Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2022. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 83/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01
a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 83/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 18. §-ára figyelemmel a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, a közétkeztetésről, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 83/2011. (XII. 22.) számú önkormányzati rendelet módosításának szükségességét részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom.
A nemzeti köznevelésről szóló 2011 évi CXC törvény (a továbbiakban: Nkt.) 15. §-ának rendelkezése alapján, ha a sajátos nevelési igényű gyermek súlyos és halmozottan fogyatékos, attól az évtől kezdődően, hogy tankötelessé válik, fejlesztő nevelés-oktatásban vesz részt.
A fejlesztő nevelés-oktatást a gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény látja el egyéni vagy csoportos formában
a) saját intézményében külön erre a célra létrehozott csoportban,
b) otthoni ellátás keretében,
c) abban az intézményben, amely a gyermek ápolását, gondozását ellátja.
Az Nkt. 74. § (1) bekezdése alapján az állam gondoskodik - az óvodai nevelés, a nemzetiséghez tartozók óvodai nevelése, a többi gyermekkel együtt nevelhető, sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése kivételével - a köznevelési alapfeladatok ellátásáról. E jogszabályi rendelkezés alapján a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók gyógypedagógiai nevelése-oktatása az ehhez kapcsolódó fejlesztése állami feladat.
Az Érdi Tankerületi Központ által fenntartott Érdi Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény feladatai közé tartozik az utazó gyógypedagógusi, utazó konduktori hálózat működtetése, a fejlesztő nevelés-oktatás továbbá a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók gyógypedagógiai nevelése-oktatása.
A Szociális Gondozó Központ telephelyeként működő Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ 2022. február 1. napjától fogyatékos személyek nappali ellátása keretében hat súlyosan fogyatékos, tanköteles gyermek részére biztosít ellátást. A gyermekek az Érdi Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény által biztosított fejlesztése délelőtt 9 óra és délután 13 óra között a Habilitációs Központban történik.
A vonatkozó önkormányzati rendeletünk értelmében a fogyatékos személyek nappali ellátása térítésköteles, mely a sérült gyermekeket nevelő családokra aránytalanul nagy terhet ró. Ennek orvoslása érdekében javaslom e szolgáltatást a jövőben részükre térítésmentesen biztosítani.
A Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ tagintézmény-vezetőjének tájékoztatása szerint a fenti szolgáltatás ingyenessé tétele hozzávetőlegesen havi 70.000,- Ft. forráskülönbözetet jelent.
A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével megtörtént a szabályozás várható következményeinek felmérése és megállapítást nyert, hogy a rendelet-módosításban foglaltaknak jelentősnek ítélt társadalmi hatása, gazdasági hatása, környezetre gyakorolt hatása, egészségügyi hatása, valamint azok végrehajtásának adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincs.