Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról és szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 02

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról és szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) rendelet módosításáról

2022.06.01.

Nagyecsed Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 67. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 42. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és települési önkormányzatok, az állami főépítészi hatáskörében eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 4/2022. (II.28.) rendelet 2. számú melléklete 2.2.1. pontja által biztosított véleményezési jogkörében eljáró Településfejlesztési Bizottság, valamint Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő Testületének 12/2017. (V. 30.) számú rendelet szerinti partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, továbbá telket alakítani, épületet és más építményt (a műtárgyakat is ide értve) tervezni, kivitelezni, építeni, felújítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni, lebontani, használni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni csak a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.), valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásai, továbbá a rendelet 4. melléklete szerinti T-22/2020. törzsszámú településrendezési terv szabályozási tervei (S-1), a rendelet 5. melléklete szerinti T-01/2022 törzsszámú településrendezési terv szabályozási tervei (S-2) és a jelen Helyi Építési Szabályzat együttes figyelembe vételével szabad.”

2. § (1) A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet (3) bekezdés c) pontja a következő cd) alponttal egészül ki:

(A település igazgatási területének beépítésre szánt területei:

Gazdasági területek:)

„cd) kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (Gksz*)”

(2) A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet (3) bekezdés d) pontja a következő dg) alponttal egészül ki:

(A település igazgatási területének beépítésre szánt területei:

Különleges területek:)

„dg) mezőgazdasági üzemi terület (Kü-ü)”

3. § A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet 17. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Gksz* jelű építési övezetben szabadonálló beépítési mód mellett 2000 m2 legkisebb építési telek alakítható ki. Az építési övezetben a megengedett építménymagasság 7,5 m, a legnagyobb beépítettség 60%, a legkisebb zöldfelület mutató 20% lehet.”

4. § A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(Nagyecsed különleges területei sajátos használatuk szerint:)

„g) mezőgazdasági üzemi terület”

5. § A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet (2) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A különleges területek célja és használatuk fajtája:)

„g) mezőgazdasági üzemi terület (övezeti jele Kü-ü): mezőgazdasági üzemi terület övezetbe a meglévő és újonnan létesülő mezőgazdasági üzemek (majorok) tartoznak, ahol a mezőgazdasági termékek feldolgozása, tárolása, a mezőgazdasági gépek és szállítóeszközök javítása folyik, és amelyek nagyüzemi állattartás vagy mezőgazdasági, továbbá mezőgazdasági termeléshez szorosan kapcsolódó ipari tevékenység befogadására alkalmasak, az alábbiak figyelembevételével:
ga) az építési övezetben kivételesen elhelyezhető a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások, ha az adott létesítmény védelmi övezetének kijelölésére – végzett tevékenységből adódó, engedélyezett biztonsági távolság - nem kerül sor, továbbá ha azon kívül esik,
gb) a keletkezett szennyvizek és hulladékok elhelyezése csak vízzáró szigetelt tárolókban, műtárgyakban lehetséges,
gc) az építési övezetben pince szint létesítése lehetséges,
gd) az állattartó épületeket minden esetben vízzáró szigeteléssel kell kialakítani, trágya tárolására alkalmas építmények, tárolók nem helyezhetők el felszíni vízfolyások, csatornák, vízelvezető árkok partjától 100 méternél közelebb,
ge) az építési övezet területén állattartásra és trágya tárolására alkalmas építmények, tárolók nem helyezhetők el lakóépületektől 300 méternél közelebb,
gf) az építési övezetben építményt elhelyezni csak árvízvédelmi műszaki megoldás kialakításával vagy legalább az építési helyen belül mértékadó árvízszintre történő talajfeltöltés alkalmazásával lehet. A műszaki megoldásnak legalább az építménnyel, műtárggyal érintett területrészt kell magába foglalnia”

6. § A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A különleges területek építési telkeinek kialakításánál és beépítésénél valamennyi építési övezetében kizárólag szabadonálló beépítési mód megengedett azzal, hogya megengedett legkisebb telekméret a Kü-re építési övezetben 1000 m2, a Kü-ü építési övezetben 2000 m2, a Kü-t, a Kü-h és a Kü-sz építési övezetekben az eddig kialakult telekméretek, a megengedett legkisebb zöldfelületi mutató a Kü-t, a Kü-k és a Kü-ü építési övezetben 40%, a Kü-h építési övezetben 20%, a Kü-sz építési övezetben 30%, a megengedett építménymagasság a Kü-t, a Kü-k, a Kü-sz és a Kü-ü építési övezetben 7,5 méter, a Kü-re építési övezetben 9 méter, a Kü-h építési övezetben 15 méter, a megengedett legnagyobb beépítettség a Kü-t, a Kü-k és a Kü-h építési övezetben 10%, a Kü-re építési övezetben 20%, a Kü-sz építési övezetben 35%, a Kü-ü építési övezetben 40%.”

7. § (1) A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 3/2005. (II. 18.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

8. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

4. melléklet

2. melléklet

5. melléklet