Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályokról szóló 11/2006.(V.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2022. 10. 02

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályokról szóló 11/2006.(V.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.01.

Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazással élve az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Kormányrendelet 78.§ (1) bekezdés a) pontja alapján a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Kormányrendelet 42.§ szerinti tárgyalásos egyeztetési eljárásban véleményezési jogkörben eljáró partnerek, államigazgatási szervek és önkormányzatok véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket kialakítani, építési tevékenységet végezni e rendelet és a hozzá tartozó alábbi mellékleteknek megfelelően lehet:

a) 1. melléklet Belterület m=1:2000 méretarányú (SZT-1) szabályozási terve

b) 2. melléklet Szelidi-tó m=1:2000 méretarányú (SZT-2) szabályozási terve

c) 3. melléklet Külterület m=1:16000 méretarányú (SZT-3) szabályozási terve

d) 4. melléklet Bakodpuszta m=1:4000 méretarányú (SZT-4) szabályozási terve

e) 5. melléklet Bévárdi major m=1:4000 méretarány (SZT-5) szabályozási terve

f) 6. melléklet Gyűjtőutak

g) 7. melléklet Műemlékek

h) 8. melléklet Nyilvántartott régészeti lelőhelyek

i) E rendeletben nem szabályozott településrendezési és építési kérdésekben az általános érvényű előírások az érvényesek, településrendezési és építési követelmények vonatkozásában a 253/1997.(XII.20.)Korm.rendelet 121.§ (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével. ”

2. § A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A meglévő telkek méretei a már kialakult tömbben eltérhetnek az egyes övezetek elõírt telekméreteitõl (telekszélességtől, telekmélységtől és telekterülettől), de új telket alakítani, telket megosztani csak az építési övezetre előírt telekméretnek megfelelően lehet.

(2) Nyúlványos telek a gazdasági terület kivételével nem alakítható.

(3) Az építési övezethatár és telekhatár különbözhet, ettől a telek/telekrész a rá vonatkozó építési övezeti paraméterek szerint beépíthető.

(4) Az övezeti határral vagy szabályozási vonallal átmetszett telek telekalakítási és építési szabályai:

a) övezethatár mentén nem kötelező telket alakítani.

b) építmény elhelyezésének helye a vonatkozó övezeti, építési övezeti előírás szerint jelölendő ki, a megengedett legnagyobb beépítettség, a legkisebb zöldfelület mértéke és az építési hely meghatározása az övezethatár, szabályozási vonal által elmetszett telekrészre számítandó és határozandó meg, azaz mintha a telek megosztott lenne.

c) telekalakítás esetén:

ca) az övezethatár és szabályozási vonal mentén a kialakuló telekre/telkekre nem vonatkoznak az építési övezeti/övezeti paraméterek, ha egyéb építési szabályok teljesülnek

cb) telken vagy építési telken jogszerűen álló épület felújítható, korszerűsíthető, átalakítható, az építési helyen belül bővíthető akkor is, ha a fenti telekalakítás után az elő-, oldal- és hátsókert mérete nem felel meg az övezeti vagy építési övezeti előírásoknak

cc) telken vagy építési telken jogszerűen álló épület felújítható, korszerűsíthető, átalakítható akkor is, ha a megengedett legnagyobb beépítettséget a fenti telekalakítás után meghaladja

d) építési tevékenység hiányában különböző övezetbe/építési övezetbe tartozó telek is kialakítható

(5) Meglévő telek esetében a telekegyesítés, a telekhatár rendezés abban az esetben is engedélyezhető, ha az új telek, illetve telkek területnagysága, egyéb mérete nem felel meg a területre vonatkozó jogszabályok előírásainak. Ez az előírás telekhatár rendezés esetén csak akkor alkalmazható, ha a kialakuló telkek méretei a korábbiakhoz képest az építésügyi előírásoknak jobban megfelelnek.

(6) Magánút kialakítására vonatkozó előírások:

a) területénél az övezetre, építési övezetre előírt kialakítható telekméretre vonatkozó előírásokat nem kell figyelembe venni

b) szélessége legalább 6 m és csak beépítésre nem szánt területen alakítható.”

3. § A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Több rendeltetési egységet tartalmazó beépítésben az építésmagasság az övezeti előírásoktól eltérően: max 6 m.

(2) Az építési övezetre előírt beépítési módtól az építési hely szabályozási tervi rögzítése esetén el lehet térni. ”

4. § (1) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdés e) pont ec) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Településközpont vegyes terület építési övezeteire vonatkozó előírások

(Vt-5) kialakult üdülőterületi kiszolgáló építési övezet előírásai]

„ec) beépítési módja: az eh) alpontban foglalt eltéréssel: oldalhatáron álló, előkert és hátsókert nélkül”

(2) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdés e) pont ee) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Településközpont vegyes terület építési övezeteire vonatkozó előírások

(Vt-5) kialakult üdülőterületi kiszolgáló építési övezet előírásai]

„ee) beépítettség: eh) alpontban foglalt eltéréssel max 50%”

[Településközpont vegyes terület építési övezeteire vonatkozó előírások

(Vt-5) kialakult üdülőterületi kiszolgáló építési övezet előírásai]

„eh) (Vt-5*) építési övezetben beépítés módja: szabadonálló, beépítettség: max 80%, egyebekben az ea) - eb), ef) - eg) alpontokban foglaltak érvényesek”

5. § (1) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdés a) pont ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Kereskedelmi szolgáltató terület részletes övezeti előírásai

(Gksz-1) lakóterületbe ékelődött övezet előírásai]

„ab) beépítés módja: a meglévő építményt tartalmazó telek kivételével szabadonálló, a kialakult építési vonal szerinti előkerttel, 4 m-es oldal- és hátsókerttel. Meglévő építményt tartalmazó telken: zártsorú elő- és hátsókert nélkül. kialakult építési vonal szerinti előkerttel, az általános előírások szerinti oldal-, és hátsókerttel.”

(2) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdés b) pont bb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Kereskedelmi szolgáltató terület részletes övezeti előírásai

(Gksz-2) külső övezet előírásai]

„bb) A meglévő építményt tartalmazó telek kivételével szabadonálló 5 m-es elő-, oldal- és hátsókerttel. Meglévő építményt tartalmazó telken: zártsorú elő- és hátsókert nélkül.”

( telkek az 51. sz. főútra csak kiépített csomóponton keresztül kapcsolódhatnak)

6. § A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 17. § (4) bekezdés a) pont ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ipari terület részletes előírásai

(Gip-1) majorsági övezet előírásai]

„ab) beépítés módja: szabadonállóan 5,0 m-es elő-, hátsó- és oldalkerttel”

7. § (1) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A hétvégi házas terület az alábbi övezetekre tagolódik:

a) (Üh-1) mérnöki osztású beépítés övezete

b) (Üh-2) átalakuló beépítés övezete

(2) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 20. § (4) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Hétvégi házas terület részletes övezeti előírásai)

„a) (Üh-1) mérnöki osztású beépítés övezete
aa) kialakítható telek: szélessége min 10,0 m, hossza: min 20,0 m, területe min 300 m2
ab) beépítés módja: előkert nélkül oldalhatáron álló, oldalkert 3,5 m, hátsókert 3 m
ac) beépítettség: max 20%
ad) építménymagasság max 3,5 m
ae) zöldfelület min 60%
af) környezetterhelési határérték az üdülőterületre előírtak szerint.
b) (Üh-2) átalakuló beépítés övezete
ba) kialakítható telek szélessége: min 20,0 m, hossza: min 30,0 m, területe min 600 m2
bb) beépítés módja: oldalhatáron álló 5m-es elõkert, oldalkert 3,5 m, hátsókert 3 m
bc) beépítettség: max 20%
bd) építménymagasság: max 3,0 m
be) zöldfelület min 60%
bf) környezetterhelési határérték az üdülőterületre előírtak szerint. ”

8. § A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 27/A. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(Km-1) építési övezet előírásai]

„c) Beépítés módja: szabadonállóan 5 m-es elő-, oldal- és hátsókerttel.”

9. § A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 29. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A területek szerepkörük alapján a szabályozási terv szerint az alábbi övezetekre tagolódnak:)

„b) (KÖu-2) belterületi gyűjtőutak övezete a 6. mellékletben felsoroltak szerint”

10. § A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 31. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Erdőterületbe a szabályozási terven lehatárolt telkek tartoznak.

(2) Erdőterület rendeltetése szerint Eg jelű gazdasági erdő vagy Ev jelű védelmi erdő”

11. § A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 38. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Jelen rendelet alkalmazása tekintetében:)

„a) kialakult állapot: az építési övezeti előírásoktól eltérő, jogszerűen kialakított telek és épület elhelyezési mód (beépítés)”

12. § (1) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

(5) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

(6) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet a 6. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

(7) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet a 7. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(8) A helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet a 8. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

13. § Hatályát veszti a helyi építési szabályokról szóló 11/2006. (V. 29.) önkormányzati rendelet

14. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

4. melléklet

5. melléklet

5. melléklet

6. melléklet

6. melléklet

7. melléklet

7. melléklet

8. melléklet

8. melléklet