Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a 15/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 28- 2022. 01. 29

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a 15/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.01.28.

Enying Város Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet 60. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Humán Bizottság soros ülését a képviselő-testület soros ülését megelőző hét hétfői nap tartja. A Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság soros ülését a képviselő-testület soros ülését megelőző hét hétfői nap tartja. A bizottsági ülések meghívóit a bizottsági ülés időpontja előtt 5 nappal ki kell küldeni.”

2. § A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 1. melléklet lép.

3. § Hatályát veszti A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet 2. függeléke.

4. § Ez a rendelet 2022. január 28-án lép hatályba, és a kihirdetését követő harmadik napon hatályát veszti.

1. melléklet

6. melléklet
KÖZIGAZGATÁSI SZERZŐDÉS
Amely létrejött egyrészről Enying Város Önkormányzata (8130 Enying, Kossuth utca 26., képviseli: Viplak Tibor polgármester, bankszámlaszáma: 50440016-10016116, adószáma: 15727385-2-07, törzskönyvi azonosító száma: 727387), mint a működés feltételeit biztosító (a továbbiakban: „önkormányzat”), másrészről az Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata (8130 Enying, Kossuth Lajos utca 26., képviseli Kolompár László elnök bankszámlaszáma: 50440016-10016006, adószáma: 15828936-1-07 törzskönyvi azonosító száma: 828934), mint a működési feltételek biztosítását igénybevevő (a továbbiakban: „nemzetiségi önkormányzat”, együttesen: „Szerződő Felek”) között a nemzetiségek jogáról szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80. §-ában meghatározott működési feltételek biztosításáról, alulírott helyen és időben, az alábbiak szerint.

I. A megállapodás jogi háttérszabályozása:

1. a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (továbbiakban: Nek. tv.),

2. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény,

3. az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.),

4. az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, (továbbiakban: Ávr.)

5. az államháztartás számviteláről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet (továbbiakban: Áhsz.)

6. a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet.

II. Az önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat együttműködését meghatározó szabályok

Jelen megállapodás tartalmazza az önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat együttműködését meghatározó szabályokat, azaz:

7. a helyi nemzetiségi önkormányzat működésének biztosítása, szakmai segítség nyújtása, a működéssel kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátása, [Nek. tv. 80. § (1)-(2) bekezdései]

8. a helyi önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzat költségvetésének előkészítésével és megalkotásával, ezzel összefüggő adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos határidőket és együttműködési kötelezettségeket, felelősök és határidők kijelölésével, [Nek. tv. 80. § (3) bekezdés a) pont]

9. a nemzetiségi önkormányzat kötelezettségvállalásaival kapcsolatos, helyi önkormányzatot terhelő ellenjegyzési, érvényesítési utalványozási, szakmai teljesítésigazolási feladatokat, felelősök konkrét kijelölését, [Nek. tv. 80. § (3) bekezdés b) pont]

10. a kötelezettségvállalás szabályait, különösen az összeférhetetlenségi, nyilvántartási kötelezettségekre, [Nek. tv. 80. § (3) bekezdés c) pont]

11. a nemzetiségi önkormányzat működési feltételeinek és gazdálkodásának eljárási és dokumentációs részletszabályait, a belső ellenőrzést, valamint az ezeket végző személyek kijelölésének rendjét és az adatszolgáltatási feladatok teljesítésével kapcsolatos előírásokat, feltételeket, [Nek. tv. 80. § (3) bekezdés d) pont]

III. Általános rendelkezések

12. Szerződő felek megállapodnak, hogy jelen jogviszonyuk keretében a kötelezettségeik teljesítése és jogaik gyakorlása során kölcsönösen együttműködve, egymást segítve, illetve egymás jogos érdekeit figyelembe véve kötelesek eljárni.

13. Felek megállapítják, hogy a nemzetiségi önkormányzat rendelkezik önálló fizetési számlával, adószámmal, illetve törzskönyvi nyilvántartásba vétele már megtörtént.

IV. Nemzetiségi Önkormányzat működése, a személyi és tárgyi feltételek biztosítása

Enying Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a rendelkezésére álló anyagi eszközök arányában biztosítja – az éves önkormányzati költségvetési rendelet keretein belül – az Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére a működéséhez szükséges feltételeket, az alábbiak szerint:

14. Az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek lebonyolításához, illetve közmeghallgatásaihoz, fórumaihoz szükséges helyiséget a 8130 Enying, Kossuth Lajos utca 26. szám alatti épületben, szükség esetén az Enyingi Polgármesteri Hivatal tanácstermében. [A tanácsteremterem használatát előre kell egyeztetnie az elnöknek a polgármesterrel, vagy a jegyzővel.] Az Önkormányzat továbbá lehetővé teszi a Nemzetiségi Önkormányzat részére az önkormányzati intézményekben a rendezvényeinek ingyenes megszervezését. [Az épületek, termek használatát előre kell egyeztetnie az elnöknek az intézmény vezetőjével és a polgármesterrel vagy a jegyzővel.]

15. A képviselő-testület az Enyingi Polgármesteri Hivatalon keresztül biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat kérésének megfelelően a postai, kézbesítési, gépelési, sokszorosítási feladatok ellátását és az ezzel járó költségek viselését, a Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket. A nemzetiségi önkormányzat elnöke és képviselői részére szükség esetén fogadóórájuk megtartásához külön – arra alkalmas – helyiséget biztosít az Önkormányzat.

16. A Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületi ülésein, közmeghallgatásán a jegyző vagy az aljegyző vesz részt. A jegyző és az aljegyző akadályoztatása esetén gondoskodik megfelelő képesítéssel rendelkező helyettesítő köztisztviselő részvételéről. A jegyző és az aljegyző, vagy a fent említett megbízottjuk jelzi, ha a testületi ülésen törvénysértést észlel.

17. A Nemzetiségi Önkormányzat működésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat a jegyző az Enyingi Polgármesteri Hivatalon keresztül biztosítja.

18. A Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek előkészítését (meghívók, előterjesztések kiküldése, jegyzőkönyvek előkészítése, sokszorosítás, jegyzőkönyv közzététele stb.) a jegyző biztosítja.

19. Ahhoz, hogy az Önkormányzat és a jegyző, illetve az Eniyngi Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: hivatal) a fenti, és jelen együttműködés szerinti valamennyi kötelezettségeit teljesíteni tudja a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének szoros együttműködése, iránymutatása szükséges.

V. A költségvetési határozat elkészítésének és elfogadásának rendje

A)A költségvetési előkészítése

20. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény jelenleg hatályos rendelkezései nem írnak elő költségvetési koncepció, tervezési irányelvek elkészítésére vonatkozóan rendelkezeséket. Amennyiben akár a jegyző, akár a nemzetiségi önkormányzat elnöke ezt szükségesnek ítéli kezdeményezheti ennek elkészítését. Ebben az esetben a jegyző által megbízott köztisztviselő a költségvetési koncepció összeállítása kapcsán áttekinti a nemzetiségi önkormányzat elnökével a nemzetiségi önkormányzat következő költségvetési évre vonatkozó feladatait, kiadásait és bevételi forrásait.

21. Amennyiben készül költségvetési koncepció, a jegyző által elkészített előterjesztés szerint az elnök a tárgyév január 1-e előtt benyújtja a képviselő-testületnek. A koncepciót, irányelveket a Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete megtárgyalja, és határozatot hoz a költségvetés-készítés további munkálatairól, ütemezéséről.

B) A Nemzetiségi Önkormányzat költségvetési határozatának elkészítése

22. A költségvetési törvény kihirdetését követően, legkésőbb január 15-ig a költségvetésre vonatkozó részletes információk ismeretében a jegyző vagy megbízottja folytatja az egyeztetést a Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, ezen egyeztetés keretében egymás rendelkezésére bocsátják a költségvetés megtervezéséhez szükséges adatokat.

23. A jegyző vagy a megbízottja a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének közreműködésével készíti elő a Nemzetiségi Önkormányzat költségvetési határozatának tervezetét. A tervezetet a jegyző január 31. napjáig kell elkészíteni.
A Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete megtárgyalja, és önálló határozatában elfogadja a Nemzetiségi Önkormányzat költségvetését. A költségvetési határozat tervezetét legkésőbb az Áht. 24. § (3) bekezdése és 26. § (1) bekezdése szerinti időpontban kell benyújtani a képviselő-testületnek.

C)A költségvetési előirányzatok módosításának rendje

24. Ha a Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete az eredeti előirányzatán felül többletbevételt ér el, vagy bevételkiesése van, illetve kiadási előirányzatain belül átcsoportosítást hajt végre, módosítja a költségvetésről szóló határozatát. A módosítást a hivatal Pénzügyi osztálya az elnök kérésére készíti elő figyelemmel az Áht. 34. §-ában foglaltakra.

25. A Nemzetiségi Önkormányzat költségvetési előirányzatai a Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének határozata alapján módosíthatók.
Az elnök a költségvetési határoztban foglaltaknak megfelelően módosíthatja saját hatáskörben a költségvetési előirányzatokat

D)Információszolgáltatás a költségvetésről

26. A Nemzetiségi Önkormányzat költségvetési határozatát úgy fogadja el, és erről információt a Pénzügyi osztálya úgy szolgáltat, hogy az a költségvetésével kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének határidőben eleget tudjon tenni.

E)A beszámolási kötelezettség teljesítésének rendje

27. A Nemzetiségi Önkormányzatnak a naptári évről december 31-i fordulónappal éves költségvetési beszámolót kell készítenie. Az elnök a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásának 1. féléves helyzetéről szeptember 30-ig, míg harmadik negyedéves helyzetéről november 30-ig tájékoztatja a Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületét. A tájékoztató tartalmazza a Nemzetiségi Önkormányzat költségvetési előirányzatainak időarányos alakulását, a tartalék felhasználását, a hiány (többlet) összegének alakulását, valamint az Önkormányzat költségvetése teljesülésének alakulását.

28. Az elnök a fentiekre kiterjedően a Pénzügyi Osztály útján az Önkormányzatnak a beszámolási kötelezettség teljesítéséhez információt szolgáltat és beszámol a Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének a Nemzetiségi Önkormányzat költségvetési határozatának időarányos teljesítéséről.

VI. A költségvetési gazdálkodás bonyolításának rendje, kötelezettségvállalás

A)Költségvetési határozat végrehajtása

29. A Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásának végrehajtásával kapcsolatos feladatokat a jegyző a hivatal Pénzügyi Osztályán,keresztül látja el.

B)Kötelezettségvállalás rendje

30. A Nemzetiségi Önkormányzat nevében a Nemzetiségi Önkormányzat feladatainak ellátása (végrehajtása) során kötelezettséget vállalni (továbbiakban: kötelezettségvállalás) kizárólag az elnök, vagy távollétében, vagy az elnök összeférhetetlensége, érintettsége esetén a nemzetiségi önkormányzati képviselő (elnökhelyettes) jogosult.

31. A kötelezettségvállalás előtt a kötelezettséget vállalónak meg kell győződnie arról, hogy a rendelkezésre álló, fel nem használt előirányzat biztosítja-e a kiadás teljesítésére a fedezetet. Kötelezettségvállalás 200.000 forint, azaz kétszázezer forint felett csak írásban és a kötelezettség ellenjegyzése után történhet.

32. A kötelezettségválalással kapcsolatosan be kell tartani a hivatal jegyzője által kiadott gazdálkodási szabályzatot (kötelezettségvállalási szabályzatot) is.

C)Utalványozás

33. A Nemzetiségi Önkormányzatnál a kiadás teljesítésének, a bevétel beszedésének vagy elszámolásának elrendelésére (továbbiakban: utalványozásra) kizárólag az elnök, vagy távollétében, vagy összeférhetetlensége, érintettsége esetén az általa felhatalmazott, a nemzetiségi önkormányzati képviselő/elnökhelyettes jogosult. Utalványozni csak érvényesítés után lehet. Pénzügyi teljesítésre az utalványozás után és az utalványozás ellenjegyzése mellett kerülhet sor.

34. Az utalványozással kapcsolatosan be kell tartani a hivatal jegyzője által kiadott gazdálkodási szabályzatot (kötelezettségvállalási szabályzatot).

D)Pénzügyi ellenjegyzés

35. Pénzügyi ellenjegyzésre a helyi nemzetiségi önkormányzat kiadási előirányzata terhére vállalt kötelezettség esetén a polgármesteri hivatal pénzügyi vezetője vagy az általa írásban kijelölt, a polgármesteri hivatal állományába tartozó köztisztviselő jogosult. A kötelezettséggvállalás pénzügyi ellenjegyzésére feljogosított személynek a felsőoktatásban szerzett pénzügyi- számviteli végzettséggel vagy legalább középfokú iskolai végzettséggel és emellett pénzügyi-számviteli képesítéssel kell rendelkeznie.

36. A kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzése, valamint az utalványrendelet pénzügyi ellenjegyzését a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének megbízása alapján Enying Város Önkormányzatának pénzügyi vezetője, vagy távollétében, összeférhetetlensége, érintettsége esetén helyettese végzi. A kötezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzése csak az előirányzat és a fedezet meglétének, valamint jogszerűségének ellenőrzésére irányul. Az utalványrendelet pénzügyi ellenjegyzése nem jelenti egyben a kötelezettségvállalás (utólagos) ellenjegyzését.

37. A kötelezettségvállalást, utalványozást, valamint az ellenjegyzést – ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan – azonos személy nem végezheti. Kötelezettségvállalási, érvényesítési, utalványozási, ellenjegyzési feladatot nem végezhet az a személy, aki ezt a tevékenységét közeli hozzátartozója, vagy a maga javára látná el.

38. Összeférhetetlenségi szabályok:

a) a kötelezettségvállaló és a pénzügyi ellenjegyző ugyanazon gazdasági esemény tekintetében azonos személy nem lehet,

b) az érvényesítő ugyanazon gazdasági esemény tekintetében nem lehet azonos a kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosult és a teljesítést igazoló személlyel,

c) kötelezettségvállalási, pénzügyi ellenjegyzési, érvényesítési, utalványozási és teljesítés igazolására irányuló feladatot nem végezheti az a személy, aki ezt a tevékenységét a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója vagy maga javára látná el.

39. Az érvényesítéssel kapcsolatosan be kell tartani a hivatal jegyzője által kiadott gazdálkodási szabályzatot (kötelezettségvállalási szabályzatot).

E)Teljesítés igazolása

40. A szakmai teljesítés igazolására jogosult személyeket – az adott kötelezettségvállaláshoz kapcsolódóan – a kötelezettségvállaló írásban jelöli ki. A teljesítés igazolásának minden esetben a kiadás érvényesítése és utalványozása előtt kell megtörténnie.

41. Az teljesítésigazolással kapcsolatosan be kell tartani a hivatal jegyzője által kiadott gazdálkodási szabályzatot (kötelezettségvállalási szabályzatot).

F)Érvényesítés

42. Kifizetések esetén a teljesítés igazolása után történik. Az érvényesítést minden esetben az okmány utalványozása előtt kell elvégezni. Az érvényesítésre jogosult személyre a pénzügyi ellenjegyzésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

43. Az érvényesítést a Pénzügyi Osztály tisztviselője végzi.

44. Az érvényesítéssel kapcsolatosan be kell tartani a hivatal jegyzője által kiadott gazdálkodási szabályzatot (kötelezettségvállalási szabályzatot).

Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának pénzforgalmi számlája

45. Az Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat számlavezető pénzintézet neve, számlaszáma: Takarékbank Zrt. Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Elszámolási számla: 50440016-10016006

46. A Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával és pénzellátásával kapcsolatos minden pénzforgalmi számlájához kapcsolódó – külön a részére és kizárólagos használatára megnyitott fenti pénzforgalmi számlán bonyolódik.

47. Felek megállapodnak, hogy a nemzetiségi önkormányzat ugyan annál a szolgáltatónál vezeti számláját, ahol a települési önkormányzat.

48. A pénzkezeléssel kapcsolatosan be kell tartani a hivatal jegyzője által kiadott pénzkezelési szabályzatot (kötelezettségvállalási szabályzatot) is

VII. Vagyoni és számviteli nyilvántartás, adatszolgáltatás rendje

49. A hivatal Pénzügyi osztálya a helyi nemzetiségi önkormányzat vagyoni, számviteli nyilvántartásait a helyi önkormányzat nyilvántartásain belül elkülönítetten vezeti.

50. Az adatszolgáltatás során szolgáltatott adatok valódiságáért, a számviteli szabályokkal és a statisztikai rendszerrel való tartalmi egyezőségéért a nemzetiségi önkormányzat tekintetében az elnök felelős.

VIII. Belső ellenőrzés

51. A belső ellenőrzési tevékenység külső szolgáltatóval biztosított, megbízási szerződés keretében. A belső ellenőr munkáját a nemzetközi, valamint az államháztartásért felelős miniszter által közzétett belső ellenőrzési standardok, útmutatók figyelembevételével, valamint a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzésről szóló 370/2011. (XII.31.) Korm.rendelet előírásainak megfelelően elkészített, az Enyingi Polgármesteri Hivatal Jegyzője által jóváhagyott Belső Ellenőrzési Kézikönyv, mely a 370/2011.(XII.31.) Korm.rendelet 17. § (1) bekezdése alapján egyetértéssel jóváhagyásra kerül Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata Elnöke részéről. A feladatellátáshoz kapcsolódó költségeket a helyi önkormányzat viseli.

52. Enying Város Önkormányzata Képviselő-testülete által elfogadott éves ellenőrzési terv rögzíti Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatánál ellátandó ellenőrzési feladatokat is.

53. A nemzetiségi önkormányzat belső ellenőrzése a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének megbízásából és számára készül.

54. Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testülete által előzetesen kerül elfogadásra a következő évi munkaterv.

55. A belső ellenőrzés Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata gazdálkodásával kapcsolatos megállapításainak realizálása Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata Elnökének a feladata, aki a Képviselő-testületét tájékoztatja a belső ellenőrzés megállapításairól, és a szükséges intézkedés érdekében döntést kezdeményez.

56. A megbízólevél aláírója/jóváhagyója: Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata Elnöke, Enyingi Polgármesteri Hivatal jegyzője

57. Ellenőrzési program készítője: belső ellenőrzési vezető

Egyetértést gyakorol: Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata Elnöke, Enyingi Polgármesteri Hivatal jegyzője.

IX. Alkalmazandó szabályzatok

58. A helyi nemzetiségi önkormányzat működése során alkalmazandó, a jegyző által kibocsátott szabályzatok: Gazdasági szervezet ügyrendje, Számviteli Politika, Leltározási Szabályzat, Értékelési Szabályzat, Pénzkezelési Szabályzat, Önköltségszámítási Szabályzat, Gazdálkodási Szabályzat (Kötelezettségvállalási szabályzat), Bizonylati Szabályzat, Beszerzési Szabályzat, Selejtezési Szabélyzat, Közbeszerzési Szabályzat, Reprezentációs Szabályzat, Kiküldetés Szabályzat, Belső Ellenőrzési Kézikönyv, Integritási Szabályzat, Kockázatkezelési Szabályzat, Belső kontrollrendszer szabályzat, Közzétételi Szabályzat, Adatvédelmi szabályzat, Informatikai biztonsági szabályzat, Iratkezelési Szabályzat, Tűzvédelmi Szabályzat, Munkavédelmi Szabályzat.

59. Fenti szabályzatok alkalmazása során azok mindenkor hatályos változatát kell alkalmazni.

X. Záró rendelkezések

60. A felek jelen szerződést határozott időre, a helyi nemzteiségi önkormányzat megbizatásának idejére kötik, melyet szükség szerint, jogszabályváltozás, általános vagy időközi választás esetén az alakuló ülést követő harminc napon belül felül kell vizsgálni.

61. Jelent szerződést Enying Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kt. határozatával, míg az Enying Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 33/2021 (XII.17.) Kt. határozatával hagyta jóvá.

62. Szerződő felek rögzítik, hogy jelen szerződés időtartama alatt, valamint azt követően is kölcsönösen betartják a hatályos magyar és európai uniós adatvédelmi szabályokat, ideértve különösen, de nem kizárólagosan az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”), valamint a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679. számú rendelet („GDPR”) rendelkezéseit.

63. Szerződő felek rögzítik továbbá, hogy jelen szerződéses együttműködés során személyes adatokat csak és kizárólag a jelen szerződés teljesítéséhez szükséges mértékben kezelnek. Ezeket az adatokat bizalmasan kezelik, és csak azok számára biztosítanak ezekhez hozzáférést, akik részére ez indokolt és szükséges. Harmadik fél részére egyebekben ezeket az adatokat nem adják át, nem hozzák nyilvánosságra és nem teszik hozzáférhetővé.

64. Felek megállapodnak, hogy a jelen szerződésből eredő esetleges jogvitájukat elsősorban békés úton tárgyalással rendezik, végső esetre a Székesfehérvári Járásbíróság, illetve hatásköri hiány esetén a Székesfehérvári Törvényszék kizárólagos illetékességét kötik ki.

65. A jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben az I. fejezetben meghatározott jogszabályok és a szerződés megkötésekor hatályos Ptk. (2013. évi V. törvény) rendelkezései az irányadók.

Jelen megállapodás 2022. január 1. napján lép hatályba. Jelen megállapodás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 2014. január 12. napján megkötött Együttműködési Megállapodás. Jelen megállapodást felek mint az akaratukkal mindenben megegyezőt, elolvasás és értelmezést követően jóváhagyólag írták alá.”