Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004.(I.23.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2022. 10. 02

Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004.(I.23.) rendelet módosításáról

2022.10.01.

Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, a 19. § (1) és (2) bekezdésében, a 20. § (3) bekezdésében, a 23. § (3) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében és a 34. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Képviselő-testület az 1993. évi LXXVIII. törvény ( továbbiakban Ltv.), valamint e rendelet keretei között]

„g) évente felülvizsgálja és az infláció mértékét is figyelembe véve megállapítja a lakbéreket,”

2. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Jövedelmi viszonyai szerint az tekinthető rászorulónak, akinek családjában - a vele együtt költöző családtagokat számítva - az egy főre jutó nettó átlagjövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének három és félszeresét, egyedülálló esetén négyszeresét. E bekezdés alkalmazásakor nem számít jövedelemnek a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás.”

3. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (8)–(10) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Azoknak a bérlőknek akiknek a lakásbérleti szerződése határozatlan időre szól, jövedelmi és vagyoni viszonyait 3 évente felül kell vizsgálni.

(9) Amennyiben a 7.§ (8) bekezdés szerinti felülvizsgálat eredményeként megállapítható, hogy a bérlő, szociális, jövedelmi, vagyoni viszonyai alapján jogosult szociális bérlakásra a bérleti szerződést változtatás nélkül fenn kell tartani.

(10) Amennyiben a 7.§ (8) bekezdés szerinti felülvizsgálat eredményeként az állapítható meg, hogy a bérlő szociális, jövedelmi, vagyoni viszonyai alapján már nem jogosult szociális bérlakásra, úgy a bérlőnek piaci alapon bérbe adott lakásoknál megállapított lakbért kell megfizetniük.”

4. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérleti szerződés külön rendelkezik arról, hogy a bérbeadó az önkormányzati rendelet módosítása esetén jogosult a szerződés bérleti díjra vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg.”

5. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. § (1) A bérbe adott lakást csak lakás céljára lehet használni.

(2) A bérlő köteles a 6. mellékletben foglalt bérleti díjat megfizetni.

(3) A bérlő továbbá köteles:

a) a lakás átvételétől számított 30 napon belül a közüzemi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket saját nevére megkötni, majd ezt a szerződések bemutatásával a bérbeadó felé 8 napon belül igazolni,

b) a Polgármesteri Hivatal lakásügyi szerve felé félévente a közüzemi díjak befizetésének szolgáltató általi igazolására,

c) bérbeadás során gondoskodni szükség szerint a lakás burkolatainak, ajtajainak és ablakainak, valamint berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről, kivéve a rendeltetésszerű használat során elavult burkolatokat, nyílászárókat és berendezéseket,

d) a bérlakást és az ahhoz tartozó helyiségeket járvány- és közegészségügyi szempontoknak is megfelelően tisztán tartani,

e) a szükséges rovar- és rágcsálóirtást elvégeztetni,

f) a zárt szennyvíztárolót, illetve az űrgödrös árnyékszéket saját költségen kiüríttetni és tartalmát elszállíttatni,

g) az épületre vonatkozó házirendet, együttélés szabályait betartani,

h) életvitelszerűen a bérlakásban lakni,

i) a bérlakásban okozott kárt megtéríteni,

j) a lépcsőházat és a közös helyiségeket takarítani, állagát megóvni, az épület környezetét rendben tartani,

k) a lakás, valamint a hozzá tartozó lépcsőház és a közös helyiségek használatával összefüggő külön szolgáltatások díjait, közüzemi költségeik lakásra jutó hányadát folyamatosan fizetni,

l) a lakásra lakásbiztosítást kötni, azt a bérlet teljes időtartama alatt fenntartani.

(4) A bérbeadó kötelezheti a bérlőt előfizetős - kártyás - mérőóra felszerelésére. Amennyiben a bérlő ezt nem vállalja, az a szerződés megszűnését eredményezi.

(5) A bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződésben megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás helyreállításának költségeit,

b) a munkálatok elvégzésének határidejét,

c) a költségek bérlő részére történő megtérítésének módját.

(6) Az (5) bekezdés alapján elvégzett munkák számlákkal igazolt ellenértékét - a lakás műszaki átvételét követő 30 napon belül - a bérbeadónak egyösszegben kell a bérlő részére megfizetni.

(7) Ha a tényleges ráfordítás költségei a tervezett költségeket meghaladják, a bérlő a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításához szükséges többletkiadásainak megfizetésére tarthat igényt.

(8) A bérbeadó a munkálatok elvégzésének határidejét- a bérlő kérésére - indokolt esetben, legfeljebb egy alkalommal meghosszabbíthatja.

(9) Ha a bérlő a munkálatokat saját hibájából a külön megállapodásban meghatározott, vagy a bérlő által a (8) bekezdésben foglaltak alapján meghosszabbított határidőn belül nem végzi el, a bérbeadó a szerződést felmondhatja.

(10) A bérlő köteles a bérleményben életvitelszerűen tartózkodni.

(11) A bérlő köteles tűrni, hogy a bérbeadó a bérlemény rendeltetésszerű használatát évente 4 alkalommal a helyszínen ellenőrizze.”

6. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlőnek a lakást tovább használatra alkalmas, átadáskori leltárral megegyező eszközökkel és berendezési tárgyakkal, kitakarított állapotban kell a bérbeadónak visszaadni, jegyzőkönyv felvétele mellett. A jegyzőkönyv elkészítéséről a bérbeadó gondoskodik. Ha a visszaadott lakás nem alkalmas rendeltetésszerű használatra, a bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a szükséges munkákat, pótlást, cserét

a) a bérlő új határidőre elvégzi, vagy

b) a lakásbérleti szerződés megszűnésekor a lakást és berendezéseit a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.”

7. § (1) A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 32. § (2) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakbér az alábbi szolgáltatások ellenértékét tartalmazza:)

„b) a lakás és az épület üzemeltetése:
ba) épület karbantartása,
bb) közös helyiségek, közlekedők világítása, berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetése,
bc) társasházi lakásoknál fizetendő közös költség,
bd) a bérleti szerződések keletkezésével, szüneteltetésével, megszűnésével összefüggő bérbeadói feladatok ellátása,
be) az ingatlanok, a lakások nyilvántartása, a szervezési és adminisztratív feladatok ellátása,
bf) a bérek közlése és beszedése,
bg) az üzemeltetői szervezet működtetése, a személyi és anyagi feltételek biztosítása,
bh) szemét elszállításával kapcsolatban felmerülő költségek,
c) a lakás és az épület fenntartása:
ca) szavatossági felelősség a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotáért,
cb) az üzemelés során keletkező hibák kijavítása, figyelemmel a 24. §-ban foglaltakra, az életveszély elhárítása, az épület állagát veszélyeztető hiányosságok megszüntetése,
cc) ezen pontban foglalt feladatok lebonyolítása során felmerült költségek.”

(2) A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 32. § (8) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Külön szolgáltatások díja:)

„a) Víz és csatornadíj: az alvízmérővel nem rendelkező lakásokban a mindenkor érvényben lévő jogszabály alapján kerül kiszámításra.
aa) A bérlőktől származó díjbevételnek fedezni kell a bérlakás által befizetett víz és csatornadíjakat.
ab) A tényleges fogyasztás és a tényleges havonta befizetett előleg évente egy alkalommal, március 31-én kerül elszámolásra.”

8. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 38. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„38. § (1) A pénzbeli térítés összege (a 37. § (1) bekezdés c) pontja esetén)

a) Összkomfortos

aa) 1 szobás: 150.000,-Ft

ab) 1,5 szobás: 200.000,-Ft

ac) 2 szobás: 250.000,-Ft

ad) 2,5 szobás: 300.000,-Ft

ae) 3 szobás: 350.000,-Ft

b) Komfortos

ba) 1 szobás: 130.000,-Ft

bb) 1,5 szobás: 180.000,-Ft

bc) 2 szobás: 230.000,-Ft

bd) 2,5 szobás: 280.000,-Ft

be) 3 szobás: 330.000,-Ft

c) Félkomfortos

ca) 1 szobás: 65.000,-Ft

cb) 1,5 szobás: 80.000,-Ft

cc) 2 szobás: 125.000,-Ft

cd) 2,5 szobás: 140.000,-Ft

ce) 3 szobás: 165.000,-Ft

d) Komfort nélküli

da) 1 szobás: 45.000,-Ft

db) 1,5 szobás: 65.000,-Ft

dc) 2 szobás: 95.000,-Ft

dd) 2,5 szobás: 110.000,-Ft

de) 3 szobás: 135.000,-Ft

(2) Ha a lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése során a bérbeadó a másik lakás mellett pénzbeli térítést is fizet (37. § (1) bekezdés b) pont), ennek összege a két lakás (1) bekezdés szerinti használati értékének a különbözete.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha a bérbeadó a bérlőnek - a Ltv. 27. §.(1) bekezdésében meghatározottak alapján - cserelakás helyett pénzbeli térítést fizet.

(4) A pénzbeli térítés csak akkor fizethető ki, ha a bérlő a lakást a 28. § (5) bekezdés szerinti rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a Polgármesteri Hivatal visszaadta. A bérbeadóval kötött megállapodásban kiköthető, hogy a lakást a pénzbeli térítés terhére az üzemeltető gazdasági társaság hozza rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba.

(5) Az a határozatlan időtartamú bérleti jogviszonnyal rendelkező bérlő, aki lakásbérleti jogviszonyának időtartama alatt kisebb szobaszámú, vagy komfortfokozatú másik lakást vesz bérbe és egyidejűleg pénzbeli térítésben részesül, bérleti jogviszonyának további időszakában pénzbeli térítésre akkor tarthat igényt, ha a előző térítés felvételétől legalább 5 év eltelt.”

9. § A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004. (I. 23.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

10. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

6. melléklet