Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2022. (III. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 12
az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (Jat.) 18. §-ára figyelemmel az Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III.10.) önkormányzati rendelet módosításának szükségességét részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 34. §-ának előírásai szerint elkészítettük a 2021. évi költségvetési rendelet előirányzatainak 6. számú módosítására vonatkozó javaslatunkat. Az 5. számú költségvetési rendeletmódosítás óta polgármesteri és jegyzői hatáskörben az előirányzatok nem változtak.
A költségvetési rendelet 6. számú módosítása a 2021. évi költségvetési rendeletet visszamenőlegesen, december 31-ei hatállyal módosítja az Áht. 34. § (4) bekezdése értelmében: „(4) A képviselő-testület a (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével – negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.”
A jelenlegi, a rendeleti hatáskörű módosítás célja, hogy a bevételi és kiadási előirányzatokat valamennyi kormányzati funkció tekintetében a 2021. évi teljesítésekhez igazítsuk, figyelemmel az áthúzódó kötelezettségvállalásokra, amelyek fedezetét a megfelelő előirányzati sorokon biztosítottuk. A jelenlegi előirányzat módosítás célja a kiadások kormányzati funkciók szerinti rendezése, amelynek során a költségvetési főösszeg nem változik.
Az előirányzat módosítás a Polgármesteri Hivatal és az Intézmények költségvetését nem érinti, a belső átcsoportosítások csak az önkormányzat kiadási előirányzatain belül történtek.
A költségvetési főösszeg a fenti módosításokat követően 54 863 517 818 forint, az Általános Tartalék összege 0 forint.
A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit, és megállapítottuk, hogy a fentiekben részletezetteken túlmenően a rendelet-módosításnak jelentősnek ítélt hatása, valamint a rendelkezések végrehajtásának adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek.