Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az ár- és díjtételek meghatározásáról szóló 14/2013. (X. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01
az ár- és díjtételek meghatározásáról szóló 14/2013. (X. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet hatálybalépését követően, 2020. december 19-től folyamatosan érvényben volt az önkormányzatokat érintő díjstop, vagyis sem a 2021. évben, sem 2022. 1. félévben nem volt lehetséges az önkormányzatok által megállapított díjak megemelése, új díjak bevezetése. Az önkormányzat saját bevételeinek növelése, jogszabályszerű és biztonságos működésének biztosítása érdekében az alábbi rendeletben megállapított díjak emelése szükséges.
A rendelet felülvizsgálata vált szükségessé a 2018. óta az önkormányzat tulajdonába került gépek, eszközök tekintetében. Aktualizáltuk az önkormányzat tulajdonában lévő gépek listáját és jogszabályszerkesztési szempontok szerint felülvizsgáltuk a rendeltet, amelynek következtében javasoljuk a mellékletben lévő normatív tartalmak beépítését a rendeletbe és a melléklet és a függelék hatályon kívül helyezését.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a alapján a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie, illetve a díjmegállapítást korlátozó jogszabályi rendelkezés hatályvesztése miatt a fenti módosítások 2022. július 1-jén lépnek hatályba.