Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 18/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 04

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.04.
a településkép védelméről szóló 18/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Törvény) 2. § (1) bekezdése kimondja, hogy a településkép védelme a település vagy településrész jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatának és szerkezetének - az építészeti, táji érték és az örökségvédelem figyelembevételével történő - megőrzését vagy kialakítását jelenti. A Törvény 2. § (3) bekezdése kimondja, hogy a településképi követelmények az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénynek a településrendezési feladatok megvalósítását biztosító egyik sajátos jogintézménye. A Törvény 16. § (2) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Győrzámoly községben érvényes településképi szabályokról rendeletet alkottunk 2017. december 31. napjáig. A rendelet hatályba lépése óta eltelt időszak tapasztalatai alapján szükségessé vált a rendelet felülvizsgálata és módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A módosítás célja, hogy a település teljes területén kötelező lesz a településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció azon építési tevékenységek esetében, melyek a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet hatálya alá esnek.
A 2. §-hoz
A módosítás lényege, hogy a településképi véleményezési eljárás körét bővíti úgy, hogy az építési engedélyezési, vagy fennmaradási engedélyezési eljárások alá tartozó ügyekben a polgármestertől előzetesen településképi véleményt kell kérni.
A 3. §-hoz
A módosítás a településképi bejelentés alá tartozó eljárások körét bővíti úgy, hogy az építésügyi és építés-felügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében felsorolt építési engedély nélkül végezhető tevékenységek közül a 15.; 16.; és 18. pontokra kiterjeszti és településképi bejelentési kötelessé teszi ezen tevékenységeket.
A 4. §-hoz
A módosítás célja, hogy a rendeletbe foglalt növénytelepítési előírásokat megszegőkkel szemben településképi kötelezési eljárást lehessen lefolytatni és végső esetben bírságot kiszabni.
Az 5. §-hoz
A rendelet 2. mellékletében szereplő helyi védett értékek körét bővíti és helyi védettség alá helyezi a Győrzámoly, 254/2 hrsz. alatt lévő lakóépületet.
A 7. §-hoz
A záró rendelkezéseket tartalmazza.