzete alapján –függetlenül az egy főre jutó havi nettó jövedelemtől- nem adható lakás bérbe annak, aki a vele együtt költöző személyeket is figyelembe véve az alábbi kritériumok közül valamelyiknek megfelel:)

„b)a kiutalás időpontjában szokásos használati és lakásberendezési tárgyakon túl 2.000.000 Ft értéket meghaladó forgalomképes vagyontárggyal rendelkezik, kivéve a mozgássérült gépkocsi tulajdonát és a kereső tevékenységet biztosító munkaeszközöket,”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 5. § (7) és (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) A krízis helyzet fennállásáról a Polgármester a Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálatának megkeresése útján győződik meg. Amennyiben a krízis helyzet fennáll, a Családsegítő Szolgálat az elhelyezettet gondozásba veszi. Az elhelyezett köteles együttműködni a Szolgálattal a krízis helyzet megszüntetése érdekében.

(8) A krízis elhelyezés időtartama 180 nap, amely indokolt esetben további 180 nappal meghosszabbítható. Az igénybevétel első 30 napjára az elhelyezettet bérleti díjfizetési kötelezettség nem terheli. Nem hosszabbítható meg a kríziselhelyezés, ha az elhelyezett a (7) bekezdésben foglalt együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget.”

4. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 7. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A Polgármester a kérelmet akkor veszi fel a lakásigénylési névjegyzékbe, – a kérelmező egyidejű értesítése mellett - ha a kérelmező szociális helyzete az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelel. Az értesítésnek tartalmaznia kell azt, hogy a bérleti szerződés megkötésére az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság döntése alapján kerül sor.

(4) A Polgármester a hozzá beérkezett és az ügyintéző közreműködésével nyilvántartásba vett kérelmeket amennyiben kiutalható bérlakás rendelkezésre áll, elbírálásra az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság elé terjeszti.”

5. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 7/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Polgármester a hozzá beérkezett és nyilvántartásba vett kérelmeket, amennyiben kiutalható bérlakás rendelkezésre áll, elbírálásra a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elé terjeszti. A bérleti szerződés megkötésére a bizottság döntése alapján kerül sor.”

6. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 8. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közérdekű célú igénylőnek minősül az a személy, aki)

„b)az önkormányzattal, valamint intézményeivel köztisztviselői, közalkalmazotti vagy munka jogviszonyban áll, illetőleg”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 8. § (5)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A bérlő a lakásbérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül a MEZTEP Kft-nek a lakást az e rendelet 19. §-ában foglaltaknak megfelelően köteles visszaadni és sem a bérlő, sem pedig a vele együttlakó személyek másik önkormányzati bérlakásra, más lakásban való elhelyezésre, vagy pénzbeli térítésre nem tarthatnak igényt.

(6) Eltérő megállapodás hiányában a szolgálati lakások esetében a bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a bérlőt terhelő karbantartási munkákat a MEZTEP Kft végzi el, vagy annak számlákkal igazolt költségeit az alábbi feltételek együttes fennállása esetén - magasabb lakbérfizetési kötelezettség nélkül – átvállalja:

a) A berendezési tárgyak, burkolatok elhasználódási ideje a 15 évet meghaladja; és

b) a kérelem benyújtásakor a bérleti jogviszony időtartama az 5 évet nem haladja meg.

(7) Amennyiben a karbantartási költség a 200.000.- Ft-ot nem haladja meg, a lakás-karbantartási keret terhére a (6) bekezdésben szabályozott megállapodás megkötésére a MEZTEP Kft. jogosult. Ha az egyszeri karbantartási költség a fenti összeghatárt meghaladja, akkor a megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt.”

7. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A MEZTEP Kft. négy példányban elkészíti a bérleti szerződést, aláírást követően külön birtokbaadási eljárás keretében jegyzőkönyv alapján a lakást használatba adja.”

8. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 10. § (1) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az önkormányzati lakásra – a szolgálati lakások kivételével - a házastársak közös kérelmére bérlőtársi szerződést kell kötni. Bérlőtársi szerződést kell kötni továbbá a felek közös kérelmére az alábbiak szerint:)

„b)szülő és nagykorú gyermek között legalább 1 év megszakítás nélküli együtt lakás esetén;
c)nagyszülő és nagykorú unoka között legalább 1 év megszakítás nélküli együtt lakás esetén;”

9. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Más személyek csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhatók be. ”

10. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 16. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A MEZTEP Kft. a lakásbérleti szerződésben foglaltak szerint a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését éves ütemterv alapján évente egy alkalommal ellenőrzi. A bérlő a lakásba történő bejutást biztosítani és az ellenőrzést tűrni köteles. Az ellenőrzés tapasztalatairól a MEZTEP Kft beszámol a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságnak.”

11. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 20. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Amennyiben a bérlő az első bekezdés szerinti határidőben a bérleti jog meghosszabbítását nem kérte, a bérleti jogviszonya a szerződés szerinti időponttal megszűnik. Erről az ügyintéző írásban értesíti a MEZTEP Kft-t.

(3) A szociális helyzet alapján folytatott bérleti jog meghosszabbítása iránti kérelmekről az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság dönt az alábbiak szerint:

a) ha a bérlő szociális helyzete alapján lakásigénylésre továbbra is jogosult, a lakásbérleti szerződést a bérlő kérelmére az Ügyrendi, Kulturális és Szociális Bizottság újabb határozott időtartamra, legfeljebb azonban 5 évre meghosszabbítja;

b) ha a bérlő e rendelet szabályai szerint lakásigénylésre szociális helyzete alapján már nem lenne jogosult, de építés, vagy vásárlás útján lakásgondjának önálló megoldása folyamatban van, a határozott idő elteltétől a lakásbérleti szerződés - építés esetében 1 évvel, vásárlás esetében 6 hónappal – meghosszabbítható;

c) ha a bérlő e rendelet szabályai szerint lakásigénylésre szociális helyzete alapján nem lenne jogosult, akkor a lakásbérleti jogviszony a határozott idő elteltével megszűnik, a bérlő a lakást további elhelyezési igény nélkül köteles visszaadni.

(4) Piaci alapú bérlakások esetében a bérleti jogviszony legfeljebb 5 évvel történő meghosszabbításáról a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság dönt.”

12. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A részletfizetést minden hónap 15. napjáig kell tejesíteni. A határidőben be nem fizetett részlet után a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamatot kell fizetni.”

13. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 31. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az értékesítésre kerülő lakások helyi forgalmi értékét a Polgármesteri Hivatal műszaki irodájának javaslata alapján az alábbi szempontok figyelembe vételével a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság határozza meg:

a) az épület településen belüli fekvése

b) az épületben lévő lakások száma, az épülethez tartozó földterület, a közös használatra szolgáló helyiségek és a közös használatra szolgáló területek nagysága,

c) az épület és a lakás felszereltsége, műszaki állapota, építése, a felújítása óta eltelt idő,

d) a lakás alapterülete és komfortfokozata,

e) a lakottság ténye.”

14. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben önkormányzati tulajdonú bérlakásra pályázati eljáráson kívül vételi ajánlat érkezik, a vételi ajánlat elbírálása a Képviselő-testület feladata. A vételár azonban ebben az esetben sem lehet kevesebb, mint a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság által megállapított forgalmi érték.”

15. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az értékesítésre kerülő lakások forgalmi értékét a Polgármesteri Hivatal Műszaki irodájának előkészítésével a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság állapítja meg.”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 33. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Polgármester megbízása alapján eljáró ingatlanforgalmi szakértő a Polgármesteri hivatallal, az önkormányzat intézményével, gazdálkodó szervezetével munka, vagy egyéb jogviszonyban nem álló, igazságügyi szakértői névjegyzékbe felvett személy, vagy olyan szervezet lehet, amelynek ilyen személy a tagja, illetve alkalmazottja.”

16. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 34. § (8) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Nem kell pályázatot kiírni, ha a helyiséget a Képviselő-testület döntése alapján:)

„a)Az Önkormányzat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi LXXXIX. törvénybe vagy más jogszabályba foglalt kötelező önkormányzati feladatként meghatározott célra, az önkormányzat által vállalt nem kötelező önkormányzati feladatként meghatározott célra kívánja hasznosítani, vagy
b)egyéb szervezet (gazdasági társaság, alapítvány, egyesület stb.) kíván ellátni különösen az önkormányzat kötelező vagy vállalt nem kötelező feladataként meghatározott közfeladatot vagy közszolgáltatást. ”

17. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 36. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázati tárgyalás lefolytatása a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság hatásköre, melyen csak az a pályázó vehet részt, aki pályázati ajánlatát az előírt tartalommal, határidőn belül nyújtotta be (a továbbiakban: érvényes pályázat).”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 36. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A nyilvános pályázati tárgyalásra, mely egyben a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság ülése a bizottság tagjain kívül meg kell hívni a pályázókat. A jegyző és jegyzőkönyvvezető részvétele kötelező.”

18. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 41. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A helyiségek forgalmi értékét a Polgármesteri Hivatal Műszaki irodájának előkészítésével a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság határozza meg. A helyiség forgalmi értékét különösen a településen és épületen belüli fekvése, felszereltsége, műszaki állapota figyelembe vételével kell meghatározni.”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, valamint a bérleti díjakról szóló Mezőkovácsháza 18/2008 (VI.30.) 41. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Nem kell pályázatot kiírni, ha a helyiséget a Képviselő-testület döntése alapján az Önkormányzat önkormányzati kötelező vagy önként vállalt feladatként meghatározott célra kívánja hasznosítani.

(6) Az (5) bekezdés szerint hasznosított helyiségek vételárának mértékére és megfizetésére az önkormányzati vagyonról és vagyontárgyak feletti tulajdonosi rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 40/2012. (XI.07.) sz. önkormányzati rendelet 39. §. (1)–(2) bekezdése az irányadó.”

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.