Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 26

Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2024.01.26.

Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdése, a 42. §-a, valamint a 40. § (5) bekezdése alapján a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét kikérve a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nyírábrány közigazgatási területén lévő köztemetők használatával, fenntartásával, üzemeltetésével, a temetkezési szolgáltatással és a köztemetőkben végzett vállalkozási tevékenységekkel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni.

2. § (1) Működő köztemető: központi temető (Hunyadi utca)

(2) Lezárt temető: Budaábrány – Árpád utca

3. § (1) Az önkormányzat a köztemető fenntartására és üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségéről, kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

(2) A szerződés a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (továbbiakban: Ttv.), valamint a végrehajtására kiadott 145/1999.(X.1) Korm. rendeletben meghatározott feltételeket teljesítő gazdálkodó szervezettel köthető meg.

(3) Az Önkormányzat a köztemetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségéről a PLATINUM Hajdú-Bihar megyei Temetkezési Vállalattal (továbbiakban: üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatás keretében gondoskodik.

(4) Az üzemeltető a teljes körű temetkezési szolgáltatást is ellátja.

(5) Nyírábrány közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az Önkormányzat feladata

2. A temetési hely feletti rendelkezés

4. § (1) Az egyes temetkezési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek mértékét Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete határozza meg jelen rendeltben, illetve módosíthatja azt szükség szerint.

(2) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogot előre kell megváltani. A rendelkezési jogot megváltó személyt a használati idő alatt a megváltott temetkezési hely tekintetében a vonatkozó jogszabályokban és e rendeletben meghatározott jogok (rendelkezési jog) illetik és kötelezettségek terhelik.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog és újraváltás időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) urnasírhely esetén 10 év.

5. § (1) A temetési helyek használati díjtételeit a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az újraváltás díja a megváltási díj időarányosan csökkentett részével egyenlő.

(3) A díjak az ÁFA összegét nem tartalmazzák.

(4) Sírhely-előreváltás csak az Üzemeltető engedélyével lehetséges.

6. § (1) A már meglévő és időközben feleslegessé vált sírhelyeket a temetési hely felett rendelkező értékesítheti, melyre a mindenkori Üzemeltetőnek elővásárlási joga van. Az eladási szándékot a temetési hely felett rendelkező személyesen köteles bejelenteni az Üzemeltetőnek.

(2) A temetési hely újraváltása elmaradása esetén – 1 év türelmi idő elteltével – az Üzemeltető jogosult annak kiürítésére és temetés céljából ismételt igénybe vételére.

(3) Az Üzemeltető köteles a temetési hely felett rendelkezőt a temetési hely használati idejének, illetve az 1 év türelmi idő lejárta előtt legalább 30 nappal értesíteni a temetési hely újraváltására vonatkozóan.

(4) Az elhunytat az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve, ha az eltemettető

a) lejárt rendelkezési idő miatt kiürített és temetés céljából az Üzemeltető által igénybe vett temetési helyet választja,

b) részére a temetési hely felett rendelkező értékesíti, és az Üzemeltető nem él elővásárlási jogával.

7. § (1) A temetőt sírhely-táblákra, urnasírhely-, sírbolt táblákra, díszsírhelyre, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyek a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(5) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(7) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(8) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhely-táblába). Az exhumálást csak az illetékes tisztiorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

8. § (1) A sírhelyeket előre megváltani nem lehet.

(2) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(3) Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos a létesítőt köteles kártalanítani. A kártalanítás módjára és mértékére, valamint érvényesítésére a Polgári Törvénykönyvnek a kártérítésre vonatkozó szabályait kell értelemszerűen alkalmazni.

(4) Sírhely-tábla, vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről az önkormányzat képviselőtestülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.

(5) Ha a használat a 4.) és 5.) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyen kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(6) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(7) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontokból – nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

(8) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak a fenntartónak és az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után, a fenntartó és az üzemeltető engedélyével szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

3. Sírhelyek

9. § (1) A temetőben kialakított vagy kialakítandó sírhelyek megoszlása a következő lehet:

a) egyes sírhelyek,

b) kettős sírhelyek,

c) gyermek sírhelyek,

d.) urnasírhely

(2) A sírgödör mélysége 2,5 méter mélységben, vagy annál mélyebben található talajvízszint esetén 2 méter. Ahol a talajvíz a talajszinttől számított legfeljebb 2 méterig emelkedik, a sírgödör mélysége a vízszint felett 0,4 méter, de legalább 1,6 méter. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 méter mélységbe kerüljön.

a) A hamvakat tartalmazó urnát urnasírba temetni, illetve sírhelybe rátemetni egyaránt szabad. Az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 méter mélységbe kell elhelyezni. Rátemetésnél az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

b) A sírhelyek méretei:

ba) felnőtt egyes sírhelyek hossza: 2,1 méter, szélessége: 0,9 méter, mélysége: 2,0 méter, sírok egymástól való távolsága: 0,6 méter, sírhelysorok egymástól való távolsága: 1,0 méter,

bb) felnőtt kettős sírhelyek hossza: 2,1 méter, szélessége: 1,6 méter, mélysége: 2,5 méter, sírok egymástól való távolsága: 0,6 méter, sírhelysorok egymástól való távolsága: 1,0 méter,

bc) gyermek sírhelyek hossza: 1,3 méter, szélessége: 0,6 méter, mélysége: 1,6 méter, sírok egymástól való távolsága: 0,3 méter, sírhelysorok egymástól való távolsága: 1,0 méter.

bd) urna sírhely: 80 cm hosszú, 50 cm mély, 60 cm széles

(3) .A temetési helyeket kifalazni, betonnal kibélelni, oldalirányú üreggel ellátni tilos.

(4) Mélyített sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján, a rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – még egy koporsó temethető.

A pótdíj a következő sírhely-meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.

(5) Sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még két urna helyezhető el, az urna elhelyezése azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja Egy urnafülkében legfeljebb 2 db, egy urnasírban legfeljebb 2 db urna helyezhető el.

(6) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható.A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély.

(7) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.

(8) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a rátemettetőnek le kell bontania és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

10. § (1) A Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete fenntartja a díszsírhely odaítélésének a jogát.

(2) Díszsírba temethetők:

a) a település gazdasági, kulturális, művészeti fejlődéséért kimagasló és maradandó alkotó munkát végzők;

b) a településen hosszú időn át kiemelkedő közéleti, közszolgálati, gazdasági, kulturális, művészeti, oktatásügyi, egészségügyi tevékenységet a falu közvéleménye előtt elismerten végzők. Ezek között különösen a község díszpolgárai, különféle kitüntető díjak birtokosai;

c) akiket az önkormányzat képviselő-testülete kiemelkedő érdemeik elismeréseként arra méltónak tart.

(3) A (2) bekezdés szerinti feltételek alapján díszsírba való temetést az elhunyt, hozzátartozója, munkahelye, politikai, társadalmi szervezet, civil közösség és egyház kezdeményezheti az önkormányzat képviselő-testületénél. A kérelemről a képviselő-testület határozattal dönt. Ha a bejelentés és a temetés közötti időtartam a képviselő-testületi elbírálás lehetőségét kizárja, úgy az adományozás kérdésében a polgármester foglal állást és döntéséről tájékoztatja a képviselő-testületet.

(4) A díszsírokba már eltemetett elhunytak később meghalt hozzátartozóinak vagy a már eltemetett házastársainak, közeli hozzátartozóinak a díszsírhelyekre jogosultakkal közös sírba való temetéséről – az elhunytak közeli hozzátartozóinak előzetes kérelme alapján – az önkormányzat képviselő-testülete vagy a (3) bekezdés szerint a polgármester dönt.

11. § (1) Sírbolt építéséhez engedély nem kell, a tervet a fenntartónak be kell mutatni.

(2) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, a fenntartó felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen maradt, a fenntartó kérelmére a Polgármesteri Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(3) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező.

A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni

(4) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírbolt-könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(5) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban további 20 urna, kilenc személyes sírboltban további 30 urna helyezhető el.

Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságáról a sírbolt-könyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozó az elhalálozás sorrendjében temettethetők el. A sírbolt tulajdonosának

(birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

4. Temetkezési szolgáltatások

12. § (1) Temetkezési szolgáltatások alatt a Ttv. 25. § (1) bekezdése szerinti tevékenységek értendők.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt temetkezési szolgáltatások közül a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az Üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező. Ezeket az Üzemeltető által biztosított szolgáltatásoknak nevezzük, melyre vonatkozó díjtételeket a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A temetkezési szolgáltatást végző gazdálkodó szervezet vagy vállalkozó gondoskodik a temetés idejének, helyének, a szertartás formájának nyilvánosságra hozataláról, hirdetés közzétételéről. Az Üzemeltető vezeti a temetési helyekről a nyilvántartásokat, a temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál. A nyilvántartó könyvbe annak személyes adattartalma miatt csak az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult tekinthet be. A sírhely ügyében, különösen megváltás vagy újraváltás esetén az eltemettető vagy a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyesen vagy meghatalmazottja járhat el.

(4) A Ttv. 25. § (1) bekezdésben felsorolt temetkezési szolgáltatások zavartalan biztosításáról az Üzemeltető köteles gondoskodni közvetlenül vagy közvetve, a Ttv. 30. §-a szerinti feltételeknek megfelelő temetkezési szolgáltató közreműködésével.

13. § (1) A temetőben végzendő minden munkát az Üzemeltető részére be kell jelenteni. A temetkezési szolgáltatónak, a temetőben vállalkozásszerű tevékenységet végző vállalkozónak rendelkeznie kell a tevékenység végzéséhez előírt szakképesítéssel, és a közegészségügyi, valamint baleset- és tűzvédelmi előírásokra vonatkozó ismerettel.

(2) A temetőben munkát végző vállalkozó és temetkezési szolgáltató ez irányú tevékenységét az Üzemeltetővel együttműködve köteles végezni.

(3) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők, különösen az építőipari vagy kertészeti tevékenységet ellátók minden olyan megkezdett nap után, amelyen vállalkozói tevékenységüket végzik, temető-fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni, melynek összegét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A temető területén a temetési helyeken síremlék, sírjel állításával kapcsolatos munkavégzés csak a rendelkezési jogosulttól származó írásbeli nyilatkozat birtokában lehetséges. A munkavégzést a munkák megkezdését megelőzően az Üzemeltetőnek be kell jelenteni. A sírhely gondozásával kapcsolatos egyéb tevékenység – amennyiben azt nem vállalkozásszerűen végzik – nem bejelentés-köteles.

(5) A temető területén a síremlékek, sírok építése során keletkezett építési törmeléket, fel nem használt építőanyagot, sírjeleket, a vállalkozási és a temetkezési szolgáltatással összefüggésben keletkezett veszélyes hulladékot a megrendelő által kivitelezéssel, szolgáltatással megbízott vállalkozó, temetkezési szolgáltató még a munkavégzés napján köteles a köztemető területéről elszállítani vagy elszállíttatásáról gondoskodni. A vállalkozó vagy temetkezési szolgáltató mindezen anyagok további elhelyezéséről és ártalmatlanításáról is köteles gondoskodni.

(6) A munkavégzés temetőbeli helye és ideje a folyamatban lévő temetésre, búcsúztatásra, kegyeleti szertartások végzésére tekintettel csak akkor folytatható, ha az hanghatással nem jár.

14. § (1) Ravatalozni és ravatalozással egybekötött szertartást végezni a ravatalozóban lehet, hamvasztásos temetés esetén azonban a sírnál történő urnaravatalozás is megengedett.

(2) A ravatalra helyezett halott – kivéve a fertőző betegségben elhunyt és a roncsolt testű halott – koporsója az eltemettető kívánságára, a temetési szertartás megkezdéséig a ravatalozó helyiségben nyitva tartható.

(3) A köztemetőben lévő ravatalozó helyiséget a temetési szertartás megkezdése előtt egy órával kell kinyitni.

(4)1 Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, sírhelynyitás és visszahantolás, a sírba helyezés, a halott szállítás, a hamvasztás és az urnakiadás, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás,az újratemetés.

(5) A köztemetőkben az Önkormányzat a temetkezési szolgáltatásokról, az üzemeltető, illetve a temetkezési vállalkozók útján köteles gondoskodni. Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók temetkezési szolgáltatások végzését – köztemetőkben történő elhelyezés esetén – az üzemeltetővel kötött megállapodás alapján folytathatják. A temetkezési szolgáltatások közül a ravatalozással, sírnyitással, sírhelyek ki-, és visszahantolásával, temetőn belüli hűtéssel kapcsolatos feladatok ellátására a köztemetőkben, az üzemeltető berendezéseinek igénybevétele kötelező. Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltató e rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni a temetőn belüli szolgáltatások – gyászautó, urnaelhelyezés, újratemetés - igénybevételéért.

(6) A temetkezési szolgáltatók kivételével, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díját az 2. melléklet tartalmazza.

15. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezései az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatos kifogást jelentettek be.

Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a bíróság, vagy a gyámhatóság döntését kell kérni.

A vita lezárásáig a halott nem temethető el.

16. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad.

A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

17. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba.

Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

5. A TEMETŐ ÜZEMELTETÉSE, HASZNÁLATÁNAK RENDJE

18. § (1) Az Üzemeltető a temetéssel, az ahhoz kapcsolódó szolgáltatással, a köztemető üzemeltetésével kapcsolatos ügyek intézésére a Vámospércs, Nagy u. 54. sz. alatt kialakított iroda épületében ügyfélfogadást tart. Az ügyfélfogadás időtartamát az Üzemeltető – a temető bejáratánál kifüggesztett hirdetőtáblán megjelölve – határozza meg.

(2) Az Nyírábrányi köztemető és kegyeleti emlékhely nyitva tartási rendje a következő:

a) A temető látogatók a temetőt nyitvatartási időben csak a kiskapun keresztül látogathatják. A temetőt látogató személyek gépkocsival az alábbi időpontokban hajthatnak be a temetőbe és a parcellák közötti közlekedő utat vehetik igénybe:

aa) nyáron minden nap 0700-0900 óra és 1800-2000 óra közötti időben,

ab) télen minden nap 0700-0900óra és 1500-1700 óra közötti időben.

A fenti időpontoktól eltérően a nagykapu – a temetések, a szolgáltatók és vállalkozók munkavégzésének idejét kivéve – zárva van.

b) A központi temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni TILOS! Ez a tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre nem vonatkozik.1

(3) A köztemetőt, valamint a kegyeleti emlékhelyet a nyitva tartási időn belül lehet látogatni.

(4) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(5) A temetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(6) A köztemetőben 14 éven aluli gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat. A szülő felügyeletének hiánya vagy a nem kellően hatékony felügyelet miatt bekövetkezett esetleges balesetekért az üzemeltetőt felelősség nem terheli.

19. § A temető üzemeltetésével kapcsolatos előírások betartásáról, betartatásáról tájékoztatók kifüggesztésével az Üzemeltető gondoskodik.

20. § (1) Az Üzemeltető a Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződésben foglaltak szerint folyamatosan gondoskodik a temető létesítésének és működtetésének feltételéül előírt infrastrukturális és egyéb körülmények megfelelő állapotban tartásáról, így különösen a köztemető

a) útjainak javításáról és sorfásításáról,

b) zöldfelületeinek karbantartásáról,

c) a hulladékok összegyűjtéséről és elszállításáról,

d) vízvételi lehetőség biztosításáról.

(2) Az elhasználódott és feleslegessé vált tárgyak megsemmisítése az Üzemeltető feladata, amennyiben a sírhellyel rendelkező személy nem ismert.

21. § (1) A temetési helyek gondozása – állagmegóvás, díszítés, növények ültetése, más karbantartási feladatok végzése – a rendelkezési jogosult kötelessége, aki ezen tevékenységét az Üzemeltető által kiadott és kifüggesztett előírások alapján köteles végezni.

(2) A temetési hely fölött rendelkezésre jogosult által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása;

b) cserepes, vágott- vagy művirág, koszorú elhelyezése;

c) olyan fás szárú növények ültetése, amelyek kifejlett állapotban nem érik el az 1,5 méteres magasságot.

(3) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(4) A temetőben maradandóan elhelyezett tárgyak, sírjelek, síremlékek és tartozékaik őrzése nem az Üzemeltető kötelezettsége. A temetőben maradandóan elhelyezett tárgyakat csak indokolt esetben és az Üzemeltető írásos hozzájárulásával lehet bárkinek elszállítani.

22. § (1) A köztemető gépjárművel történő megközelítése esetén a köztemető előtti parkoló szolgál, amely díjmentesen használható.

(2) A köztemető területére gépjárművel történő behajtás esetén 0 Ft összeget kell fizetni.

23. § (1) A temetési helyek földfeletti kiképzéséhez, síremlékek létesítéséhez szükséges építési anyagokat, segédszerkezeteket, építőipari gépeket a temető területén az erre a célra kijelölt helyen lehet tartani. Az építési tevékenységekből visszamaradt anyag, törmelék, segédszerkezet sírhelyek közötti tárolása csak az Üzemeltető által engedélyezett módon és időtartamra lehetséges.

(2) Tilos a temetőben

a) a halottak kegyeletét sértő magatartást tanúsítani, különösen hangoskodni és egyéb megbotránkoztató tevékenységet folytatni,

b) szemetet, egyéb hulladékot elszórni,

c) a temetőkben hiányos öltözetben megjelenni,

d) a temetők üzemi épületeit és azok tartozékait, a sírokat és síremlékeket, a parkokat és azok növényzetét rongálni, beszennyezni.

(3) A sírgondozás során összegyűlt mindenfajta hulladék, szemét, növényi maradvány, valamint gaz, virág, koszorú hulladék a kihelyezett szemétgyűjtő konténerekben tárolandó.

(4) Temetőben gyertyát gyújtani legkésőbb a zárási időt megelőző 1 órával és a tűzmegelőzés figyelembe vételével szabad.

(5) A temetési helyen 1 méter magasságot és 0,4 méter szélességet meg nem haladó méretű koszorútartó helyezhető el. Koszorútartót a temetési hely melletti területrészen elhelyezni tilos.

(6) A temetési hely melletti területen, azaz nem a sírhelyhez tartozó területen más tárgy, például ülőpad, egyéb sírtermék, fás szárú növény csak az Üzemeltető írásbeli engedélyével helyezhető el. Az engedély nélkül kihelyezett tárgyak, fás szárú növények, zúzott vagy darált kőzúzalék eltávolítását a kihelyező az Üzemeltető írásos felszólítása után 30 napon belül köteles elvégezni. Amennyiben az eredeti állapot visszaállítása határidőn belül nem történik meg, akkor az Üzemeltető gondoskodik erről. A felmerülő költségeket az Üzemeltető a sírhely felett rendelkező számára továbbszámlázza.

(7) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(8) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(9) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(10) A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(11) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések, vagy feliratok nem helyezhetők el.

24. § A ravatalozót az Üzemeltető kizárólag a temetés alkalmából, annak kezdete előtt legalább 1 órával korábban nyitja meg, és azt a szertartás végével köteles bezárni.

25. § A temetőbe látogatók panaszaikat a 12. § (1) bekezdésben meghatározott irodában elhelyezett panaszkönyvbe jegyezhetik be. Az Üzemetető köteles a bejegyzett indokolt panaszokat a törvényes határidőn belül kivizsgálni, erről a panasztevőt tájékoztatni és a jogos panasz okát megszüntetni.

26. § (1) A fenntartó hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) Síremlék állítása esetén az igényelt területre és időtartamra a fenntartó a rendelet mellékletében meghatározott díjat számíthat fel.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okból – csak a temető fenntartójának történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

27. § (1) A központi temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre nem vonatkozik.

28. § A panasz ügyintézés üzemeltető feladata, melyet központi telephelyén lát el.

29. § A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásáig.

30. § (1) A köztemetőben biztosítottak a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv-ben előírt feltételek (út, ravatalozó, illemhely, vízvételi lehetőség, stb.).

(2) A köztemető rendeltetésszerű használatához egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételek nem szükségesek.

(3) A temető bejárata előtt, gépjármű várakozó hely bérleti szerződés alapján, biztosítva van.

(4) A temetőben keletkezett hulladék heti rendszerességi gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az Önkormányzat gondoskodik.

31. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1

A 14. § (4) bekezdése a Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.