Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2022. 10. 29

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjairól

2022.10.29.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) – b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Tiszaszőlős községben a házasságkötés megkötésének (továbbiakban: anyakönyvi esemény) hivatali helyisége a Tiszaszőlős, Fő út 21. szám alatti községházán biztosított.

(2) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött ezen helyiség alkalmasságáról. Hivatali helyiségen kívüli helyszínként (továbbiakban: külső helyszín) kizárólag olyan hely fogadható el, ahol az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul.

(3) A külső helyszínen megtartásra kerülő anyakönyvi események nem veszélyeztethetik a már korábban, hivatalosan előjegyzésbe vett anyakönyvi események lebonyolítását.

2. § (1) A hivatali munkaidőben és hivatali helyiségben megtartásra kerülő anyakönyvi esemény ingyenes.

(2) A hivatali munkaidőn vagy hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményért a házasulandók, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők az alábbi díjat kötelesek fizetni:

a) hivatali munkaidőben, külső helyszínen megtartásra kerülő anyakönyvi esemény díja eseményenként 10.000.Ft;

b) hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben megtartásra kerülő anyakönyvi esemény díja eseményenként 30.000.Ft

c) hivatali munkaidőn kívül, külső helyszínen megtartásra kerülő anyakönyvi esemény díja eseményenként 40.000.Ft

(3) A díjat legkésőbb az anyakönyvi esemény bejelentését követő 15 napon kell befizetni és az ezt igazoló bizonylatot az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni. A már befizetett díj 15 napon belül visszautalásra kerül, ha az anyakönyvi esemény elmarad.

(4) A külső helyszínen megtartásra kerülő anyakönyvi esemény ingyenes, ha arra a házasulandók valamelyikének közli halállal fenyegető állapota miatt kerül sor.

(5) A hivatali munkaidőn kívüli vagy külső helyszínen megtartásra kerülő házasságkötés díjának megfizetése alól, írásbeli kérelem alapján a jegyző mentességet adhat, ha a házasulandók valamelyike az önkormányzati hivatal köztisztviselője vagy köztisztviselőjének közeli hozzátartozója.

3. § (1) Az anyakönyvvezetőt évente a köztisztviselői illetményalap 60 %-ának megfelelő összegű munkaruha juttatás illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn kívül vagy külső helyszínen megtartásra kerülő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt hivatali munkaidőn kívüli közreműködésért a köztisztviselői illetményalap 40 %-ának, külső helyszínen történő közreműködésért a köztisztviselői illetményalap 60 %-ának megfelelő bruttó összegű díjazás illeti meg eseményenként, ha nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt veszi igénybe.

4. §1

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 4. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.