Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 23- 2022. 08. 24

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.23.

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„f) különös méltánylást érdemlő körülmény: fogyatékosság, betegség, baleset, haláleset, munkanélküliség, tartós jövedelemcsökkenés, elemi kár, egyéb rendkívüli helyzet vagy létfenntartást veszélyeztető körülmény bekövetkezése, megléte.”

2. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés a) pont ae) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület a jogosult számára

települési támogatást:)

„ae) szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatást,”

(állapít meg az Szt. 45. §-ában és 48. §-ában foglaltak figyelembevételével, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.)

3. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 5. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A képviselő-testület a 4. § (1) bekezdésben meghatározott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköreit a polgármesterre és a képviselő-testület Civil Bizottságára ruházza át.

(2) A polgármester jár el a 4. § (1) bekezdés aa), ac)-ai) és b) pontjaiban meghatározott ellátásokra való jogosultság elbírálásában.

(3) A Civil Bizottság jár el a 4. § (1) bekezdés ab) pontjában meghatározott ellátásra való jogosultság elbírálásában.”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015(II.25.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személy köztemetés költségének megtérítése alóli részbeni vagy egészbeni mentesítésére vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.”

4. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása, – az (5)-(5a) bekezdésben meghatározott kivétellel – kérelemre történik, melyet az e célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell - az igényelt ellátástól függően - a kérelmező családjában, háztartásában élő személyek adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat és az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges egyéb iratokat.”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 6. § (18) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(18) Az e rendeletben nem szabályozott anyagi jogi szabályok vonatkozásában a magasabb szintű, szociális tárgyú jogszabályok rendelkezései az irányadóak.”

5. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015(II.25.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. Az önkormányzat a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, illetve a tüzelőanyag költségeihez az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást nyújt.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában, a szolgáltató részére történő folyósítással és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(5) Ha a háztartás

a) (4) bekezdés a)–c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (4) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450 forint.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(9) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(10) A (9) bekezdés b) pontjában szereplő támogatás mértékének kiszámítása az 1. melléklet szerinti képlet alapján történik.

(11) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától számított 12 hónap határozott időtartamra kell megállapítani.

(12) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(13) A (12) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(14) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell az e célra rendszeresített vagyonnyilatkozatot, valamint a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokra vonatkozó közüzemi számla másolatát, mely megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(15) Ha a benyújtott vagyonnyilatkozatban az ingatlanra, gépjárműre vonatkozó becsült forgalmi érték vitatható,

a) ingatlan esetén az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzat jegyzőjétől az ingatlan forgalmi értékének megállapítása céljából adó- és értékbizonyítvány beszerzése iránt kell intézkedni,

b) gépjármű esetén a gépjármű forgalmi értékét a forgalmi adóval csökkentett belföldi fogyasztói árának és használtsága mértékének figyelembevételével – szakember bevonásával – kell megállapítani.

(16) A (15) bekezdésben foglaltak alkalmazása esetén a kérelem elbírálása során ingatlan esetén az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzat jegyzője által kiállított adó- és értékbizonyítványban foglalt forgalmi értéket, gépjármű esetén pedig a szakember bevonásával megállapított forgalmi értéket kell figyelembe venni.”

6. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 8. § (13) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(13) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell

a) a háziorvos e célra rendszeresített

aa) igazolását arról, hogy az ápolt, gondozott személy tartósan beteg,

ab) szakvéleményét arra vonatkozóan, hogy az ápolt, gondozott személy állandó és tartós gondozásra szorul,

b) a (9) bekezdés a) pont aa)–ac) alpontjában meghatározott tény fennállása esetén az intézmény vezetőjének az e célra rendszeresített igazolását.”

7. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A temetéshez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelmet az elhalálozás napjától számított 60 napos, jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla hitelesített másolatát és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.”

8. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell

a) a háziorvos által felírt rendszeresen szedett gyógyszerekről szóló igazolást és

b) az a) pontban szereplő igazolás alapján a gyógyszertár által kiállított, a rendszeresen szedett gyógyszerek egy havi költségének összegéről szóló igazolást.”

9. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 10. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. Szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás

10. § (1) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 11. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás állapítható meg egyedi elbírálás alapján, természetbeni szociális juttatásként a szociálisan rászoruló személynek.

(2) A szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás ugyanazon háztartásonként csak egy jogosultnak állapítható meg.”

(2) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 11. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatást kell megállapítani elsősorban

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására jogosult személynek,

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti időskorúak járadékára jogosult személynek,

c) a – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra jogosult személynek (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesülőknek),

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak.

(5) Egyedi elbírálás alapján természetbeni juttatásként szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás nyújtható továbbá annak, akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén a 290 %-át.”

(3) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (5a) és (5b) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az (5) bekezdésben meghatározott egy főre számított havi jövedelemhatártól a kérelmező javára el lehet térni.

(5b) Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén a kérelemhez csatolni kell a különös méltánylást érdemlő körülmény fennállásának alátámasztására szolgáló iratokat.”

(4) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II .25.) önkormányzati rendelet 11. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatásként tűzifa vagy szén biztosításra kerülhet sor. A szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás mértéke háztartásonként és naptári évenként nem haladhatja meg az 5 erdei m3 tűzifa vagy a 10 q szén mennyiséget.

(7) A szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatás azon időpontig nyújtható, ameddig az önkormányzatnak az adott fűtési időszakra meghatározott és rendelkezésére álló mennyiségű tüzelőanyag készlete határozattal kiutalásra nem került.”

(5) A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A szociális tüzelőanyag formájában nyújtott települési támogatásban részesülőtől az önkormányzat semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.”

11. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 12. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a rendkívüli élethelyzet vagy létfenntartási gond alátámasztására szolgáló iratokat.”

12. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § A polgármester kérelemre az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségének megtérítése alól különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén részben vagy egészben mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő esetén annak 400%-át.”

13. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

14. § Hatályát veszti a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet
A támogatás mértékének kiszámítása
null, két tizedesre kerekítve, ahol: TM = a támogatás mértéke, J = a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem, NYM = az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.”