Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 11. 05

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2022.11.05.

Bőny Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [Rendelet hatálya]

(1) Bőny község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya Bőny Község Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában lévő Bőny belterület 313 hrsz. alatti köztemetőre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. § [Általános rendelkezések]

(1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) Az önkormányzat (továbbiakban: fenntartó) a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik. A fenntartó jogosult temetkezési szolgáltatóval üzemeltetési szerződést kötni a temető és a ravatalozó működtetésére, továbbá a halottszállítási ügyelet, a halotthűtő és a virrasztás feltételeinek biztosítására.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3. § [Temetkezés rendje]

(1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat számozott sorokra kell osztani. A sorokban a fenntartó számozott sírhelyeket jelöl ki.

(2) A sírhelytáblákról nyilvántartást kell vezetni.

(3) A sírbolthelyeket külön kell megjelölni és azokról sírboltkönyvet kell vezetni.

(4) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani, kivéve, ha az eltemettetőnek a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga van.

(5) A fenntartó gondoskodik a temetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről. A változásokat haladéktalanul rögzíteni kell.

4. § [Temetés]

(1) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(2) A ravatalozót a temetés előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

5. § [Temető fenntartásának rendje]

Az önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről,

h) gondoskodik bőnyi nemesek síremlékeinek a gondozásáról, ahol hozzátartozó már nem lelhető fel.

6. § [Temető használatának rendje]

(1) A temető nyitvatartása

a) április 1. napjától október 31. napjáig 8.00 órától -20.00 óráig

b) november 1. napjától március 31. napjáig: 8.00 órától -18.00 óráig.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani. Tilos a temetőben minden olyan tevékenység vagy magatartás, amely kegyeletsértő vagy a temető látogatói körében megbotránkozást kelthet.

(3) Járművel behajtani, közlekedni csak a fenntartó engedélyével szabad, kivéve a halottszállító járművet, amely a ravatalozóig közlekedhet, indokolt esetben engedélyt kap a sírok megközelítésére.

(4) Kutyával – kivéve a vakvezető kutyát – vagy más állattal a temető területére bemenni nem szabad.

(5) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek testi épségéért és a gyermek által esetlegesen okozott károkért a felügyeletével megbízott személy felelős.

7. § [Sírgondozás szabályai]

(1) A temető területén a tűzgyújtás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A kegyeleti céllal történő gyertya- és mécsesgyújtásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni úgy, hogy tűz ne keletkezzen. A tűzkár okozója polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(3) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen a víz.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(5) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt vagy sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét a fenntartó jelöli ki. Építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

8. § [Sírgondozás szabályai]

(1) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket (sírkeretet) 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról a temetést megrendelő köteles gondoskodni.

(2) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult kötelezhető a szabálytalanul elhelyezett tárgyak, növények eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén a fenntartó jogosult a sírhely méreteit meghaladó növényi részek eltávolítására.

(4) A sírhelyek gondozásából keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni, az elhervadt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(5) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

9. § [Sírgondozás szabályai]

(1) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, és ne szennyezzék be.

(4) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

10. § [Sírhelyek méretei]

(1) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abba elhelyezhető legyen.

(2) A koporsós temetkezés céljára használt sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter,

b) kettős sírhely: hossza 2,1m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter,

c) gyermeksírhely: hossza 1,3 m, szélessége 0,60 m, mélysége legalább 2 méter.

(3) A sírok egymástól lévő távolsága 0,6 m. A régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie

(4) A sorok közötti távolságnak 1 m-nek kell lennie.

(5) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 0,8 x 0,6 m, mélysége legalább 1 méter.

11. § [Sírbolt]

(1) Sírboltok felszíni méretei:

a) 2 személyes sírbolt hossza 2,60 m, szélessége 1,90 m

b) 4 személyes sírbolt hossza 2,60 m, szélessége 2,20 m

(2) Sírboltok belső méretei:

a) 2 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,60 m, mélysége 1,90 m

b) 4 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,90 m, mélysége 1,90 m.

(3) Többszemélyes sírbolt méreteit az üzemeltető esetenként határozza meg.

(4) A sírboltba minimum 2, maximum 10 koporsó helyezhető el. Egy felnőtt koporsó helyébe két gyermek koporsó, vagy négy urna is elhelyezhető.

(5) A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen ki kell képezni. A sírbolt tetejét legalább 300 kg/m2 hasznos terheléssel kell számítani. A fedőlapot is ennek a teherbírásnak megfelelően kell készíteni, oly módon, hogy a sírbolt légmentesen záródjék.

(6) Sírboltot létesíteni csak az üzemeltető hozzájárulásával lehet, a kérelemhez mellékelni kell 1 példány műszaki tervet. (M=1:50 arányú alaprajz és metszetek, műszaki leírás )

(7) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(8) A sírbolt fenntartásáról, annak létesítője köteles gondoskodni, elhalálozása után pedig azok kötelesek gondoskodni, akik a birtokos rendelkezése szerint a sírboltba temetkezhetnek.

(9) Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, a fenntartó felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a sírbolt helyreállításáról. Ha a felhívás eredménytelen maradt, a fenntartó a sírbolt felett rendelkezni jogosult költségére gondoskodik a sírbolt, síremlék eltávolításáról.

(10) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírbolt-könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(11) A sírboltba koporsóban csak annyi halott temethető, ahány férőhelyre azt építették. Amennyiben a sírbolt létesítője, örököse a temetkezési jogosultságról a sírbolt-könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

12. § [Temetési hely feletti rendelkezési jog]

(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő)

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A temetési hely felett használati jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. Koporsós rátemetés esetén a használati idő az utolsó koporsós rátemetés napjától 25. év. Kettes sírhely esetén a használati idő az első temetés napjától számított 25 év.

(3) A temetési helyek további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül.

13. § [Megváltási díjak]

(1) A temetési helyek használatáért az alábbi – általános forgalmi adó mentes - megváltási díjat kell fizetni:

a) egyes sírhely 20.000 Ft

b) kettes sírhely 25.000 Ft

c) urnafülke15.000 Ft

d) kettős urnafülke 22.500 Ft

e) urnasírhely 15.000 Ft

f) kettes sírbolt 72.000 Ft

g) sírbolt minden további két személyre 20.000 Ft

h) urnasírbolt 30.000 Ft (meglévő kriptába 1 urna elhelyezése).

(2) A használati jogosultság kezdő napja a megváltási díj megfizetésének napja.

(3) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető, az újra megváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(4) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(5)1 A rendelkezési jog gyakorlása megszűnését követően a temetési hely újra használatba vehető, ha a megszűnéstől számított egy év eltelt, és a temető üzemeltetője az újrahasznosítás előtt legalább egy hónappal erről honlapján, valamint a temetőben tájékoztatást tesz közzé.

(6) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(7)2 A temetőben a temetkezési szolgáltatók kivételével vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja: 1.370 Ft/alkalom.

(8)3 A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj 10.000 Ft/alkalom.

14. § [Síremlék létesítése]

(1)4 A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(2) Síremléket előregyártott elemből is lehet létesíteni. Amennyiben a síremlék, sírszegély, fedlap elkészítésére a helyszínen kerül sor, a hozzátartozó köteles a területet eredeti állapotába visszaállítani.

(3) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

(4) A sírhely használati ideje alatt a síremléket eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos. A felállított síremléket csak a fenntartó engedélyével lehet eltávolítani. Síremlék megsemmisítése tilos.

15. §5

16. § [Hatályba lépés]

Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

1

A 13. § (5) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 13. § (7) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 13. § (8) bekezdését a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése iktatta be.

4

A 14. § (1) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.