Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 02

Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Mátészalka Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről szóló 3/2015(II.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) Lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által életvitelszerűen lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A Képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a közös költséghez nyújt támogatást.

(2) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz, a szolgáltató részére történő folyósítással, előre fizetős mérőóra feltöltésével kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, és sem neki, sem a háztartás tagjai egyike sem rendelkezik a mindenkor hatályos Szt. -ben meghatározott vagyonnal.

(4) A támogatás megállapításához a szükséges jövedelem-és vagyonnyilatkozaton, valamint jövedelemigazolásokon túl a kérelmezőnek csatolnia kell a szolgáltató által kiküldött számlafénymásolatot, amelyre a támogatás nyújtásának megállapítását kéri.

(5) A támogatás havi összege, amennyiben:

a) a háztartás egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 200%-át, 6.000,- Ft,

b) a háztartás egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 250 %-át, 5.000,- Ft,

c) a háztartás egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 300%-át, 4.000,-Ft.

(6) A lakhatási támogatás alapösszegét 500,- Ft-tal kell kiegészíteni, ha a háztartás bármely tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő él, ideértve a családbafogadó gyámot és a nevelőszülőt is. A kiegészítés összege háztartásonként csak egy jogcímen vehető figyelembe.

(7) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 12 hónapra kell megállapítani. Amennyiben a kérelmező lakhatási támogatásra való jogosultsága továbbra is fennáll, a jogosultság megállapítása iránti kérelem legkorábban a jogosultság lejártát követő hónapjában adható be, és a lakhatási támogatást a korábbi jogosultság megszűnését követő hónap első napjától kell megállapítani.

(8) A lakhatási támogatás esetében külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás részeit.

(9) Lakhatási támogatásra nem jogosult az a személy,

a) aki lakbértámogatásban részesül,

b) akinek lakásbérleti, vagy tulajdonjogára vonatkozóan tartási, életjáradéki

vagy öröklési szerződése fenn áll.”

2. § A Rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerint települési támogatásra jogosult a hozzátartozó (Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1 § (1) bekezdés 2. pont), ha tartósan beteg 18. életévét betöltött személy gondozását, ápolását végzi, feltéve, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülálló esetében 250%-át és az Szt. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.”

3. § A Rendelet 7. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Gyógyszer-kiadások viseléséhez települési támogatásra való jogosultság állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 225 %-át, egyedül élő esetében annak 275 %-át, és a havi rendszeres gyógyszer költségének mértéke eléri, vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át, feltéve, ha a kérelmező és családja a mindenkor hatályos Szt. szerinti vagyonnal nem rendelkezik

(4) Gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege jövedelemkategóriák szerint, amennyiben

a) egyedül élő esetében

aa) nem haladja meg a nyugdíjminimum 200%-át, 5.000,-Ft,

ab) nem haladja meg a nyugdíjminimum 225%-át, 4.000,-Ft,

ac) nem haladja meg a nyugdíjminimum 250 %-át, 3.000-Ft,

ad) nem haladja meg a nyugdíjminimum 275-át, 2.000,-Ft.

b) családban élő esetében

ba) nem haladja meg a nyugdíjminimum 200%-át, 4.000,-Ft,

bb) nem haladja meg a nyugdíjminimum 225%-át, 3.000,-Ft.”

4. § A Rendelet 8. § (19) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(19) A lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó részére megállapított települési támogatás tovább nem folyósítható, és a kifizetett összeget vissza kell téríteni, ha a jogosult

a) az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, vagy

b) az általa vállalt adósságtörlesztés háromhavi részletét nem teljesíti, valamint

c) az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget,

d) aki a lakása egészét vagy egy részét bérbe, albérletbe adja, használatra átengedi, vagy más módon hasznosítja,

e) aki a lakására tartási-, életjáradéki, vagy öröklési szerződést kötött,

f) ha a jogosult nem a valóságnak megfelelő adatokat közölt,

mely esetekből a b) és c) pontban foglaltak következtében a megszüntetéstől számított 48 hónapon belül adósságcsökkentési támogatás ismételten nem állapítható meg.”

5. § A Rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az adósságkezelési tanácsadó tájékoztatja az adóst az adósságkezelés formáiról, feltételeiről, prevenciós lehetőségekről.

a) Az adós hozzájárulásával megvizsgálja az adós háztartásának

aa) gazdálkodását, stabilitását,

ab) fizetési kapacitását,

ac) fizetési készségét,

ad) és új jövedelemforrás elérésének lehetőségét.

b) Az előző a) pontban foglaltak alapján javaslatot tesz az adósságkezelési szolgáltatásba történő bevonására.

c) Az adósság rendezésének feltételeiről az adóssal írásos megállapodást köt.”

6. § A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg,

a) gyermeket gondozó család esetében, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át,

b) gyermeket nem gondozó család esetében, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 225 %-át,

c) temetési hozzájárulás címén, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.”

7. § A pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről szóló 3/2015(II.26.) önkormányzati rendelet IV. Fejezete a következő 16. §-sal egészül ki:

„16. § E rendeletnek a 14/2022. (XII.1) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: R.) megállapított 5.§ (3) bekezdését, 5.§ (5) bekezdését, 6.§ (2) bekezdését, 7. § (3) bekezdését, 7. § (4) bekezdését, 8. § (2) bekezdés b) pontját, 11. § (2) bekezdését, valamint a 11. § (10) bekezdését az R. hatálybalépését megelőzően benyújtott kérelmek esetében is alkalmazni kell.”

8. § A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

9. § A Rendelet

a) 8. § (2) bekezdés b) pontjában a „jutó jövedelem” szövegrész helyébe a „jutó havi jövedelem” szöveg és a „175 %-át, egyedül élő esetén a 225 %-át” szövegrész helyébe a „225 %-át, egyedül élő esetén a 275 %-át” szöveg,

b) 11. § (10) bekezdés a) pontjában az „5.000,- Ft” szövegrész helyébe a „8.000,- Ft” szöveg és a „30.000,- Ft” szövegrész helyébe a „48.000,- Ft” szöveg,

c) 11. § (10) bekezdés c) pontjában az „egy összegű” szövegrész helyébe az „egyösszegű” szöveg és a „30.000,- Ft” szövegrész helyébe a „48.000,- Ft” szöveg

lép.

10. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 14/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet