Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati beruházások előkészítéséről és megvalósítási rendjéről szóló 13/2016. (V.5) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 30
az önkormányzati beruházások előkészítéséről és megvalósítási rendjéről szóló 13/2016. (V.5) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
2016. május 5-én lépett hatályba Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének az önkormányzati beruházások előkészítéséről és megvalósítási rendjéről szóló 13/2016. (V.5.) önkormányzati rendelete. A rendelet hatályba lépése óta – elsősorban a Modern Városok Program és VEKOP projekteknek köszönhetően - jelentősen növekedett a beruházási, fejlesztési projektek száma.
A rendelet módosításának célja, hogy az önkormányzati beruházások tervezése, előkészítése és megvalósítása során a pénzügyi információk rendelkezésre bocsátása, aktualizálása átlátható módon, a támogatási dokumentumokkal összhangban történjen, valamint a projektek megvalósításához szükséges többlet fedezet a szükséges időpontban rendelkezésre álljon és a beruházási célokmányon átvezetésre kerülhessen.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Kiegészítő rendelkezést tartalmaz a 8. §-hoz a következő célból:
A beruházások előkészítésének fontos eleme a megvalósítás pénzügyi szükségleteinek és forrásainak áttekintése. A támogatási forrásból megvalósuló beruházások esetében a Támogató által előírt módon és struktúrában költségtervet kell készíteni. A saját forrásból megvalósuló beruházások esetében az előkészítés során kell meghatározni a költségterv felépítésének módját. Tekintettel a beruházási projektek sokrétűségére és a Támogatók részéről jelentkező különféle költségstruktúra igényekre, egységes költségterv vázlat előírása nem célszerű, viszont lényeges, hogy az eddigieknél könnyebben áttekinthető formában kerüljenek a beruházási költségek szemléltetésre. Ennek érdekében javasolt a beruházás költségeit a célokmány mellékleteként, Excel formában rögzíteni: amennyiben a Támogató előírta ennek felépítését, annak megfelelően, ha nem, akkor az előterjesztő által javasolt formában.
A 2. §-hoz
Kiegészítő rendelkezést tartalmaz a 10. §-hoz a következő célból:
A beruházások megvalósításának elsődleges feltétele a megfelelő pénzügyi forrás biztosítása. A beruházási célokmány eddig is tartalmazta a beruházások forrásigényének megjelölését, amely forrás lehet külső (támogatási vagy hitel forrás bevonása) vagy az önkormányzat saját költségvetési forrása. A tapasztalat azt mutatja, hogy a projektek megvalósítása során gyakran változik a forrásigény és forrásösszetétel, sok esetben szükséges kisebb-nagyobb összegű saját forrás biztosítása a teljes megvalósításhoz, amelynek oka, hogy a hosszabb megvalósítású projektek esetében a tervezés során kalkulált költségekhez képest a lefolytatott beszerzési eljárásokat követően magasabb áron tudjuk megkötni a szükséges szerződéseket. Amennyiben a projekten belüli átcsoportosítással a többletforrás nem biztosítható, a jelenlegi szabályozás szerint a szükséges fedezetet közgyűlési hatáskörben, a beruházási célokmány módosításával tudjuk a beruházásokhoz rendelni. Mindezek alapján célszerűnek tűnik a polgármester részére felhatalmazást adni a célokmányok forrás adatait érintő saját hatáskörű módosítására abban az esetben, amennyiben ennek fedezete a költségvetési rendeletben foglaltak alapján biztosítható.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.