Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

2023.05.01.

Deszk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében, a 142/C. § (1) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely Deszk község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást tanúsít.

2. A rendelet célja

2. § A rendelet célja Deszk község közigazgatási területére vonatkozó kötelező érvényű magatartási szabályok megállapításával elősegíteni a lakosság életkörülményeinek javítását, az épített környezet védelmét, valamint a község területén lévő zöldterületek megóvását, fejlesztését.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás: az a tevékenység, mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely nem minősül szabálysértésnek vagy bűncselekménynek, valamint amelyre más jogszabály nem rendeli el közigazgatási bírság alkalmazását, és amelyet a Deszk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete önkormányzati rendeletében annak minősít,

b) közterület: minden olyan közhasználatra szolgáló állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván,

c) közterület rendeltetése különösen a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő- és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.), valamint a közművek elhelyezése.

II. Fejezet

Eljárási szabályok

4. Általános eljárási szabályok

4. § (1) E rendeletben szabályozott magatartások elkövetőivel szemben lefolytatott közigazgatási hatósági eljárásokban átruházott hatáskörben a jegyző jár el.

(2)1 Az e rendeletben foglaltak betartását a Deszki Polgármesteri Hivatal illetékes ügyintézője jogosult ellenőrizni. Amennyiben a helyszíni eljárás során az illetékes ügyintéző szabályszegést észlel, köteles hivatalból eljárást indítani.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

5. Jogkövetkezmények

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás során a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást elkövetővel szemben megállapítható közigazgatási bírság alsó határa tízezer forint, mely természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedhet.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást megvalósító korlátozottan cselekvőképes kiskorúval és cselekvőképességében részlegesen korlátozott nagykorúval szemben kiszabható közigazgatási bírság legmagasabb összege ötvenezer forint.

(4) Cselekvőképtelen kiskorúval, valamint cselekvőképtelen nagykorúval szemben közigazgatási bírság kiszabására nincs lehetőség.

(5) A kiszabott közigazgatási bírságot a jogsértést elkövető a döntés véglegessé válását követő 30 napon belül köteles az önkormányzat számlájára teljesíteni.

6. § (1) Az e rendelet alapján hozott döntéseket Deszk Község Önkormányzatának adóhatósága hajtja végre.

(2) A 12. §-ban és 14. §-ban foglalt esetben, amennyiben a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetés ellenére a munkálatok a hatóság által meghatározott határidőben nem kerülnek elvégzésre a kötelezett által, azokat az önkormányzat a kötelezett költségére elvégeztetheti.

(3) A gyommentesítést, valamint a 25 cm szálmagasságot meghaladó fű, illetve gyom nyírását a Deszki Település-üzemeltetési Nonprofit Kft. végzi el az önkormányzat megrendelésétől számított 10 napon belül. A gyommentesítés, valamint fű, illetve gyom nyírásának díja nettó 300,-Ft/m2, valamint a kiszállás díja nettó 3.000,- Ft (együttesen: díj). A díjat a kötelezettség teljesítésére vonatkozó figyelmeztetésben, valamint a végrehajtást elrendelő döntésben is közölni kell a kötelezettel.

(4) A kinyúló ágak és bokrok nyesését a Deszki Település-üzemeltetési Nonprofit Kft. végzi el az önkormányzat megrendelésétől számított 10 napon belül. A fák és bokrok, cserjék nyesésének díja nettó 18.000.-Ft/megkezdett óra, a munkálatok során keletkezett zöldhulladék elszállításának és aprításának díja nettó 8.000.-Ft/teherautó, valamint a kiszállás díja nettó 3.000,- Ft (együttesen: díj). A díjat a kötelezettség teljesítésére vonatkozó figyelmeztetésben, valamint a végrehajtást elrendelő döntésben is közölni kell a kötelezettel.

6/A. §2 A 9. § f) pontjában meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás, valamint a 14. § (1) bekezdésében meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások közül a közterületi zöldfelületen járművel való közlekedés, megállás, várakozás megvalósításáért a jármű üzembentartója tartozik felelősséggel. Az üzembentartó mentesül a közigazgatási bírság megfizetése alól, ha

a) a jármű a szabályszegés időpontját megelőzően jogellenesen került ki a birtokából és igazolja, hogy a jogellenességgel összefüggésben a szabályszegés miatt indult eljárást megelőzően kezdeményezte e tárgyban a megfelelő hatóság eljárását;

b) ha a járművet más személy használatába adta és ezt teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt adatokkal (jármű hatósági jelzése, üzembentartó és használatba vevő neve, születési ideje, helye, lakcíme, nem természetes személy esetében megnevezése, székhelye, cégjegyzék száma) bizonyítja, vagy – azon járművek esetében, amelyek külön jogszabály alapján a közúti forgalomban menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel vehetnek részt – olyan menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel igazolja, amelyek a fent meghatározott adatokat tartalmazzák, e pontban foglaltak esetén a közigazgatási bírságot a használatba vevő személlyel szemben kell kiszabni; c) ha az üzembentartó személyében változás következett be vagy a tulajdonában levő járművet átruházta és ezt teljes bizonyító erejű magánokirattal igazolja; e pontban foglaltak esetén a közigazgatási bírságot a tulajdonjog-átruházási szerződésben meghatározott vevővel (vélelmezett tulajdonos) szemben kell kiszabni.

III. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő egyes magatartások

6. Önkormányzati jelkép jogosulatlan használata

7. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a község címerét, zászlóját vagy lobogóját engedély nélkül, a használatra vonatkozó engedélytől eltérő vagy a közösséget sértő módon használja fel.

7. Közterületek rendjének védelme

8. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 10/2022. (V.31.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdésében meghatározott módon és célra vesz igénybe közterületet.

9. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a közterületen

a) elhelyezett közterületi bútorokat, kerti építményeket, berendezéseket (pl.: pihenőpad, hulladékgyűjtő edényzet, korlát) nem rendeltetésszerűen használja (pl. utcai hulladékgyűjtő edényzetbe összegyűjtött kommunális háztartási hulladékot helyez el),

b) elhelyezett szobrokra, emlékművekre felmászik, azok bármely részét beszennyezi, lefesti, illetve környezetükbe nem illő dolgokat elhelyez,

c) a játszótereken vagy szabadtéri edző parkban elhelyezett játszó- és fitnesz eszközöket nem rendeltetésszerű módon használja,

d) az útburkolat vagy a földút szélétől mért 1 méteres távolságon belül bármilyen tárgyat (pl. oszlop, virágtartó edény, kő) – a közművek műtárgyainak kivételével – elhelyez,

e) az önkormányzat engedélye nélkül az útburkolat vagy a földút szélétől mért 1 méteres távolságon belül fát, vagy cserjét ültet.

f)3 elhelyezett vízelvezető létesítményen (pl. csatorna, aknafedő) és annak kiszolgálására kialakított burkolt területen járművel megáll, várakozik,

g)4 a már meglévő, kiépített járda szintjét utólagosan megváltoztatja (pl. kővel, rámpával..stb.).

10. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki utcanév táblát, tájékoztató táblát eltávolít, elmozdít, megváltoztat, beszennyez.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a címmel rendelkező épület házszámtábláját a közforgalom részére jól látható helyre nem helyezi ki, vagy a kihelyezett házszámtáblájának láthatóságáról nem gondoskodik.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki az utcasarkon álló épület faláról – abban az esetben ha az utca névtáblája egyéb módon nincs jelölve – az utca névtábláját eltávolítja, és azt előzetes felszólítás ellenére nem helyezi vissza.

11. § (1) Amennyiben magasabb szintű jogszabály máshogy nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a közterületen – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – szeszes italt fogyaszt.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom hatálya nem terjed ki:

a) az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó egységekre, azok teraszára és kerthelyiségeire nyitvatartási időben,

b) a közterületen megtartott alkalmi rendezvényekre,

c) minden év első és utolsó napjára.

8. Köztisztaság védelme

12. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a közterületek tisztán tartásáról szóló 9/2022. (V.31.) önkormányzati rendelet 3-7. §-ában foglalt kötelezettségeknek nem tesz eleget, illetve az abban foglalt rendelkezéseket megszegi.

9. Zöldfelületek, növényzet védelme

13. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendeletben foglaltakkal ellentétben az ingatlanán lévő fás szárú növények emberi életet, egészséget veszélyeztető részeinek eltávolításáról nem gondoskodik.

14. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről 8/2022. (V.31.) önkormányzati rendelet 8-9. §-ában foglalt kötelezettségeknek nem tesz eleget, illetve az abban foglalt rendelkezéseket megszegi.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a közterülettel szomszédos ingatlan körüli közterületi zöldfelület megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatását, vagy a korábbitól eltérő kialakítását az önkormányzat engedélye nélkül, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően végzi el.

10. Temető rendjének védelme

15. §5 A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 34/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 20-22. §-aiban, 23. § (1) és (5) bekezdéseiben, 24. §-ában, 25. § (1)-(2) bekezdéseiben, 26. § (1) és (3)-(5) bekezdéseiben, 27. § (2) bekezdésében, valamint a 28. § (2)-(4) bekezdéseiben foglaltakat megsérti.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2022. június 01. napján lép hatályba.

(2) E rendeletben foglaltakat a hatálybelépést követően elkövetett cselekményekre kell alkalmazni.

17. §6

1

A 4. § (2) bekezdése a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6/A. §-t a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 9. § f) pontját a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

A 9. § g) pontját a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

A 15. § a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 17. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.