Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 5.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2022. 10. 08- 2023. 09. 27

Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 5.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásról

2022.10.08.

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A belügyminiszter által kiírt pályázat alapján, Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet II.2.2.1 pontja szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcím szerint támogatásból Kisgyőr Község Önkormányzata 183 m3 keménylombos tűzifát vásárol, melyet 2023. február 15-ig oszt ki a szociálisan rászoruló személyek részére.

(2) Az Önkormányzat térítésmentesen maximum 2 m3 tűzifát biztosít a rendelkezésére álló 183 m3 készlet erejéig, az e rendelet alapján szociálisan rászoruló személyeknek akik Kisgyőr községben bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek és életvitelszerűen kisgyőri lakcímükön élnek.

(3) A rendeletben szabályozott támogatás megállapítására Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2021. (III.11.) önkormányzati rendeletében foglalt eljárási szabályokat kell alkalmazni.

(4) A kérelmeket legkésőbb 2022. október 21. napjáig a rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon kell benyújtani, mely tartalmazza a jövedelemnyilatkozatot is. Azonos lakcímen élő személyek közül csak 1 személy nyújthat be kérelmet.

(5) A térítésmentesen biztosított tűzifa értékesítése, tovább adása tilos. Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy nem jogosult személy részére tovább adja, köteles az ingyen kapott tűzifa árát – 17.500,- Ft + Áfa, összesen 22.225,- Ft/erdei m3 – az önkormányzat részére visszafizetni.

2. Jogosultsági feltételek

2. § (1) Térítésmentesen szociális célú tűzifára jogosult az a személy akinek a háztartásában él olyan személy aki:

a) időskorúak járadékában részesül vagy

b) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

c) települési lakásfenntartási támogatásban részesül, vagy

d) nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, vagy

e) aki 3 vagy több rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult kiskorú gyermeket nevel

f) aki a MÁK CSTinfo rendszeréből lekért adatok szerint a családi pótlékot egyedülállóként kapja és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult kiskorú gyermeket nevel

g) regisztrált munkanélküli ellátatlan vagy

h) A Foglalkoztatási Főosztály által folyósított álláskeresési ellátásban vagy nyugdíj előtt segélyben részesül

amennyiben háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg 80.000,- Ft-ot.

(2) Az egyszemélyes háztartásban élő nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy szociális célú tűzifára jogosult ha jövedelme nem haladja meg a 160.000,- Ft-ot.

(3) Szociális célú tűzifára jogosult a helyváltoztatásra csak kerekesszék használatával képes súlyos mozgáskorlátozott személy amennyiben a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 160.000,- Ft-ot.

(4) Szociális célú tűzifára jogosult az egy személyes háztartásban élő ellátatlan személy.

(5) Túligénylés esetén a Szociális és Ügyrendi Bizottság az elbírálás során:

a) előnyben részesíti:

aa) azt akinek a háztartásában hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek van,

ab) 70 év feletti, egy személyes háztartásban élő nyugdíjast.

ac) A rendelet 2. §. (3) bekezdése szerinti igénylőt.

b) az a) pont szerinti igények kielégítését követőn a rendelkezésre álló tűzifa mennyiségig az 1 főre eső jövedelmek növekvő sorrendjében dönt.

3. Záró rendelkezések

3. § Hatályát veszti a 15/2021. (X.14.) önkormányzati rendelet.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.