Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2022. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése által alapított önkormányzati elismerések és ösztöndíjak adományozásáról szóló 24/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 22- 2022. 04. 22

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2022. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése által alapított önkormányzati elismerések és ösztöndíjak adományozásáról szóló 24/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.04.22.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) Korm. rendelet 1. §‑a alapján,

a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontja és a 23. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése által alapított önkormányzati elismerések és ösztöndíjak adományozásáról szóló 24/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontja és a 23. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,
a III. Fejezet tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva
a következőket rendeli el:”

2. § A Rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya kiterjed a Debrecenben élő vagy itt tevékenykedő, tanuló, alkotó természetes személyekre, a városban működő jogi személyekre, gazdálkodó szervezetekre és közösségekre.”

[Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése (a továbbiakban: Közgyűlés) a város javát szolgáló kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át nyújtott kiemelkedő tevékenység, illetve életmű elismerésére az alábbi önkormányzati elismeréseket alapítja:]

„k) Fenntartható Debrecen díj,

l) Fenntartható Debrecen Nagydíj.”

(2) A Rendelet 2. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az (1) bekezdés a)–i) pontjában meghatározott önkormányzati elismeréseket a Közgyűlés, a Debrecen Város Cívis Díszoklevele elismerést a polgármester, az (1) bekezdés k)–l) pontjában meghatározott önkormányzati elismeréseket a Közgyűlés Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága adományozza.

(3) Debrecen Város Díszpolgára címből évente egy, az (1) bekezdés b)–i) pontjában meghatározott elismerésekből évente kettő adományozható azzal, hogy a Közgyűlés az adományozáskor a tárgyévben kiadható elismerés számát legfeljebb eggyel megemelheti. Debrecen Város Cívis Díszoklevele elismerésből évente legfeljebb tíz adományozható. A Fenntartható Debrecen díjból évente legfeljebb száz, a Fenntartható Debrecen Nagydíjból évente legfeljebb öt adományozható és egy év időtartamra szól.

(4) Ugyanazon természetes személy, jogi személy vagy közösség ugyanazt az önkormányzati elismerést csak egyszer kaphatja meg, kivéve az (1) bekezdés k)–l) pontjában meghatározott elismeréseket, melyek évenként újra adományozhatóak akár ugyanazon gazdálkodó szervezetek és közösségek részére is.”

4. § A Rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Valamennyi díj megosztható, ebben az esetben a díjazottak külön-külön jogosultak az emléktárgyakra. Az emléktárgyak (díszoklevél, plakett, kitűző, trófea, tábla) leírását a 6. melléklet tartalmazza.”

5. § A Rendelet 2. alcíme a következő 13/A. §‑sal és 13/B. §‑sal egészül ki:

„13/A. § (1) Fenntartható Debrecen díj adományozható – pályázati eljárás keretében – a város épített és természetes környezetének megóvása, fejlesztése, a környezettudatos szemlélet kialakítása érdekében magas színvonalú, kiemelkedő értékű munka, valamint a környezettudatos működést és a fenntarthatóságot szem előtt tartó tevékenység elismeréseként.

(2) A díj gazdálkodó szervezeteknek és közösségeknek adományozható.

(3) A díjjal falra rögzíthető tábla jár.

13/B. § (1) Fenntartható Debrecen Nagydíj adományozható a 13/A. § (1) bekezdésében meghatározott Fenntartható Debrecen díjban részesült azon gazdálkodó szervezeteknek és közösségeknek, amelyek a pályázati eljárás keretében a legtöbb pontot érő zöld intézkedés(eke)t valósították meg.

(2) A díj gazdálkodó szervezeteknek és közösségeknek adományozható.

(3) A díjjal trófea jár.”

6. § A Rendelet 3. alcíme a következő 17/A. §‑sal egészül ki:

„17/A. § (1) A Fenntartható Debrecen díj és Fenntartható Debrecen Nagydíj esetében a 14. §‑t és a 16. §‑t nem kell alkalmazni.

(2) A Fenntartható Debrecen díjat pályázati úton lehet elnyerni. A részletes pályázati felhívást és a pályázati adatlapot a 7. melléklet tartalmazza, melyeket a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(3) A Fenntartható Debrecen díj elnyerésére irányuló pályázati eljárás lebonyolításáról a Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztálya gondoskodik.

(4) A Fenntartható Debrecen díj elnyerésére irányuló pályázatok benyújtása és elbírálása a tárgyévben folyamatos.

(5) A Fenntartható Debrecen Nagydíj elnyerésére külön pályázni nem kell, tekintettel a 13/B. § (1) bekezdésében foglaltakra.”

7. § A Rendelet 18. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az önkormányzati elismeréseket a polgármester adja át az adományozottnak vagy hozzátartozójának, megbízottjának az alábbiak szerint:]

„c) a Közgyűlés bármely rendes ülésén vagy azelőtt a közösség előtt, melyben a díjazott tevékenykedik Debrecen Város Cívis Díszoklevelét, Fenntartható Debrecen díjat, Fenntartható Debrecen Nagydíjat.”

8. § A Rendelet 19. §‑a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Valamennyi önkormányzati elismerés visszavonható, ha arra az elismerésben részesített bizonyíthatóan méltatlanná vagy érdemtelenné vált. Méltatlanná válik az elismerésre különösen az a természetes személy, akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztére ítéltek, vagy aki a közügyektől eltiltó jogerős ítélet hatálya alatt áll. Érdemtelenné válik a Fenntartható Debrecen díj és Fenntartható Debrecen Nagydíj elismerésre különösen az a gazdálkodó szervezet, aki a pályázattal összefüggésben valótlan nyilatkozatot tesz, vagy aki a pályázatban bemutatott vállalásnak a valóságban nem tett eleget.

(2) Az önkormányzati elismerés visszavonását – a (3) bekezdés kivételével – bárki kezdeményezheti, aki az adományozásra vonatkozó javaslat megtételére is jogosult volt. Az érdemtelenséget, a méltatlanná válást az elismerés visszavonását indítványozónak kell bizonyítani.

(3) A Fenntartható Debrecen díj és Fenntartható Debrecen Nagydíj visszavonását bárki kezdeményezheti. Az érdemtelenséget, a méltatlanná válást az elismerés visszavonását indítványozónak kell bizonyítani.

(4) Az önkormányzati elismerés visszavonására a 2. § (2) bekezdésében meghatározott döntéshozók jogosultak. A visszavonásról szóló döntést az érintettel a döntést követő 8 napon belül közölni kell.”

9. § (1) A Rendelet 6. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Rendelet a 2. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. A Rendelet 6. melléklete a következő 11. ponttal egészül ki:

11. A Fenntartható Debrecen díjjal járó tábla leírása

„Fenntartható / Sustainable Debrecen ...év” feliratú, 30x40 cm nagyságú, átlátszó üveg anyagú falra rögzíthető tábla.”

2. A Rendelet 6. melléklete a következő 12. ponttal egészül ki:

12. A Fenntartható Debrecen Nagydíjjal járó trófea leírása

„Fenntartható Debrecen ...év Nagydíj / Sustainable Debrecen ... Great Award” feliratú, 140 x 210 mm nagyságú, átlátszó üveg anyagú, talpon álló trófea.”