Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 29- 2022. 03. 30

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.03.29.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében és 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában és 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 79. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró, a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezete véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (2) bekezdése a következő 2a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

„2a. élettársak: akik közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatukkal vagy közjegyző által az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló 2008. évi XLV. törvény 36/G. § (1) bekezdés szerint kiállított tanúsítvánnyal igazolják az élettársi kapcsolat fennállását, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény 1. §-a szerint bejegyzett élettársaknak minősülnek, és ezt anyakönyvi okirattal igazolják;”

2. § A Rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat tulajdonosként és bérbeadóként őt megillető hatásköreit – e rendeletben meghatározottak szerint – a képviselő-testület szociális hatáskört gyakorló bizottságára (a továbbiakban: bizottság) vagy a polgármesterre ruházza át.”

a) b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„b) megvizsgálja a jogviszony létrejöttéhez, módosításához szükséges feltételek fennállását, azok jogszerűségét, valamint a szerződés megkötése és módosítása során a bérbeadói feladatok hatékony ellátásának követelményeire figyelemmel jár el;”

b) h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„h) beszedi a lakbért és a különszolgáltatások díját, késedelmes fizetés esetén felmondja a bérleti szerződést, továbbá nyilvántartja a bérlő tartozását, és teljeskörűen eljár a hátralékkezelési eljárásban;”

c) j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„j) kapcsolatot tart a bérlővel, befogadja és döntésre előkészíti a kérelmeket, valamint nyilvántartja a lakásban bérlőként, befogadottként és albérlőként lakó személyeket;”

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„n) közérthető módon tájékoztatást nyújt a bérlőnek a szociális lakbér jogosultsági feltételeiről;

o) a bérlő érdekében együttműködik a hátralékkezelésben a bérlő számára segítséget nyújtó más szervezeteket érintő eljárásokban, kiadja a szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat.”

4. § A Rendelet 9. § g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem lehet bérleti jogviszonyt létesíteni azzal,)

„g) aki a bérbeadás iránti kérelmében vagy pályázatában a háztartás összetételére, szociális, jövedelmi vagy vagyoni helyzetére vonatkozóan valótlan adatot közölt.”

5. § (1) A Rendelet 14. § (3)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Amennyiben a foglalkoztatási jogviszony megszüntetésére közös megegyezéssel vagy a munkáltató érdekkörében felmerült ok miatt kerül sor, a bizottság – a bérlő munkaviszonya megszüntetésétől számított 10 munkanapon belül benyújtott kérelmére – 60 munkanapon belül meghozott döntése alapján a bérleti szerződés egy alkalommal, piaci vagy költségelvű lakbér előírása mellett, legfeljebb egy évre újra megköthető. A bérlő a határozott időtartam lejártát követően további elhelyezésre nem tarthat igényt.

(4) A foglalkoztatási jogviszony nyugdíjazás miatt történő megszüntetése esetén, a bérlő – munkaviszony megszűntetésétől számított 10 munkanapon belül benyújtott – kérelmére, amennyiben nem áll fenn a bérleti szerződés megkötését kizáró ok, a bizottság dönt a bérleti szerződés 10 év határozott időtartamra való megkötéséről, a lakás közszolgálati jellegének egyidejű törlése mellett.

(5) A foglalkoztató szerv a munkaviszony megszűnéséről a bérbeadó szervezetet köteles írásban értesíteni a munkaviszony megszűnését követő 10 munkanapon belül.”

„(6) Amennyiben a foglalkoztatási jogviszony megszüntetésére a (3) bekezdés szerinti ok miatt kerül sor – ideértve a munkáltató személyében bekövetkező változást is –, kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén a bérlőnek a megszüntetéstől számított 10 munkanapon belül benyújtott kérelmére a bizottság 60 munkanapon belül meghozott döntése alapján a bérleti szerződés 10 év határozott időtartamra megköthető a lakás közszolgálati jellegének egyidejű törlése mellett.

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában kivételes méltánylást érdemlő körülménynek minősül a bérlő különösen rossz egészségi állapota, fogyatékossága, várandóssága, valamint ha a bérlő egyedül élő idős ember.”

6. § A Rendelet 15. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Ha a munkaviszony megszüntetésére közös megegyezéssel vagy a munkáltató érdekkörében felmerült ok miatt kerül sor, a bérlő – munkaviszonya megszűnésétől számított 15 napon belül benyújtott – kérelmére a bizottság döntése alapján a volt házfelügyelő részére pályázaton kívül adható bérbe a lakás a szolgálati jelleg törlése mellett, vagy amennyiben a házfelügyelői lakásra a továbbiakban is szükség van vagy helyette másik lakás kijelölésére nincs lehetőség, a bizottság másik lakás bérbeadásáról is dönthet.

(4) A munkaviszony nyugdíjazás miatt történő megszüntetése esetén a bizottság dönthet – a házfelügyelői jelleg törlésével egyidejűleg – a bérleti szerződés 10 év határozott időtartamra történő megkötéséről, vagy másik lakás bérbeadásáról.”

7. § A Rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérbeadó szervezet a bérlő és a vele együtt lakó jogszerűen befogadott gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője vagy testvére közös kérelmére bérlőtársi szerződést köt, ha a bérlővel a lakásban legalább 2 éve jogszerűen befogadottként lakóhely bejelentkezéssel és életvitelszerűen folyamatosan együtt lakik. Azzal az együtt lakóval nem köthető bérlőtársi jogviszonyt létrehozó vagy a bérlőtársak körét bővítő megállapodás, akinél a bérleti szerződés megkötését kizáró ok áll fenn.”

8. § (1) A Rendelet 30. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) bekezdésben foglalt esetekben a kérelmet el kell utasítani, ha annak benyújtásakor a kérelmezőnek a bérbeadóval szemben a lakásbérleti jogviszonyából eredően, vagy a közműszolgáltatókkal szemben tartozása van, kivéve, ha a tartozás vonatkozásában részletfizetési megállapodást kötött, vagy hátralékkezelési-, hátralékkiegyenlítő-, vagy krízistámogatást vesz igénybe, és a megállapodásban foglaltakat teljesíti, illetve, ha a kérelem alacsonyabb fenntartási költségű lakásra irányul.”

„(5) A kérelem akkor is teljesíthető, ha a magasabb forgalmi értékű lakás értéke az alacsonyabb forgalmi értékű lakás értékének 130-150%-a között van, és a bérlő vállalja a felújítási költségek bérbeszámítás nélküli finanszírozását vagy az értékkülönbözet 50%-ának megtérítését.”

9. § A Rendelet 52. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A (3) bekezdés a) és b) pontja szerinti rendszeres jövedelem hiányában a bérbeadó szervezet környezettanulmány lefolytatására és annak a megkereséstől számított 10 munkanapon belüli csatolására kéri fel a szociális szolgáltatót.

(5) A (3) bekezdés szerinti igazolások teljeskörű benyújtásáig a kérelem érdemben nem vizsgálható.”

10. § (1) A Rendelet 78. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő és jogcím nélküli lakáshasználó jogosult a külön önkormányzati rendeletben hátralékkezelési-, hátralékkiegyenlítő- és a Hálózat Alapítvány támogatási szabályzatában meghatározottak szerint krízistámogatási kérelem benyújtását kezdeményezni a szociális szolgáltatónál.”

„(3) A szociális szolgáltató kérésére a bérbeadó szervezet 30 napon belül megküldi az (1) bekezdés szerinti támogatás igénybevételéhez szükséges kimutatásokat, nyilatkozatokat.”

11. § A Rendelet 82. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„82. § (1) Amennyiben a bérbeadó szervezet a jogcím nélküli lakáshasználó bérleti jogviszonyát díjtartozás miatt mondta fel, azonban a lakáshasználó a lakás kiürítésére kezdeményezett végrehajtási eljárás során a végrehajtó által a lakás kiürítésére kitűzött napot megelőző 2. napig tartozását kiegyenlítette, és vele szemben a tartozáson kívül más felmondási ok nem áll fenn, a bérbeadó a pertől eláll, illetve a végrehajtási eljárást megszünteti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben, vagy ha a jogcím nélküli lakáshasználó a felmondást követően, de még a peres eljárás megindítását megelőzően tartozását megfizette, úgy a bérbeadó szervezet a lakáshasználó kérelmére 1 év határozott időtartamra szóló bérleti szerződést köt.”

12. § A Rendelet 83. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A 21. § (2) és (3) bekezdése szerinti jogcím nélküli lakáshasználó, valamint – a szociális szolgáltató támogató javaslatára a szociális szolgáltatóval együttműködési megállapodást kötő – az önkényes lakásfoglalónak nem minősülő jogcím nélküli lakáshasználó részére az általa lakott és rendeltetésszerűen használt lakás a bizottság döntése alapján 1 éves határozott időtartamra bérbe adható, amennyiben a lakáshasználó a használati- és a kapcsolódó külön szolgáltatási díjat rendszeresen megfizeti, és ellene sem magatartásbeli sem egyéb, a Lakás tv.-ben a bérleti szerződés felmondására okot adó körülmény nem áll fenn.

(4) A (3) bekezdés szerint akkor minősül rendszeresnek a díjfizetés, ha a lakáshasználó legalább fél éve folyamatosan fizeti az esedékes díjakat, vagy a kérelem benyújtásáig megfizette a lakásra fennálló teljes tartozást.”

13. § A Rendelet 87. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérbeadó a bérlő (bérlőtárs, társbérlő) kérelmére írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a bérlő gyermekének házastársát vagy élettársát, eltartóját, testvérét, unokáját, továbbá egyenes ági rokonának házastársát és szülőjét befogadja.”

„(9a) A (9) bekezdés c) pontját jogtalan előnyszerzés céljából megvalósító pályázó a valótlan adatközlés megállapításától számított hat hónapon belül a bérbeadó által meghirdetett lakáspályázaton nem tehet érvényes ajánlatot.”

„(8) A rendeletnek az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló …/2022. (… …) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

16. § A Rendelet

1. 9. § a) pontjában a „bérleménye után bérleti díj, lakbér vagy használati díj, külön szolgáltatási díj” szövegrész helyébe a „tulajdonú lakásbérleménye után bérleti díj, lakbér vagy használati díj, külön szolgáltatási díj, a közüzemi szolgáltatók felé a lakásra fennálló díjhátraléka”,
2. 10. § (2) bekezdés h) pontjában a „81. §” szövegrész helyébe a „80. §”,
3. 18. § (1) bekezdésében az „élettársa és a lakásban visszamaradt bérlőtárs” szövegrész helyébe az „élettársa, testvére és a lakásban visszamaradt bérlőtárs”,
4. 24. § (1) bekezdés c) pontjában az „élettársa, illetve a bérlő” szövegrész helyébe a „élettársa, testvére, illetve a bérlő”,
5. 28. § (1) bekezdésében a „nagyszülője, nevelőszülője” szövegrész helyébe a „nagyszülője, testvére, nevelőszülője”,
6. 36. § e) pontjában a „három” szövegrész helyébe az „öt”,
7. 40. § (1) és 53. § (4) bekezdésében a „15 napon” szövegrész helyébe a „10 munkanapon”,
8. 47. § (1) bekezdés c) pontjában a „jövedelmének” szövegrész helyébe a „vagyonának”,
9. 52. § (3) bekezdés a) pontjában az „a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, nyugdíjas esetén a nyugdíj megállapításáról szóló határozatot" szövegrész helyébe az „az ellátást megállapító határozatot, vagy a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, nyugdíjas esetén a nyugdíjfolyósító által az adott évre vonatkozó igazolást az ellátás összegéről, vagy a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt”,
10. 69. § (4) bekezdésében a „15 napon” szövegrész helyébe a „30 napon”,
11. 80. § (3) bekezdésében a „napon” szövegrész helyébe a „munkanapon”,
12. 83. § (2) bekezdésében a „20. §-t” szövegrész helyébe a „80. §-t”,
13. 87. § (1) és 96. § (14) bekezdésében a „8 napon” szövegrész helyébe a „10 munkanapon”,
14. 90. § (4) bekezdésében az „unokája, valamint a jogi személy” szövegrész helyébe az „unokája, testvére, valamint a jogi személy”,
15. 93. § (1) bekezdésében az „állapotáról” szövegrész helyébe a „rendeltetésszerű használatra való alkalmasságának fennállásáról”,
16. 96. § (11) bekezdésében a „sorrendiség” szövegrész helyébe a „(10) bekezdés szerinti sorrend
szöveg lép.

17. § (1) Hatályát veszti a Rendelet

(2) Hatályát veszti a Rendelet

a) 17. § (1) bekezdésében az „anyakönyvi nyilvántartásba bejegyzett”,

b) 22. §-ában az Az ismételt bérbevételről a bizottság dönt.”,

c) 79. § (1) bekezdésében az „a külön önkormányzati rendelet, illetve a Hálózat Alapítvány támogatását nem veszi igénybe és”,

d) 87. § (1) bekezdésében a „bejegyzett”,

e) 96. § (6) bekezdésében a „a sorrend megjelölésével

szövegrész.

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

19. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) E rendelet alkalmazásában

1. átalakítás: az OTÉK 1. sz. melléklet 8. pontja szerinti fogalom;

2. bérbeadó szervezet: az önkormányzat, mint tulajdonos képviseletében eljáró gazdasági társaság;

3. élettársak: akik közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatukkal vagy közjegyző által az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló 2008. évi XLV. törvény 36/G. § (1) bekezdés szerint kiállított tanúsítvánnyal igazolják az élettársi kapcsolat fennállását, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény 1. §-a szerint bejegyzett élettársaknak minősülnek, és ezt anyakönyvi okirattal igazolják

4. életvitelszerű használat: az élet viteléhez szükséges tevékenységek (alvás, étkezés, tisztálkodás stb.) folytatása, a személyes használati és berendezési tárgyak tartós tárolása és a közüzemi szolgáltatások igénybevétele;

5. fogyasztási egység: a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma;

6. háztartás: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: szoctv.) szerinti fogalom;

7. jövedelem: a szoctv.-ben meghatározott fogalom;

8. jövedelemtől függő lakbér: a szociális és a költségelvű lakbér;

9. korszerűsítés: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 1. sz. melléklet 63. pontja szerinti fogalom.

10. lakhatási krízishelyzet: olyan, a kérelmező és adott esetben családja lakhatási igényeinek kielégítését akut módon veszélyeztető élethelyzet, amely

a) 9.1.) az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdése alapján kihirdetett veszélyhelyzettel igazolhatóan összefüggésben áll, vagy

b) 9.2.) a lakhatásra szolgáló lakás elemi csapás, vagy más ok következtében történő megsemmisülése, balesetveszélyessé, vagy életveszélyessé vagy lakhatatlanná válása miatt alakult ki;

és amelynek megoldására a kérelmező bérlemény keresése a családsegítő szolgálat közreműködésével sem vezetett eredményre - amennyiben a kérelmezővel együttköltözők között kiskorú személy is van, a Családok Átmeneti Otthonában történő elhelyezés férőhely hiánya miatt nem megoldható -, és a lakhatás önerőből más módon nem biztosítható;

11. méltányolható lakásnagyság: az e rendelet 1. sz. melléklete szerinti lakásnagyság;

12. önkényes lakásfoglaló: aki az e rendelet hatálya alá tartozó, lakatlan lakást elfoglalja, vagy abba önkényesen beköltözik anélkül, hogy arra a bérleti jogviszony létesítésére jogosult szerv vagy személy, vagy az elhelyezésre jogosult szerv jognyilatkozatával, vagy intézkedésével feljogosította volna;

13. szociális szolgáltató: a rendeletben szociális szolgáltatóként nevezett együttműködő szerv, a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ;

14. szociális lakásügynökség: olyan működési modell, amelyben az ingatlantulajdonosok egy közvetítő szereplőn keresztül adják bérbe a tulajdonukat, amiért a piaci árnál alacsonyabb bérleti díjat kérnek, a lakásügynökség pedig (cserébe) bérlőkiválasztási jogot kap, ha garanciát vállal a bérleti szerződésben foglaltak betartására;

15. vagyon: a szoctv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonelemek, továbbá az az ingatlan is, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik és az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn.”

20. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) ) Az önkormányzat tulajdonosként és bérbeadóként őt megillető hatásköreit – e rendeletben meghatározottak szerint – a képviselő-testület szociális hatáskört gyakorló bizottságára (a továbbiakban: bizottság) vagy a polgármesterre ruházza át.”

21. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„b) megvizsgálja a jogviszony létrejöttéhez, módosításához szükséges feltételek fennállását, azok jogszerűségét, valamint a szerződés megkötése és módosítása során a bérbeadói feladatok hatékony ellátásának követelményeire figyelemmel jár el”

(2) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„h) beszedi a lakbért és a különszolgáltatások díját, késedelmes fizetés esetén felmondja a bérleti szerződést, továbbá nyilvántartja a bérlő tartozását, és teljeskörűen eljár a hátralékkezelési eljárásban;”

(3) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„j) kapcsolatot tart a bérlővel, befogadja és döntésre előkészíti a kérelmeket, valamint nyilvántartja a lakásban bérlőként, befogadottként és albérlőként lakó személyeket;;”

(4) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„m) megállapítja az önkényes lakásfoglalást, a lakás kiürítése érdekében kezdeményezi a peren kívüli és peres eljárás megindítását;”

(5) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése a következő n) és o) ponttal egészül ki:

(A bérbeadó szervezet a bérbeadó nevében)

„n) közérthető módon tájékoztatást nyújt a bérlőnek a szociális lakbér jogosultsági feltételeiről;
o) a bérlő érdekében együttműködik a hátralékkezelésben a bérlő számára segítséget nyújtó más szervezeteket érintő eljárásokban, kiadja a szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat.”

22. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 9. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem lehet bérleti jogviszonyt létesíteni azzal,)

„a) akinek önkormányzati tulajdonú lakásbérleménye után bérleti díj, lakbér vagy használati díj, különszolgáltatási díj, a közüzemi szolgáltatók felé a lakásra fennálló díjhátraléka, illetve bármely jogcímen helyi adó tartozása van, kivéve, ha a bérlő a bérbeadás iránti kérelmében, ideértve a pályázatot is, a tartozás megfizetésére kötelezettséget vállal, és ennek teljesítését, vagy a teljesítés (át)ütemezéséről szóló megállapodás megkötését igazolja;”

(2) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 9. § g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem lehet bérleti jogviszonyt létesíteni azzal,)

„g) aki a bérbeadás iránti kérelmében vagy pályázatában a háztartás összetételére, szociális, jövedelmi vagy vagyoni helyzetére vonatkozóan valótlan adatot közölt.”

23. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Bérbeadó külön döntése nélkül, a bérleti szerződés megkötésével jön létre a bérleti jogviszony)

„h) a 80. § (3) esetében.”

24. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 14. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Amennyiben a foglalkoztatási jogviszony megszüntetésére közös megegyezéssel vagy a munkáltató érdekkörében felmerült ok miatt kerül sor, a bizottság – a bérlő munkaviszonya megszüntetésétől számított 10 munkanapon belül benyújtott kérelmére – 60 munkanapon belül meghozott döntése alapján a bérleti szerződés egy alkalommal, piaci vagy költségelvű lakbér előírása mellett, legfeljebb egy évre újra megköthető. A bérlő a határozott időtartam lejártát követően további elhelyezésre nem tarthat igényt..

(4) A foglalkoztatási jogviszony nyugdíjazás miatt történő megszüntetése esetén, a bérlő – munkaviszony megszűntetésétől számított 10 munkanapon belül benyújtott – kérelmére, amennyiben nem áll fenn a bérleti szerződés megkötését kizáró ok, a bizottság dönt a bérleti szerződés 10 év határozott időtartamra való megkötéséről, a lakás közszolgálati jellegének egyidejű törlése mellett.

(5) A foglalkoztató szerv a munkaviszony megszűnéséről a bérbeadó szervezetet köteles írásban értesíteni a munkaviszony megszűnését követő 10 munkanapon belül.”

(2) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 14. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Amennyiben a foglalkoztatási jogviszony megszüntetésére a (3) bekezdés szerinti ok miatt kerül sor – ideértve a munkáltató személyében bekövetkező változást is –, kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén a bérlőnek a megszüntetéstől számított 10 munkanapon belül benyújtott kérelmére a bizottság 60 munkanapon belül meghozott döntése alapján a bérleti szerződés 10 év határozott időtartamra megköthető a lakás közszolgálati jellegének egyidejű törlése mellett.

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában kivételes méltánylást érdemlő körülménynek minősül a bérlő különösen rossz egészségi állapota, fogyatékossága, várandóssága, valamint ha a bérlő egyedül élő idős ember.”

25. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 15. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Ha a munkaviszony megszüntetésére közös megegyezéssel vagy a munkáltató érdekkörében felmerült ok miatt kerül sor, a bérlő – munkaviszonya megszűnésétől számított 15 napon belül benyújtott – kérelmére a bizottság döntése alapján a volt házfelügyelő részére pályázaton kívül adható bérbe a lakás a szolgálati jelleg törlése mellett, vagy amennyiben a házfelügyelői lakásra a továbbiakban is szükség van vagy helyette másik lakás kijelölésére nincs lehetőség, a bizottság másik lakás bérbeadásáról is dönthet.

(4) A munkaviszony nyugdíjazás miatt történő megszüntetése esetén a bizottság dönthet – a házfelügyelői jelleg törlésével egyidejűleg – a bérleti szerződés 10 év határozott időtartamra történő megkötéséről, vagy másik lakás bérbeadásáról.”

26. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 17. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Bérbeadó szervezet, a házastársak és élettársak közös írásbeli kérelmére bérlőtársi szerződést köt.

(2) A bérbeadó szervezet a bérlő és a vele együtt lakó jogszerűen befogadott gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője vagy testvére közös kérelmére bérlőtársi szerződést köt, ha a bérlővel a lakásban legalább 2 éve jogszerűen befogadottként lakóhely bejelentkezéssel és életvitelszerűen folyamatosan együtt lakik. Azzal az együtt lakóval nem köthető bérlőtársi jogviszonyt létrehozó vagy a bérlőtársak körét bővítő megállapodás, akinél a bérleti szerződés megkötését kizáró ok áll fenn.”

27. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérbeadó szervezet a bérlőtárs halála esetén, az elhunyt bérlőtársnak a vele haláláig, több mint 2 éve, lakóhely bejelentkezéssel és életvitelszerűen együtt lakó jogszerűen befogadott házastársa, szülője, nagyszülője, gyermeke, unokája, élettársa, testvére és a lakásban visszamaradt bérlőtárs közös kérelmére bérlőtársi szerződést köt. Azzal az együtt lakóval nem köthető bérlőtársi jogviszonyt létrehozó vagy a bérlőtársak körét bővítő megállapodás, akinél a bérleti szerződés megkötését kizáró ok áll fenn.”

28. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § A 21. §-ban tárgyalt esetben az ismételt bérbevételről a bizottság dönt.”

29. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a bérlő halála után nincs a jogviszony folytatására jogosult személy, a bérbeadó szervezethez benyújtott kérelemre, a bérbeadó szervezet a lakásban visszamaradt, azt korábban befogadott személyként a bérlő halálát megelőző egy évben állandó lakcím bejelentéssel, életvitelszerűen lakó jogcím nélküli lakáshasználóval bérleti szerződés köt, amennyiben

a) a Lakás tv. 32. § (7) bekezdésben foglaltakra kötelezettséget vállal, és

b) vállalja a bérlő után visszamaradt lakással kapcsolatos tartozások megfizetését, és

c) a volt bérlőnek unokája (a nem befogadott gyermekének született gyermeke), élettársa, testvére illetve a bérlő házastársának szülője, gyermeke, unokája, és

d) a lakás a méltányolható lakásnagyság felső határát nem haladja meg.”

30. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A legalább kétszobás lakásra fennálló bérleti jogviszonya közös megegyezéssel való megszüntetése mellett a bérlő magának és a vele legalább 2 éve jogszerűen együtt lakó, a lakásba bejelentett házastársa, élettársa, szülője, nagyszülője, testvére, nevelőszülője, nagykorú gyermeke, nevelt gyermeke, a jogszerűen befogadott gyermekétől született nagykorú unokája (a minőségi cserére vonatkozó rendelkezések alkalmazása szempontjából a továbbiakban együtt: hozzátartozók) részére a hozzátartozóval közös kérelemben egy-egy önálló lakás bérbeadását kérheti. A kérelem akkor teljesíthető, ha a bérbe adandó lakások lakhatóvá tételét, felújítását a leendő bérlők megállapodásban vállalják.”

31. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 30. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) bekezdésben foglalt esetekben a kérelmet el kell utasítani, ha annak benyújtásakor a kérelmezőnek a bérbeadóval szemben a lakásbérleti jogviszonyából eredően, vagy a közműszolgáltatókkal szemben tartozása van, kivéve, ha a tartozás vonatkozásában részletfizetési megállapodást kötött, vagy hátralékkezelési-, hátralékkiegyenlítő-, vagy krízistámogatást vesz igénybe, és a megállapodásban foglaltakat teljesíti, illetve, ha a kérelem alacsonyabb fenntartási költségű lakásra irányul.”

(2) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 30. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A kérelem akkor is teljesíthető, ha a magasabb forgalmi értékű lakás értéke az alacsonyabb forgalmi értékű lakás értékének 130-150%-a között van, és a bérlő vállalja a felújítási költségek bérbeszámítás nélküli finanszírozását vagy az értékkülönbözet 50%-ának megtérítését.”

32. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § Bérbeadó

a) beszedi a lakbért, beszedi és kezeli az óvadékot, nyilvántartja a bérlő tartozását,

b) nyilvántartja a lakásban bérlőként, befogadottként és albérlőként lakó személyeket,

c) együttműködik bérlő érdekében a hátralékkezelésben bérlő számára segítséget nyújtó, más szervezeteket érintő eljárásokban, kiadja a szükséges igazolásokat.

d) határidőben elbírálja bérlő kérelmét, valamint

e) csere kezdeményezése esetén öt a bérleménnyel azonos vagy annál kedvezőbb műszaki tulajdonságú és hasonló vagy kedvezőbb elhelyezkedésű ingatlant ajánl fel bérlő részére.”

33. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 40. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Bérlő – továbbá a bérleményt lakó valamennyi magánszemély – a bérleti jogviszony létrejöttekor köteles a lakásba bejelentkezni, és a bérleti jogviszony megszűnésekor köteles a lakásból kijelentkezni. Bérlő köteles bérbeadónak bejelenteni a lakásba a bérbeadó hozzájárulása nélkül befogadott személyeket a befogadástól számított 10 munkanapon belül.”

34. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 47. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A háztartás jövedelme alapján szociális lakbér megállapítására jogosult az a bérlő,

a) aki a lakásának komfort fokozatától függetlenül

aa) 1-4 fős háztartás esetén 2 szobánál,

ab) 5-8 fős háztartás esetén 3 és fél szobánál,

ac) 8 főnél nagyobb háztartás esetén 4 és fél szobánál

nem nagyobb lakásban lakik, és

b) akinek nincs lejárt lakbér és külön szolgáltatási díj tartozása, vagy az esetleges tartozás megfizetésére részletfizetési megállapodást köt, és

c) akinek, a nagykorú vele együttköltözőket is figyelembe véve, az egy főre eső vagyonának összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcvanszorosát, és

d) a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a legkisebb öregségi nyugdíj 350%-át.”

35. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 52. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A szociális lakbér iránti kérelemhez csatolni kell a háztartáshoz tartozó valamennyi személy vonatkozásában az alábbi igazolásokat:)

„a) a rendszeres jövedelemmel rendelkező személy esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást, vagy az utolsó hónap tényleges jövedelméről szóló igazolást, vagy a társadalombiztosítási igazgatási szerv igazolását, továbbá a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben foglalt ellátásban részesülő személy esetén az ellátást megállapító határozatot, vagy a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, nyugdíjas esetén a nyugdíjfolyósító által az adott évre vonatkozó igazolást az ellátás összegéről, vagy a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, vagy”

(2) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 52. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A (3) bekezdés a) és b) pontja szerinti rendszeres jövedelem hiányában a bérbeadó szervezet környezettanulmány lefolytatására és annak a megkereséstől számított 10 munkanapon belüli csatolására kéri fel a szociális szolgáltatót.

(5) A (3) bekezdés szerinti igazolások teljeskörű benyújtásáig a kérelem érdemben nem vizsgálható.”

36. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 53. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A bérlő a lakbér mértékének módosítását követő első számla kézhezvételétől számított 10 munkanapon belül a bérbeadó szervezetnél betekinthet a számítás alapját képező iratokba, és ettől a naptól számítva 8 napon belül kifogással élhet.”

37. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 69. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Lakás tv. 25. § (3) bekezdés szerinti felszólítást bérbeadó szervezet egyidejűleg a szociális szolgáltató részére is megküldi, a bérlővel való kapcsolatfelvétel, családgondozás és környezettanulmány készítése céljából, aki a környezettanulmányát és a bérlő helyzetének rendezésre vonatkozó javaslatát 30 napon belül küldi meg a bérbeadó szervezet számára.”

38. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 78. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő és jogcím nélküli lakáshasználó jogosult a külön önkormányzati rendeletben hátralékkezelési-, hátralékkiegyenlítő- és a Hálózat Alapítvány támogatási szabályzatában.meghatározottak szerint krízistámogatási kérelem benyújtását kezdeményezni a szociális szolgáltatónál.”

(2) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 78. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A szociális szolgáltató kérésére a bérbeadó szervezet 30 napon belül megküldi az (1) bekezdés szerinti támogatás igénybevételéhez szükséges kimutatásokat, nyilatkozatokat.”

39. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 79. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő, és önkényes lakásfoglalónak nem minősülő jogcím nélküli lakáshasználó, aki a fennálló teljes tartozásának 10%-át egy összegben vagy 60 nap alatt részletekben megfizeti, kérelmére a fennmaradó hátralékra legfeljebb 58 havi részletfizetésre jogosult.”

40. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 80. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben a jogcím nélküli lakáshasználó teljesíti a részletfizetési megállapodásban vállaltakat, és vele szemben sem tartozás miatti, sem egyéb felmondási ok nem áll fenn, úgy a bérbeadó szervezet a részletfizetési megállapodásban rögzített lejárati határidőt követő 60 munkanapon belül a lakásra 1 év határozott idejű bérleti szerződést köt. A határozott idő lejárta után a 20. § rendelkezéseit kell alkalmazni.”

41. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 82. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Amennyiben a bérbeadó szervezet a jogcím nélküli lakáshasználó bérleti jogviszonyát díjtartozás miatt mondta fel, azonban a lakáshasználó a lakás kiürítésére kezdeményezett végrehajtási eljárás során a végrehajtó által a lakás kiürítésére kitűzött napot megelőző 2. napig tartozását kiegyenlítette, és vele szemben a tartozáson kívül más felmondási ok nem áll fenn, a bérbeadó a pertől eláll, illetve a végrehajtási eljárást megszünteti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben, vagy ha a jogcím nélküli lakáshasználó a felmondást követően, de még a peres eljárás megindítását megelőzően tartozását megfizette, úgy a bérbeadó szervezet a lakáshasználó kérelmére 1 év határozott időtartamra szóló bérleti szerződést köt.”

42. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 83. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakáshasználó kérelmére a bérbeadó szervezet javaslata alapján a bizottság az (1) bekezdésben fennálló esetben a 80. §-t alkalmazza.”

(2) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 83. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A 21. § (2) és (3) bekezdése szerinti jogcím nélküli lakáshasználó, valamint – a szociális szolgáltató támogató javaslatára a szociális szolgáltatóval együttműködési megállapodást kötő – az önkényes lakásfoglalónak nem minősülő jogcím nélküli lakáshasználó részére az általa lakott és rendeltetésszerűen használt lakás a bizottság döntése alapján 1 éves határozott időtartamra bérbe adható, amennyiben a lakáshasználó a használati- és a kapcsolódó külön szolgáltatási díjat rendszeresen megfizeti, és ellene sem magatartásbeli sem egyéb, a Lakás tv.-ben a bérleti szerződés felmondására okot adó körülmény nem áll fenn.

(4) A (3) bekezdés szerint akkor minősül rendszeresnek a díjfizetés, ha a lakáshasználó legalább fél éve folyamatosan fizeti az esedékes díjakat, vagy a kérelem benyújtásáig megfizette a lakásra fennálló teljes tartozást.”

43. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 87. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, élettársát, gyermekét, befogadott gyermekétől származó unokáját, valamint szülőjét, nagyszülőjét. A befogadásról a bérbeadót bérleti jogviszony keletkezésekor, ha arra később kerül sor, a befogadástól számított 10 munkanapon belül a bérbeadó szervezeten keresztül értesíteni kell.

(2) A bérbeadó a bérlő (bérlőtárs, társbérlő) kérelmére írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a bérlő gyermekének házastársát vagy élettársát, eltartóját, testvérét, unokáját, továbbá egyenes ági rokonának házastársát és szülőjét befogadja.”

44. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 90. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az eltartott gyermeke, unokája, testvére valamint a jogi személy eltartó esetében a tartási szerződéshez hozzájárulás nem adható.”

45. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 93. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakáscseréhez való hozzájárulást a bizottság a Lakás tv. keretei között adja, illetve tagadja meg. Az előterjesztéshez csatolni kell a cserélésre kerülő másik lakás helye szerinti önkormányzat jegyzőjének nyilatkozatát az ingatlan rendeltetésszerű használatra való alkalmasságának fennállásáról.”

46. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 96. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) az adminisztratív információkat (bérbeadó és bérbeadó szervezet adatai, pályázat benyújtásának módja, helye, határideje, hiánypótlás módja és határideje, eredményhirdetés helye, ideje, módja),

b) a lakás adatait (rendeltetése, szobaszám, alapterület, komfortfokozat, elhelyezkedés és műszaki állapot, akadálymentesség),

c) a lakás megtekinthetőségének időpontját,

d) ha a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállítása a bérlő kötelezettsége, akkor a műszaki munkák becsült költségét és a kivitelezési határidőt,

e) a lakásra megállapított lakbért, valamint az évenkénti emelkedés mértékét, ha az emelés mértékét önkormányzati rendelet előírja,

f) az óvadék összegét,

g) a bérleti szerződés időtartamát és egyéb feltételeit,

h) figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy ha a pályázó valótlan adatot közöl, a pályázata érvénytelen, illetve, ha a valótlan adat közléséről bérbeadó a pályázat eredményének megállapítását követően szerez tudomást, vagy a nyertes pályázó az eredmény megállapítását követően közöl valótlan adatot, elveszti a bérleti szerződés megkötésére vonatkozó jogosultságát, továbbá az e pont szerinti esetekben a pályázó a bizottság döntése alapján a következő lakáspályázatokból is kizárható,

i) hozzájárulás kérését ahhoz, hogy

ia) a pályázók adatait sikertelen pályázat esetén is nyilván lehessen tartani, illetve

ib) a további pályázatokról tájékoztatást kér vagy nem kér;

j) az értékelés szabályait, valamint, hogy korábbi pályázat során sorsolással kiesett pályázó többlet pontszámra jogosult-e,

k) minőségi csere pályázat esetén az eredeti lakás bérleti szerződésének megszűnésére és a lakás leadására vonatkozó feltételeket.”

(2) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 96. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Egy pályázó legfeljebb 3 lakás bérbevételére nyújthat be pályázatot.”

(3) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 96. § (8) és (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(8) Formailag érvénytelen a pályázat, ha nem

a) az egyedi pályázati felhívás szerinti formanyomtatványon,

b) az igazolások, mellékletek hiánytalan csatolásával,

c) a pályázati felhívásban megjelölt határidőn belül

nyújtották be.

(9) Jogosulatlan a formailag érvényes pályázat, amennyiben:

a) a pályázat a pályázóra, vagy az együtt költöző személyekre vonatkozó, az egyedi pályázati felhívásban meghatározott kizáró okok ellenére került benyújtásra,

b) a pályázati adatlapon feltüntetett adatokat és nyilatkozatokat igazoló iratok a bérbeadó külön felhívására, a pályázati kiírásban meghatározott jogvesztő határidőn belül nem kerülnek benyújtásra, vagy

c) a benyújtott iratok a pályázati adatlapon szereplő adatokkal, nyilatkozatokkal ellentétesek, továbbá a benyújtott dokumentumok eredetisége, tartalma valótlannak bizonyul.”

(4) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 96. §-a a következő (9a) bekezdéssel egészül ki:

„(9a) A (9) bekezdés c) pontját jogtalan előnyszerzés céljából megvalósító pályázó a valótlan adatközlés megállapításától számított hat hónapon belül a bérbeadó által meghirdetett lakáspályázaton nem tehet érvényes ajánlatot.”

(5) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 96. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Amennyiben az azonos pontszámot elért pályázók több lakásra is pályáztak, és az elért pontszámok ezt lehetővé teszik, akkor a (10) bekezdés szerinti sorrend figyelembevételével az eredményt úgy kell megállapítani, hogy lehetőség szerint ne kerüljön sor sorsolásra.”

(6) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 96. § (14) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(14) Bérbeadó szervezet a bizottság döntését követő 10 munkanapon belül értesíti a pályázókat a pályázat eredményéről, és felhívja a nyertest 15 munkanapos határidő megjelölésével az óvadék megfizetésére és a bérleti szerződés megkötésére.”

47. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 101. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A rendeletnek az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló …/2022. (… …) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

48. § Hatályát veszti a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 22.) számú önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 25/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet