Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016.(I.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 19- 2022. 05. 19

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016.(I.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.19.

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016. (I.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdés 21. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni különösen az alábbi esetekben:]

„21. e-roller, közösségi elektromos robogó, valamint minden egyéb közösségi használatú, maximum 3 kerekű elektromos jármű (a továbbiakban: közösségi használatú elektromos eszköz) kölcsönzési és tárolási célú elhelyezéséhez az erre kijelölt kölcsönzési és tárolási állomásokon, támaszokon (a továbbiakban: mikromobilitási pontokon).

[Nem adható közterület-használati hozzájárulás]

„22. a közösségi használatú elektromos eszközök kölcsönzésére és tárolására az e célra kialakított és fenntartott mikromobilitási pontoktól eltérő közterületre.

3. § A Rendelet 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester dönt a nem díszburkolattal ellátott közterületek használatára vonatkozó – kivéve a pavilonállításra, a közösségi használatú elektromos eszközök mikromobilitási pontokon történő kölcsönzési és tárolási célú elhelyezésére, illetve a nem önkormányzati megrendelésű, a forgalmi rend megváltoztatásával járó, építési engedélyhez kötött kivitelezési munkák felvonulási területére irányuló – kérelmek ügyében és jogosult a közterület-használatra vonatkozó szerződések megkötésére.

(2) A díszburkolattal ellátott közterületek használatára vonatkozó – kivéve a három napot meg nem haladó, nem rendezvény megtartására, valamint nem vendéglátó terasz kialakítására irányuló kérelem, illetve a filmforgatási célú – kérelmek, továbbá a pavilonállításra, a közösségi használatú elektromos eszközök mikromobilitási pontokon történő kölcsönzési és tárolási célú elhelyezésére illetve a nem önkormányzati megrendelésű, a forgalmi rend megváltoztatásával járó, építési engedélyhez kötött kivitelezési munkák felvonulási területére vonatkozó kérelmek ügyében a Városgazdálkodási Bizottság dönt, a döntés kiadmányozására és a közterület használatra vonatkozó szerződés megkötésére pedig a polgármester jogosult.

4. § A Rendelet 8. §‑a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó közterületeket városképi, közlekedési, kereskedelmi szempontok figyelembevételével I. kiemelt, II. minősített és III. általános közterületi övezeti kategóriákba tartoznak. A kategóriába sorolást a jelen rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.

(2) A közösségi használatú elektromos eszközök kölcsönzési és tárolási célú elhelyezésére az (1) bekezdésben meghatározott közterületi övezeti kategóriáktól eltérő zónák vonatkoznak. A zónák megnevezését és területi határait a jelen rendelet 6/A. számú melléklete tartalmazza.

5. § A Rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bruttó közterület-használati díjakat tevékenységenként a közterület kategóriába vagy zónába sorolása és a közterületen folytatni kívánt tevékenység jellege figyelembevételével a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A közterület-használati díjak évi, havi, vagy napi mértékben vannak meghatározva.

6. § A Rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Aki közterületet hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulástól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ, köteles az Önkormányzat vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul – de legkésőbb a közterület használatra vonatkozó szerződésben meghatározott határidőn belül – megszüntetni, kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettségeket elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül – vagy a közterület-használati szerződésben rögzített ennél rövidebb türelmi időn belül – nem tesz eleget.

7. § A Rendelet 15. §‑a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Abban az esetben, ha a kérelmező a közterület-használati hozzájárulást megelőzően olyan közérdekű kötelezettség teljesítését ajánlja fel, amelynek teljesítésére hatósági határozattal egyébként nem lenne kötelezhető, részére a három hónapot meghaladó időtartamú közterület-használat esetén a közterület-használati hozzájárulás az önként vállalt többletkötelezettség közérdekű jellegével arányos mértékben mérsékelt közterület-használati díjat állapíthat meg. A közterület-használati hozzájárulást követően a közterület-használati díj mérséklése ezen a jogcímen nem kérelmezhető.

A mérsékelt közterület-használati díj abban az esetben illeti meg a közterülethasználat jogosultját, ha a felajánlott közérdekű kötelezettség teljesítésére a közterület használatra vonatkozó szerződésben fenntartások nélkül kifejezetten kötelezettséget vállal, és szerződésszegése esetére a többletkötelezettség tekintetében a szerződésben aláveti magát annak, hogy az Önkormányzat intézkedjen a szerződésszegés szerződésben vállalt jogkövetkezményének kikényszerítése iránt, és ha szükséges, megindítsa a végrehajtást.

8. §1

9. §2

10. § A Rendelet a 2. melléklet szerinti 6/A. sz. melléklettel egészül ki.

11. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivételével – a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A 8. § és 9. § 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet3

2. melléklet

ZÓNAHATÁROK

Zóna megnevezése

Zónahatárok

1. zóna

Vámház körút – Üllői út – Ferenc körút – Duna

2. zóna

Ferenc körút – Üllői út – Könyves Kálmán körút - Duna

3. zóna

Az 1. és a 2. zónába nem tartozó területek

1

Hatályba lép: 2022. VII. 1-jén.

2

Hatályba lép: 2022. VII. 1-jén.

3

Hatályba lép: 2022. VII. 1-jén.