Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő egyes anyakönyvi események engedélyezésének, valamint az egyéb családi eseményeknek a szabályairól és a fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 11. 01

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő egyes anyakönyvi események engedélyezésének, valamint az egyéb családi eseményeknek a szabályairól és a fizetendő díjakról

2022.11.01.

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a)-b) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. egyes anyakönyvi esemény: házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,

2. egyéb családi esemény: névadó ünnepség, valamint házassági évforduló,

3. hivatali helyiség: Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal, 6440 Jánoshalma, Béke tér 1. szám alatti Díszterme, illetőleg Tárgyaló Terme,

4. hivatali munkaidő: Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,

5. ügyfélfogadási idő: Jánoshalmi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott ügyfélfogadási idő.

II. Fejezet

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli egyes anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

2. § (1) Az anyakönyvvezetőnél illetékmentes kérelmet kell benyújtani a kérelem indokolásával:

a) a hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívüli,

b) a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő,

c) a hivatali munkaidőn kívül történő és hivatali helyiségen kívüli

egyes anyakönyvi esemény engedélyezése iránt.

(2) A jegyző az engedélyezési eljárása során – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével – a kérelemről határozattal dönt.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha

a) a felek a 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozatot megtették,

b) a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas a szertartás ünnepélyes és méltó lebonyolítására és a jogszabályban előírt feltételek biztosítására,

c) biztosított a megfelelő méretű és minőségű fedett tér, amely biztosítja az anyakönyvi iratok biztonságos, környezeti hatásoktól védő kezelését, és

d) a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat megfizetik.

(2) Az engedélyező a helyszínen köteles meggyőződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín megfelel az egyes anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása feltételeinek, valamint jelen rendelet előírásainak.

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli egyes anyakönyvi esemény – az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott munkaszüneti napok kivételével szombaton 11 órától 18 óráig engedélyezhető.

(2) Nem tartható hivatali helyiségben egyes anyakönyvi esemény a Jánoshalmi Napok időtartama alatt.

(3) December 31-én és az (1) bekezdésben foglalt szombati időponttól eltérő időpontban, illetve munkanapokon hivatali munkaidőn kívüli egyes anyakönyvi esemény csak különös méltánylást érdemlő esetben, a kérelemben részletesen kifejtett indokok alapján engedélyezhető.

III. Fejezet

Az egyes anyakönyvi események szolgáltatási díjai, és az anyakönyvvezetőt megillető díjazás

5. § (1) Hivatali munkaidőben az egyes anyakönyvi események vonatkozásában az

a) az ünnepség céljára az anyakönyvvezető döntése alapján kiválasztott, megfelelően berendezett hivatali helyiség biztosítása,

b) az anyakönyvi kivonat

díjmentes.

(2) A hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi esemény, a hivatali munkaidőn kívül tartott egyes anyakönyvi esemény, továbbá a hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi esemény esetén az önkormányzat részére fizetendő többletszolgáltatás díját és ebből az anyakönyvvezetőt megillető díjat e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott díjakat a Polgármesteri Hivatal által kiállított számla alapján kell megfizetni, és díj megfizetését az erről szóló bizonylat bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni legkésőbb a bejelentkezést követő 8. napon.

(4) Az egyes anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek annak kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell fizetni a kérelmező részére.

6. § A hivatali munkaidőn kívül történő egyes anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt a 2010. évi I. törvény 19. § (2) bekezdése alapján választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett e rendelet 1. mellékletében meghatározott díjazás illeti meg.

IV. Fejezet

Az egyéb családi események szolgáltatási díja

7. § (1) Az egyéb családi események megtartására a 4. § és az 5. § (1) bekezdés a) pontjának rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni, azzal, hogy a házasságkötés alatt egyéb családi eseményt kell érteni.

(2) Az egyéb családi események megtartása esetén az önkormányzat részére a fizetendő díjat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.

9. § (1)1

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére, valamint az egyéb családi esemény megtartására irányuló szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet

A hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi esemény, a hivatali munkaidőn kívül tartott egyes anyakönyvi esemény, továbbá a hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívüli egyes anyakönyvi esemény esetén az önkormányzat részére fizetendő többletszolgáltatás díja és ebből az anyakönyvvezetőt megillető díj

A

B

C

D

egyes anyakönyvi események

többletszolgáltatási díj *

anyakönyvvezetőt megillető díj

1.

hivatali munkaidőn kívül

hivatal épületén kívül

32.000 Ft

15.000 Ft

2.

hivatali munkaidőn kívül

hivatal épületén belül Díszteremben

21.000 Ft

10.000 Ft

3.

hivatali munkaidőben

hivatal épületén kívül

21.000 Ft

-

* a díjak az Általános forgalmi adót tartalmazzák

2. melléklet

A hivatali helyiségen kívüli egyéb családi események, a hivatali munkaidőn kívül tartott egyéb családi esemény, továbbá a hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívüli egyéb családi esemény esetén az önkormányzat részére fizetendő többletszolgáltatás díj és ebből a közreműködő személyt megillető díj

A

B

C

D

egyéb családi események

többletszolgáltatási díj *

anyakönyvvezetőt megillető díj

1.

hivatali munkaidőn kívül

hivatal épületén kívül

40.000 Ft

20.000 Ft

2.

hivatali munkaidőn kívül

hivatal épületén belül Díszteremben

25.000 Ft

15.000 Ft

3.

hivatali munkaidőben

hivatal épületén kívül

25.000 Ft

-

* a díjak az Általános forgalmi adót tartalmazzák
1

A 9. § (1) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.