Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló szolgálati lakások bérletének szabályairól és a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 07. 11

Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló szolgálati lakások bérletének szabályairól és a lakbérek mértékéről

2023.01.01.

Sárkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Sárkeresztúr község önkormányzatának tulajdonában álló szolgálati lakásokra, illetve azok bérlőire, használóira.

(2) Az e rendelet hatálya alá tartozó szolgálati lakások bérbe adásával kapcsolatban a bérbeadói feladatokat a képviselő-testület látja el.

(3) A bérbe adható lakások adatait az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A bérleti díjakat a 2. melléklet tartalmazza.

2. A lakásbérbeadás közös szabályai

2. § (1) Önkormányzati bérlakást csak lakhatás vagy Sárkeresztúr település érdekében közérdekű munkát végző szervezet részére iroda biztosításának céljára lehet bérbe adni.

(2) A bérbeadás időtartamáról a képviselő-testület dönt.

3. § (1) A bérlőkijelölésre jogosult szerv a döntéséről írásban köteles értesíteni a kijelölt bérlőt.

(2) A kijelölt bérlő a döntésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles e rendelet alapján előírt fizetési kötelezettségének eleget tenni és a lakásbérleti szerződést megkötni.

3. A lakásbérbeadás jogcímei

4. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő szolgálati lakásokra az alábbiak jogosultak:

a) polgármester, jegyző, köztisztviselő

b) orvos, fogorvos, védőnő,

c) óvoda, oktatási intézmény vezetője, alkalmazottja,

d) az önkormányzati közérdekű feladatok ellátása szempontjából fontos munkakört betöltő személyek

e) Sárkeresztúr település érdekében közérdekű munkát végző szervezet részére iroda biztosításának céljára

(2) A bérbeadó a bérleti szerződést a szolgálati lakásra jogosító munkaviszony meglétéig köti,

(3) vagy a 7. § (1) e pontban meghatározott esetben szükségesség idejére jön létre

4. A lakás átadása

5. § (1) A bérbeadó a lakást a bérlő részére tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles átadni. A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni. Ettől eltérni csak a bérbeadó és a bérlő írásos megállapodásban rögzített feltételek szerint lehet.

(2) A lakás átadásakor leltárt és jegyzőkönyvet kell felvenni, abban fel kell tüntetni a lakás, illetőleg a lakásberendezések tényleges állapotát, valamint a bérlő esetleges észrevételeit. A bérlő a lakás átvételét a leltár és a jegyzőkönyv aláírásával ismeri el.

5. Karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettség

6. § (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról a bérlő, pótlásáról, illetőleg cseréjéről a bérbeadó köteles gondoskodni.

(2) Az elektromos vezetéknek és az érintésvédelmi rendszerének a lakásban levő fogyasztásmérőtől, illetőleg a biztosító táblától kezdődő szakaszán keletkezett hibák kijavításáról, kapcsolók és a csatlakozó aljak cseréjéről a bérlő köteles gondoskodni.

(3) Az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségekben és ezek berendezésében, továbbá a lakásban a saját vagy a vele együtt lakó, illetőleg a bérlő beleegyezésével ott tartózkodó személyek magatartása folytán keletkezett hibák kijavításáról és az eredeti állapot helyreállításáról, illetőleg a kár megtérítéséről, a bérlő köteles gondoskodni.

6. A lakás rendeltetésszerű használatának ellenőrzése

7. § (1) A bérbeadó, valamint a tulajdonos képviseletében a hivatal a lakás rendeltetésszerű használatát, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül, munkanapokon, 8-20 óra közötti időben évente egy alkalommal ellenőrizheti, valamint rendkívüli esetben, káresemény, vészhelyzet, hibaelhárítás esetén ellenőrzi. A bérlő köteles a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni.

(2) A bérlő köteles a lakásbérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a lakásban lakni. Két hónapot meghaladó távollétét, és annak időtartamát köteles a bérbeadó részére írásban bejelenteni.

7. A lakás átalakítása, korszerűsítése

8. § (1) A bérbeadó hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő a lakást átalakítsa, korszerűsítse, ha a bérlő a munkák elvégzésének költségeit vállalja. A bérlő ezen számlákkal igazolt költségeinek bérbe számítását akkor kérheti, ha az átalakítással a lakás komfortfokozata, vagy az alapterülete, vagy a szobák száma növekedett. A bérbeadó írásbeli hozzájárulása esetén a bérlő köteles a munkálatok elvégzéséhez szükséges hatósági engedélyeket beszerezni, és ő felel a hatósági engedélyekben meghatározottak szabályszerű végrehajtásáért.

(2) A lakás átalakítása, korszerűsítése előtt meg kell állapodni a költségek viselésében, és be kell szereznie a bérbeadó hozzájárulását. A bérbeadó hozzájárulása és a költségek viselésének megosztása csak írásban történhet.

8. A lakás visszaadása

9. § (1) A lakásbérlet megszűnésekor a bérlőnek a lakást beköltözhető állapotban, továbbá berendezéseit tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban kell visszaadnia.

(2) A beköltözhető állapot legalább a falak fehérre meszelt, festett, a padozat tiszta, a berendezések üzemképes állapotát jelenti.

(3) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a bérlőt terhelő helyreállítási munkákat a bérlő költségére a bérbeadó végzi el.

9. A befogadás szabályai

10. § A bérlő a lakásba a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával befogadhatja közeli hozzátartozóját.

10. Lakásbérlet közös megegyezéssel történő megszüntetése

11. § (1) A bérbeadó és a bérlő az önkormányzati lakásra kötött bérleti szerződést közös megegyezéssel megszüntetheti.

(2) A bérleti jogviszony közös megegyezés történő megszüntetésének feltétele, hogy

a) a bérlő a lakását tiszta, és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban bocsássa a bérbeadó rendelkezésére,

b) a bérlőnek a lakására lakbér- és/vagy közüzemi díjtartozása nincs.

11. A lakásbérlet felmondással történő megszüntetése

12. § (1) Ha bérbeadó a lakásbérleti jogviszonyt a lakás átalakítása, korszerűsítése, lebontása miatt mondja fel, a bérlőt lakásbérleti jogviszony megszűnése előtt 90 nappal írásban értesítenie kell.

(2) A bérlő a bérleti jogviszony megszűnése miatt térítésre nem jogosult, amelyre a bérleti szerződés megkötésekor fel kell hívni a bérlő figyelmét. A bérlőnek vállalnia kell, hogy az Önkormányzattal szemben semmilyen lakásigényt nem támaszt a kiköltözés során, és felszólítására a megadott határidőn belül elhagyja a lakást.

12. A lakásbérlet megszüntetése lakbér- és közüzemi díjtartozás miatti felmondással

13. § Amennyiben a lakásbérlet a lakbér- illetőleg a bérlőt terhelő egyéb költségek nem fizetése miatti felmondással szűnt meg, a képviselő-testület döntése alapján a volt bérlővel korábbi lakására határozott idejű, legfeljebb 2 hónapra szóló lakásbérleti szerződés köthető, ha a volt bérlő lakbér-, illetőleg a bérlőt terhelő egyéb költségek megfizetésének maradéktalanul eleget tesz.

13. A lakásbérlet megszűnése a bérlő halálával

14. § (1) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnik meg és nincs a lakásbérlet folytatására jogosult személy, az örökös köteles

a) a lakást 30 napon belül kiüríteni,

b) a lakás leadásáig a bérleti díjjal azonos lakáshasználati díjat megfizetni.

(2) Ha az elhalt bérlőnek lakbér tartozása van, a bérbeadó igényét hagyatéki teherként köteles bejelenteni.

14. A lakásbérlet megszűnésének közös szabályai

15. § (1) Bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő a lakást 30 napon belül kiürítve, beköltözhető állapotban köteles a bérbeadónak átadni. A lakás leadásakor leltárt kell felvenni, melyben rögzíteni kell a lakás műszaki állapotát, esetleges hiányokat, azok pótlási határidejét.

(2) Ha a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetésére, illetve az ellenérték megtérítésére nem nyilatkozik, vagy a bérbeadó azt nem fogadja el, a bérbeadó a lakás visszaadásától számított 30 napon belül bíróságtól kérheti a bérlő kötelezettségének megállapítását.

(3) A volt bérlő mindaddig, amíg a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át nem adja a bérbeadónak, köteles a lakáshasználati díjat, valamint a lakással kapcsolatos költségeket megfizetni.

15. A lakáscsere

16. § Önkormányzati bérlakás bérleti joga kizárólag másik bérlakásra cserélhető el.

16. Az albérlet

17. § A határozott időre bérbe adott lakás albérletbe nem adható.

18. § A lakbér összegét az 1. számú melléklet tartalmazza.

17. Külön szolgáltatások díja

19. § A lakbéren felül a bérlő köteles fizetni a közüzemi díjakat a szolgáltatóval kötött szerződés alapján.

18. Záró rendelkezések

20. § Hatályát veszti a Sárkeresztúri községi Onkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről szóló 14/2001.(IX.30) önkormányzati rendelet.

21. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Szolgálati lakások

Cím

Komortfokozat

Négyzetméter

1

Sárkeresztúr, Vörösmarty u. 1/A felső lakás

Összkomfortos

47

2

Sárkeresztúr, Vörösmarty u. 1/A alsó lakás

Összkomfortos

90

3

Sárkeresztúr, Vörösmarty u. 4.

Összkomfortos

87

4

Sárkeresztúr, Szent István u. 4.

Összkomfortos

63

5

Sárkeresztúr, Dózsa György u. 61/C

Komfortos

42

6

Sárkeresztúr, Kossuth Lajos u. 64.

Összkomfortos

34

7

Sárkeresztúr, Farkas Miklós u. 16.

Komfortos

42

8

Sárkeresztúr, Farkas Miklós u. 18.

Komfortos

42

2. melléklet

A lakbér összege (Ft/m2/hó)

Összkomfortos lakás

Komfortos lakás

700

600