Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2022. 08. 01

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.01.

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésében, továbbá a 92/B. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a (2) bekezdésében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17) Korm. rendeletre, a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) - (3) bekezdésében meghatározott, e rendeletben szabályozott szociális alapszolgáltatás ellátási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, valamint az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.”

2. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 1. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. Tiszacsege Város Önkormányzata által biztosított szociális alapszolgáltatás”

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat a településen a szociálisan rászorultak részére az étkeztetést, mint személyes gondoskodást nyújtó ellátást biztosítja a szociális alapszolgáltatás keretén belül.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szolgáltatást az önkormányzat saját hatáskörben, a Tiszacsegei Szociális Szolgáltatások megnevezésű szolgáltató (továbbiakban: Szolgáltató) útján biztosítja. A szolgáltatás az önkormányzat székhelyén Tiszacsege, Kossuth u. 5. szám alatt vehető igénybe.”

4. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az étkeztetés szolgáltatás igénybevételéről, megszüntetéséről – az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére a polgármester dönt az Ir.- ben meghatározottak szerint.”

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 4. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével – az Szt. 94/C. § (2) bekezdésében felsorolt ellátások kivételével – az Szt. 94/C. § (3) bekezdésének megfelelő tartamú megállapodást kell kötni. Étkeztetés esetén a megállapodás részletes tartalmát a Szolgáltató külön ellátásra vonatkozó Szakmai Programjának melléklete tartalmazza.”

5. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ellátás megszüntetéséről a 2. § (1) bekezdés a) pontjában rögzített ellátás esetén a polgármester dönt.”

6. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásért intézményi térítési díjat kell fizetni.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 6. § (4)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Az intézményi térítési díjat a Tiszacsegei Szociális Szolgáltatások által nyújtott szolgáltatás esetén a rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.

(5) A szociális alapszolgáltatásért fizetendő személyi térítési díjat a rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontjában rögzített ellátás esetén a polgármester az Szt. 116. §-ban foglalt szabályok szerint állapítja meg.

(6) A személyi térítési díjak alapját képező intézményi térítési díjak összegét az étkeztetést biztosító Szolgáltató fenntartója Tiszacsege Város Önkormányzata évente egy alkalommal, tárgyév április 1. napjáig állapítja meg az Szt. rendelkezéseinek megfelelően.

(7) A személyi térítési díjakat a rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontjában rögzített ellátás esetén a polgármester az intézményi térítési díj módosítását követő 30 napon belül köteles felülvizsgálni, a megállapított új személyi térítési díjakat első ízben a felülvizsgálatot követő hónap 1. napjától kell megfizetni.”

7. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 1-5. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

8. § Hatályát veszti A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 9/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelet

b) 8. §-a,

9. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. július 1-jén lép hatályba.

(2) A 7. § (2) bekezdése 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

Tiszacsege, 2022. június 30.

Szeli Zoltán s.k.
polgármester

Dr. Lajter Zoltán s.k.
jegyző

1. melléklet

1-5. melléklet

2. melléklet

6. melléklet