Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 13/2018. (XI. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 04
a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 13/2018. (XI. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 2. § (4) bekezdése alapján nem állapítható meg szabálysértés, ha a tevékenység vagy a mulasztás bűncselekményt valósít meg, úgyszintén, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet - az eljárási bírság kivételével - közigazgatási eljárásban kiszabható bírság alkalmazását rendeli el.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 2. § (1) bekezdése alapján a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie. A Jat. 3. §.a értelmében az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.
Fenti jogszabályhelyekre tekintettel a Rendelet 1. § (3) bekezdését indokolt hatályon kívül helyezni.
2. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 2020. nyarán történt módosítását követően 2021. január elsejétől országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése, azonban egy decemberi kormányrendelet szerint, amíg fennáll a járvány miatti veszélyhelyzet, továbbra is az önkormányzatok hatásköre, hogy engedélyezik-e, és milyen feltételekkel. A Kvt. 46. § (2) bekezdés c) pontja, valamint a 48. § (3) bekezdése alapján szükséges a Rendeletet véleményeztetni és állásfoglalást kérni.
Fentiekre tekintettel szükséges a Rendelet 8. § (1) bekezdés aa) és d) pontjának hatályon kívül helyezése.