Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a civil szervezetek és egyházak támogatásáról, valamint az államháztartáson kívüli források átvételéről szóló 2/2020 (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 25
a civil szervezetek és egyházak támogatásáról, valamint az államháztartáson kívüli források átvételéről szóló 2/2020 (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Lovas Község Önkormányzatának a civil szervezetek és egyházak támogatásáról, valamint az államháztartáson kívüli források átvételéről szóló 2/2020 (I.31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése értelmében:
„Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testülete az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényben meghatározott egyesületek és alapítványok, valamint a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 2011. évi CCVI. törvény alapján egyházak minősülő szervezetek (a továbbiakban együtt: civil szervezet) számára céljelleggel, elszámolási kötelezettséggel, vissza nem térítendő, pénzbeli költségvetési támogatást nyújthat.”
A helyi rendelet 5. § (2)-(3) bekezdése értelmében:
„Amennyiben a civil szervezet a tárgyévet megelőzően Lovas Község Önkormányzatától költségvetési támogatásban részesült, a tárgyévre vonatkozó kérelmet az előző évi elszámolással együtt kell benyújtani a képviselő-testületnek címezve. A támogatási kérelmek elbírálásáról a képviselő-testület legkésőbb évente május 31-ig, egyedi határozattal dönt.”
2022. évben a tavalyi évhez képest kevesebb támogatási kérelem érkezett be az Önkormányzathoz, illetve több civil szervezet is jelezte, hogy ha lenne rá lehetőség, élne a 2022. évi támogatással, amennyiben a költségvetés engedi, így a Képviselő-testület kezdeményezte a támogatási kérelmek beérkezési határidejének meghosszabbítását.