Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat által fenntartott konyhán biztosított gyermek és külső étkeztetés intézményi térítési díjairól és a bölcsődei gondozásért fizetendő intézményi térítési díjról

Hatályos: 2022. 09. 01
az önkormányzat által fenntartott konyhán biztosított gyermek és külső étkeztetés intézményi térítési díjairól és a bölcsődei gondozásért fizetendő intézményi térítési díjról
Általános indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 104. § (1) bekezdés b.) pontja kimondja, hogy a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenységet ellátó állami és nem állami intézmény fenntartója meghatározza az intézmény költségvetését, valamint az intézményi térítési díjat.
A Gyvt. 151. § (2f) úgy rendelkezik, hogy ha a 21/A. § (1), (4) és (6) bekezdése szerinti gyermekétkeztetést a települési önkormányzat biztosítja, úgy az intézményi térítési díjat a települési önkormányzat állapítja meg.
A fenti törvény 147. § (2) bekezdése szerint: a bölcsőde esetében az intézményi térítési díjat külön meg kell határozni a gyermek gondozására, nevelésére, nappali felügyeletére és a vele történő foglalkozásra, valamint a gyermekétkeztetésre vonatkozóan.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Rendelkezik az önkormányzati konyhán a bölcsődések, az óvodások, az általános iskolások és külső étkezők részére biztosított étkeztetés intézményi térítési díjairól, továbbá a diétás étkezésért fizetendő térítési díjról.
A 2. §-hoz
Rendelkezik a bölcsődei gondozásért fizetendő intézményi térítési díjról.
A 3. §-hoz
A rendelet rögzíti, hogy a hatályba lépését követően először mikor kell alkalmazni a megállapított összegeket.
Az 5. §-hoz és a 4. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.