Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01- 2022. 08. 02

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.01.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdésében és a Sopron és Környéke Szociális-Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás létrehozásáról szóló 2019. december 8. napján létrejött szerződés IV. 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és az Szt. 92. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról az alábbi rendeletet (a továbbiakban: rendelet) alkotja:

1. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szociális alapszolgáltatások, és a személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátások igénybevételéről a SoSzI intézetvezetői, családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás és a támogató szolgáltatás igénybevételéről a Gyermekjóléti Intézet szakmai egység vezetői, illetve igazgatója a vonatkozó és hatályos jogszabályok figyelembevételével döntenek. Az intézetvezetők, illetve a szakmai egység vezetői az ellátást igénybe vevővel, illetve törvényes képviselőjével - az Szt. 94/C. § (2) bekezdése szerinti igénybevétel esetét kivéve - az intézményvezető nevében és felhatalmazása alapján megállapodást kötnek. A megállapodás tervezetét a fenntartó által jóváhagyott intézményi szakmai program melléklete tartalmazza.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A SoSzI Idősek Otthona intézetben nyújtott ellátásában a megüresedő lakrészekbe való elhelyezés, a jelentkezés, illetve a sürgősség sorrendjében történik. Az igénybevétel lehetőségéről szóló értesítésben a SoSzI Idősek Otthona intézetvezetője tájékoztatja a soron következő jogosultat az ellátás megkezdésének legkorábbi időpontjáról, az annak elmulasztása esetén követendő eljárásról, a fizetendő egyszeri hozzájárulás összegéről, a befizetés módjáról, idejéről, egyéb tudnivalókról. ”

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A SoSzI intézetvezető, a Gyermekjóléti Intézet szakmai egység vezetői a döntésről értesítik az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét. Elutasítás esetén az értesítés írásban történik. Ha az igénybe vevő, vagy törvényes képviselője a SoSzI Intézetvezetőinek, a Gyermekjóléti Intézet vezetőjének vagy szolgálatvezetőinek az ellátás igénybevételéről szóló döntéseit vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a polgármesterhez vagy a Társulási Tanács elnökéhez fordulhat, aki határozatban dönt az ellátás igénybevételének kérdéséről.”

2. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 7. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A soron kívüli elhelyezés iránti igény sorrendben megelőzi a többi kérelmet. A soron kívüli felvételről a SoSzI intézményvezetője dönt. A döntést nyilvántartásban kell rögzíteni.

(3) Több, egy időben nem teljesíthető, soron kívüli elhelyezési kérelem esetén az előgondozás elvégzése után a SoSzI intézetvezetője dönt a jogosultak elhelyezési sorrendjéről. Soron kívüli elhelyezést csak az intézményben rendelkezésre álló üres férőhelyekre lehet biztosítani. Nem teljesíthető ilyen igény azon igénybe vevő férőhelyére, aki a férőhely elfoglalásának időpontjáról már értesítést kapott.”

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A SoSzI Intézetvezetői - intézményvezetői felhatalmazás alapján - és a Gyermekjóléti Intézet szakmai egység vezetői az intézményi jogviszonyt - írásban - megszüntetik, ha

a) az ellátást igénybe vevő vagy törvényes képviselője írásban felmondja a szolgáltatást,

b) az ellátott súlyosan megszegi a házirendben megfogalmazott szabályokat,

c) az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy térítésdíj-fizetési kötelezettségének - az Szt. 102. §-a szerint - nem tesz eleget,

d) az ellátott másik intézményben történő elhelyezése indokolt vagy további intézményi elhelyezése nem indokolt,

e) a határozott idejű intézeti elhelyezés lejár,

f) az ellátott jogosultsága megszűnik.”

4. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Nem kell térítési díjat fizetni:

a) családsegítés,

b) pszichiátriai betegek részére nyújtott közösségi alapellátás,

c) utcai szociális munka,

d) népkonyha,

e) nappali melegedő,

f) éjjeli menedékhely igénybevételekor.”

5. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A személyi térítési díjakat a SoSzI intézetvezetői és a Gyermekjóléti Intézet szolgálatvezetője a jogszabályokban és e rendeletben foglaltak alapján állapítják meg. A személyi térítési díj megállapításának alapja az intézményi térítési díj. A megállapításkor az Szt. vonatkozó rendelkezéseit kell figyelembe venni.”

6. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 7. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. Az átlagos szintű és az emeltszintű bentlakásos ellátásra vonatkozó külön rendelkezések

12. § (1) A Balfi Úti Idősek Otthonában a tartós ellátást nyújtó férőhelyekre a fenntartó belépési hozzájárulás megfizetését kéri. A belépési hozzájárulás összegét a 3. melléklet tartalmazza.

(2) Az emelt szintű idősek otthonába történő felvétel határozatlan időre kérhető.

(3) Az emelt szintű férőhelyeket és szolgáltatást biztosító idősek otthonát az Idősek Otthona működteti.

(4) A férőhely elfoglalásakor érvényben levő egyszeri hozzájárulás összegét a beköltözéssel egy időben köteles az ellátott megfizetni. Az egyszeri hozzájárulás összegét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(5) Kétszemélyes lakrészben élő személyek egyikének elhalálozása esetén a túlélő ellátott - változatlan térítési díjfizetési kötelezettség mellett - jogosult a kétszemélyes lakrészt egyedül használni legfeljebb a halálesetet követő hónap utolsó napjáig. Ezen idő alatt az ellátott az egyszemélyes lakrész használatára kérelmet terjeszthet elő. Amennyiben az egyszemélyes lakrész iránti kérelem nem teljesíthető, akkor az ellátott a kétszemélyes lakrészt az egyszemélyes lakrész térítési díja ellenében használhatja mindaddig, amíg az intézet részére egyszemélyes elhelyezést biztosítani nem tud. Amennyiben az ellátott az intézményi ellátásra a megállapodás szerinti változatlan feltételekkel igényt tart, az általa használt kétszemélyes lakrészbe másik ellátott is kaphat elhelyezést.

(6) Ha a gondozás - az ellátást igénybe vevő elhalálozása kivételével - vagy a férőhely emeltszintű minősítése öt éven belül megszűnik, az egyszeri hozzájárulásának a fennmaradó napokra jutó időarányos részét vissza kell fizetni.

(7) A befizetett egyszeri hozzájárulás összegének 10%-át Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése költségvetési elszámolási számlájának e célra nyitott alszámláján kell kezelni.”

7. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az Érdekképviseleti Fórum működésének részletes szabályait az Idősek Otthona, valamint az Ikva Otthon házirendjének mellékletei tartalmazzák.”

8. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

9. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet

1. 3. § (2) bekezdés nyitó szövegrészében a „SOSZI Gondozási Központ” szövegrész helyébe a „SoSzI Szociális Alapellátási Intézet” szöveg,
2. 3. § (4) bekezdésében a „SOSZI Gondozási Központ” szövegrész helyébe a „SoSzI Szociális Alapellátási Intézet” szöveg,
3. 3. § (6) bekezdésében a „SOSZI Hajléktalan és Szociális Alapellátó” szövegrész helyébe a „SoSzI Szociális Alapellátási” szöveg,
4. 3. § (9) bekezdésében a „SOSZI Hajléktalan és Szociális Alapellátó” szövegrész helyébe a „SoSzI Szociális Alapellátási” szöveg,
5. 4. § (1) bekezdésében a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
6. 4. § (3) bekezdésében a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
7. 5. § (1) bekezdésében a „Hajléktalan és Szociális Alapellátó” szövegrész helyébe a „Hajléktalanokat Ellátó” szöveg,
8. 5. § (2) bekezdésében a „Hajléktalan és Szociális Alapellátó” szövegrész helyébe a „Hajléktalanokat Ellátó” szöveg,
9. 8. § (3) bekezdés nyitó szövegrészében a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
10. 13. § (1) bekezdésében a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
11. 13. § (5) bekezdésében a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
12. 14. § (1) bekezdésében a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
13. 14. § (2) bekezdés b) pontjában a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
14. 14. § (2) bekezdés c) pontjában a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
15. 14. § (2) bekezdés d) pontjában a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
16. 14. § (5) bekezdés a) pontjában a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
17. 14. § (5) bekezdés d) pontjában a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
18. 14. § (7) bekezdésében az „illetve ha” szövegrész helyébe az „illetve, ha” szöveg,
19. 15. § (2) bekezdés b) pont bc) alpontjában a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg,
20. 15. § (4) bekezdés a) pont ab) alpontjában a „SOSZI” szövegrész helyébe a „SoSzI” szöveg
lép.

10. § Hatályát veszti a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 15/2011. (V. 2.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése.

11. § Ez a rendelet 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Szociális alapszolgáltatások és szakellátások szolgáltatási önköltsége és a fenntartó által megállapított intézményi térítési díjai

1. Alapszolgáltatások

A

B

C

D

E

F

1

Alapszolgáltatások:

A szolgáltatás önköltsége

Állami támogatás

Önköltség alapon számított intézményi térítési díj (D=B-C, a szolgáltatás önköltsége és az állami támogatás különbözete)

Megállapított intézményi térítési díj

Önkormányzati támogatás (E=C-D, az önköltség alapon számított intézményi térítési díj és a megállapított intézményi térítési díj különbözete)

2

Étkeztetés (vásárolt)(SoSzI)
Ft/étkezés/fő/nap áfával

910

272

638

800

0

3

Ételkiszállítás költsége háztartásonként
Ft/étkezés/fő/nap

150

0

150

150

0

4

Házi segítségnyújtás, Szociális segítés (SoSzI)
Ft/óra

3 646

100

3 546

1 800

1 746

5

Házi segítségnyújtás, személyi gondozás (SoSzI)
Ft/óra

3 646

1 527

2 119

1 800

319

6

Támogató szolgáltatás, személyi segítés (Gyermekjóléti Intézet)
Ft/óra

7 429

3 235

4 194

600

3 594

7

Támogató szolgáltatás, kilométer (Gyermekjóléti Intézet)
Ft/km

1 486

647

839

300

539

8

Idősek nappali ellátása, demens személyek gondozása étkezéssel (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

3 884

1 563

2 321

1 250

1 071



9

Idősek nappali ellátása, demens személyek gondozása étkezés nélkül (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

3 412

1 563

1 849

450

1 399

10

Fogyatékosok nappali ellátása háromszori étkezéssel (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

7 018

3 010

4 008

1 400

2 608

11

Fogyatékosok nappali ellátása étkezés nélkül (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

6 308

3 010

3 298

850

2 448

12

Pszichiátriai betegek nappali ellátása étkezéssel (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

3 939

1 551

2 388

1 250

1 138

13

Pszichiátriai betegek nappali ellátása étkezés nélkül (SoSzI)
Ft/ellátási nap/fő

3 467

1 551

1 916

450

1 466

2. Ápolást, gondozást nyújtó szolgáltatások

A

B

C

D

E

F

1

Ápolást, gondozást nyújtó szolgáltatások:

A szolgáltatás önköltsége

Állami támogatás

Önköltség alapon számított intézményi térítési díj

Megállapított intézményi térítési díj (D=B-C, a szolgáltatás önköltsége és az állami támogatás különbözete)

Önkormányzati támogatás

2

Idősek Otthona
Ft/ellátási nap/fő

11 478

4 380

7 098

5 000

2 098

3

Emeltszintű idősek otthona (Ikva Otthon)
Ft/ellátási nap/fő

11 478

4 380

7 098

7 000

98

3. Átmeneti elhelyezést nyújtó szolgáltatások

A

B

C

D

E

F

1

Átmeneti elhelyezést nyújtó szolgáltatások:

A szolgáltatás önköltsége

Állami támogatás

Önköltség alapon számított intézményi térítési díj

Megállapított intézményi térítési díj (D=B-C, a szolgáltatás önköltsége és az állami támogatás különbözete)

Önkormányzati támogatás

2

Idősek Otthona, időskorúak gondozóháza
Ft/ellátási nap

11 478

4 380

7 098

5 000

2 098

3

Hajléktalanok átmeneti szállása
(30 napon túl)
Ft/ellátási nap

8 806

1 637

7 169

600

6 569”

2. melléklet

Szociális alapszolgáltatások és szakellátások személyi térítési díjai

1. Étkeztetés - ebéd (SoSzi)

A

B

1

Étkeztetés - ebéd (SoSzI)

Ft/fő/étkezés
A feltüntetett összegek az áfát tartalmazzák.

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

150

3

28 501-51 300 Ft/hó

200

4

51 301-74 100 Ft/hó

300

5

74 101-96 900 Ft/hó

400

6

96 901-119 700 Ft/hó

500

7

119 701-140 000 Ft/hó

600

8

140 001-160 000 Ft/hó

700

9

160 001 Ft/hó jövedelem felett

800

10

Ételkiszállítás költsége háztartásonként

150

2. Nappali ellátások

2.1. Fogyatékos személyek nappali ellátása

A

B

C

1

Fogyatékos személyek nappali ellátása - napi háromszori étkezés (SoSzI)

Ellátás étkezéssel (Ft/nap)

Ellátás étkezés nélkül
(Ft/nap)

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

200

100

3

28 501-51 300 Ft/hó

300

150

4

51 301-74 100 Ft/hó

500

200

5

74 101-96 900 Ft/hó

650

250

6

96 901-119 700 Ft/hó

950

300

7

119 701-140 000 Ft/hó

1150

400

8

140 001-160 000 Ft/hó

1250

500

9

160 001 Ft/hó jövedelem felett

1400

600

2.2. Pszichiátriai betegek nappali ellátása

A

B

C

1

Pszichiátriai betegek nappali ellátása (SoSzI)

Ellátás étkezéssel (Ft/nap)

Ellátás étkezés nélkül
(Ft/nap)

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

200

50

3

28 501-51 300 Ft/hó

300

100

4

51 301-74 100 Ft/hó

450

150

5

74 101-96 900 Ft/hó

600

200

6

96 901-119 700 Ft/hó

750

250

7

119 701-140 000 Ft/hó

950

300

8

140 001-160 000 Ft/hó

1050

350

9

160 001 Ft/hó jövedelem felett

1250

450

2.3. Idősek nappali ellátása

A

B

C

1

Idősek nappali ellátása (SoSzI)


Ellátás étkezéssel (Ft/nap)

Ellátás étkezés nélkül
(Ft/nap)

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

200

50

3

28 501-51 300 Ft/hó

300

100

4

51 301-74 100 Ft/hó

450

150

5

74 101-96 900 Ft/hó

600

200

6

96 901-119 700 Ft/hó

750

250

7

119 701-140 000 Ft/hó

950

300

8

140 001-160 000 Ft/hó

1050

350

9

160 001 Ft/hó jövedelem felett

1250

450

3. Házi segítségnyújtás

A

B

C

1

Házi segítségnyújtás (SoSzI)

Szociális segítés
gond. óra/Ft

Személyi gondozás
gond. óra/Ft

2

28 500 Ft/hó jövedelem alatt

300

300

3

28 501-51 300 Ft/hó

400

400

4

51 301-74 100 Ft/hó

500

500

5

74 101-96 900 Ft/hó

600

600

6

96 901-119 700 Ft/hó

750

750

7

119 701-140 000 Ft/hó

900

900

8

140 001-160 000 Ft/hó

1200

1200

9

160 001-180 000 Ft/hó

1500

1500

10

180 001 Ft/hó jövedelem felett

1800

1800

4. Támogató Szolgáltatás (Gyermekjóléti Intézet)

A

B

1

Támogató Szolgáltatás
(Gyermekjóléti Intézet)
Személyi segítés szociálisan rászorulók (fogy. tám. + emelt csp.) számára

Óradíj
(Ft/óra)

2

51 300 Ft/hó jövedelem alatt

100

3

51 301-74 100 Ft/hó jövedelem

200

4

74 101 Ft/hó jövedelem felett

300

5

Személyi segítés szociálisan nem rászorulók számára (óradíj)

600

6

Szociálisan rászoruló részére szállítási szolgáltatás esetenként (kilométerdíj)

80

7

Szociálisan nem rászoruló részére szállítási szolgáltatás esetenként (kilométerdíj)

300”

3. melléklet

1. Az Emelt szintű Idősek Otthona (Ikva Otthon) igénybevételekor fizetendő egyszeri hozzájárulás mértéke

A

B

1

Beköltözéskor fizetendő egyszeri hozzájárulás

2

Emelt szintű Idősek Otthona, József Attila u. 5.

3

Egyszemélyes lakrész

3 000 000 Ft

4

Kétszemélyes lakrész

4 000 000 Ft

5

Kétszemélyes lakrész (nem házaspár esetén)

2 000 000 Ft/fő

2. Az Idősek Otthona (Balfi út) igénybevételekor fizetendő belépési hozzájárulás összege

A

B

1

Beköltözéskor fizetendő belépési hozzájárulás

2

Idősek Otthona, Balfi út 80.

1 100 000 Ft”

4. melléklet

Intézményi élelmezési normák

1. Nyersanyagnorma

A

B

1

Ellátási forma

Nyersanyagnorma (Ft/fő/nap)

2

egész napos ellátás (ötszöri étkezés)

1350

3

háromszori étkezés

1075

4

ebéd

800

5

egytálétel (népkonyha)

850

2. Napi norma ötszöri étkezés megoszlása

A

B

1

Napi norma ötszöri étkezés megoszlása

Ft/étkezés/fő

2

reggeli

190

3

tízórai

85

4

ebéd

800

5

uzsonna

85

6

vacsora

190”