Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítéséről

Hatályos: 2023. 11. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítéséről

2023.11.01.

Deszk Község Önkor a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (1)-(2) bekezdésében, 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el1

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Deszk Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló, Deszk község közigazgatási területén található lakásokra, a lakás céljára szolgáló házas ingatlanokra és a hozzátartozó földrészletekre (a továbbiakban: önkormányzati lakás).

2. Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a mindenkor hatályos polgári törvénykönyvben (a továbbiakban: Ptk.) és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Lakástörvény) foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók.

3. A Lakástörvény alapján elővásárlási joggal érintett önkormányzati lakások eladása

3. § (1) A Lakástörvény, illetve a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény szerinti elővásárlási jog jogosultja akkor gyakorolhatja elővásárlási jogát, ha Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az önkormányzati lakást elidegenítésre kijelölte.

(2) Az önkormányzati lakás értékesítésének szándékáról a kijelölést követő 15 napon belül az Önkormányzat írásban értesíti az önkormányzati lakás bérlőjét.

(3) Az értesítésnek tartalmaznia kell az ajánlati kötöttség időtartamát, a vételár mértékét, a szerződés megkötésekor fizetendő vételár részlet mértékét, a részletfizetés időtartamát, a szerződéses kamat mértékét, a vételárengedmény feltételeit.

(4) A bérlőnek 15 napon belül nyilatkoznia kell arról, hogy élni kíván-e elővásárlási jogával.

(5) Ha az elidegenítésre kijelölt önkormányzati lakás bérlője él az elővásárlási jogával, a Képviselő-testület az önkormányzati lakás értékesítésre történő kijelöléstől számított 180 napon belül eladási ajánlatot tesz. Az ajánlati kötöttség időtartama 90 nap.

(6) Az eladási ajánlatnak legalább a következőket tartalmaznia kell:

a) az elővásárlási joggal rendelkező bérlő adatait,

b) az önkormányzati lakás pontos címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát,

c) az önkormányzati lakás értékbecslés alapján megállapított forgalmi értékét, a vételárat és a vételár kialakításánál figyelembe vett tényezőket,

d) a fizetési feltételeket.

(7) Ha az elidegenítésre kijelölt önkormányzati lakás bérlője nem nyilatkozik vagy elővásárlási jogával nem él, a Lakástörvényben meghatározott kivétellel az önkormányzati lakás harmadik személy részére a 8-9. §-ban foglaltak szerint értékesíthető. Amennyiben az elidegenítésre kijelölt önkormányzati lakás bérlője nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül – a lakásbérleti szerződésének fennállásáig –, harmadik személy részére csak a bérlő írásbeli hozzájárulásával értékesíthető az önkormányzati lakás.

4. § (1) Az elővásárlási joggal érintett önkormányzati lakás vételárának megállapításához a Lakástörvény rendelkezéseinek megfelelő értékbecslést kell készíteni, amely 180 napig érvényes. Az önkormányzati lakás vételárát a független szakértő által elkészített értékbecslésben megállapított összegben kell megállapítani.

(2) Az önkormányzati lakás – Lakástörvénynek megfelelően megállapított – vételárából le kell vonni a bérlőnek az önkormányzati lakásra fordított és az Önkormányzat által meg nem térített, az Önkormányzat előzetes hozzájárulásával elvégzett és számlákkal igazolt értéknövelő beruházásainak értékét.

(3) Az önkormányzati lakás vételára a lakásbérleti jogviszony létesítésekor az Önkormányzatnak befizetett óvadék összegével nem csökkenthető.

(4) Az önkormányzati lakással kapcsolatban a bérlőt terhelő karbantartási, felújítási, pótlási kötelezettség elmulasztását a forgalmi érték megállapításánál értékcsökkentő tényezőként nem lehet figyelembe venni.

5. § (1) Ha az elidegenítésre kijelölt önkormányzati lakás bérlője él az elővásárlási jogával, a legalacsonyabb összegű ellenérték azonos az önkormányzati lakás forgalmi értékével. Amennyiben a bérlő a vételárat a közjegyző által hitelesített adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben megfizeti, úgy 10% vételárengedmény illeti meg.

(2) Ha a bérlő nem él elővásárlási jogával és az általa bérelt önkormányzati lakás harmadik személy részére kerül eladásra, a legalacsonyabb összegű ellenérték azonos az önkormányzati lakás forgalmi értékével. A vételárra ebben az esetben részletfizetés és vételárengedmény nem adható.

6. § (1) Az elővásárlási jog jogosultja kérelmére a közjegyző által hitelesített adásvételi szerződés megkötésekor a megállapított vételár részletekben történő megfizetése köthető ki.

(2) A vételár részletekben történő megfizetése esetén a havonta fizetendő részletet úgy kell megállapítani, hogy legfeljebb 15 év alatt a teljes vételár megfizetésre kerüljön.

(3) Részletfizetés esetén az első vételárrészlet összege a vételár legfeljebb 20%-a.

(4) Részletfizetéssel történő vétel esetén az adásvételi szerződésben a hátralék mértékéig jelzálogjogot, a tartozás kiegyenlítéséig elidegenítési és terhelési tilalmat kell kikötni az Önkormányzat javára, amelynek ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséről gondoskodni kell.

(5) A vételár teljes kiegyenlítéséig az elidegenítéshez csak akkor adhat a Képviselő-testület hozzájárulást, ha az önkormányzati lakás elidegenítésének a célja másik – legalább azonos forgalmi értékű – beköltözhető lakóingatlan megszerzése, és a hozzájárulást kérő vállalja, hogy a vételárhátralék kiegyenlítéséig a másik ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalom, a vételárhátralék és járulékai erejéig jelzálogjog kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba az Önkormányzat javára.

(6) Részletfizetés esetén az első részlet megfizetését követően fennmaradó vételár hányadra a Ptk. szerint megállapított pénztartozás utáni kamatot kell fizetnie az elővásárlásra jogosultnak.

(7) Ha az elővásárlásra jogosult a havonta esedékes részletfizetéssel késedelembe esik, vagy az adásvételi szerződésben vállalt határidőben a teljes vételárat nem fizeti meg, a késedelmes teljesítés után a Ptk. szerinti késedelmi kamatot kell felszámítani.

(8) Az Önkormányzat a részletfizetési kedvezményt megvonja és a hátralékos vételár, illetve annak kamata egy összegben esedékessé válik, ha az elővásárlásra jogosult egy naptári éven belül összesen négyhavi törlesztőrészlet tartozást halmozott fel.

7. § (1) Amennyiben az elővásárlásra jogosult a kedvezménnyel vásárolt önkormányzati lakást az adásvételt követő 5 éven belül elidegeníti, az Önkormányzat jogosult azt egyoldalú nyilatkozattal a visszavásárlási jog gyakorlásakor képviselt forgalmi értékével azonos vételáron visszavásárolni.

(2) A visszavásárlási jogot az Önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

4. A Lakástörvény alapján elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati lakások eladása

8. § (1) A Lakástörvény alapján elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati lakás akkor értékesíthető, ha a Képviselő-testület az önkormányzati lakást elidegenítésre kijelölte.

(2) Az elővásárlással nem érintett önkormányzati lakás vételárát a 4. §-ban foglaltak szerint kell megállapítani.

(3) Az elővásárlási joggal nem érintett lakás eladásakor a legalacsonyabb összegű ellenérték azonos a lakás forgalmi értékével azzal, hogy a vételárra részletfizetés és vételárengedmény nem adható.

9. § (1) Az elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati lakás kizárólag pályázat útján idegeníthető el.

(2) A polgármester az elővásárlási joggal nem érintett, a Képviselő-testület által elidegenítésre kijelölt önkormányzati lakás eladása érdekében haladéktalanul intézkedik a pályázat kiírása iránt.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) az önkormányzati lakás pontos címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát,

b) az önkormányzati lakás értékbecslés alapján megállapított forgalmi értékét és a vételárat,

c) a pályázat követelményeit, benyújtási határidejét és helyét,

d) a pályázat elbírálásának idejét, az eredményközlés módját.

(4) A pályázati kiírás teljes szövegét ki kell függeszteni a Deszki Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint a bérbeadó honlapján és a helyi újságban közzé kell tenni.

(5) A polgármester a beérkezett, a pályázati feltételeknek megfelelő pályázatok közül a nyertes pályázó személyéről a jegyző és a pályázók jelenlétében nyilvános sorsolással dönt.

(6) A sorsolási eljárás lebonyolítása a jegyző feladata. A sorsolást a pályázat benyújtási határidejének lejártától számított 7 napon belül kell megtartani. A sorsolás időpontjáról a pályázókat előzetesen a Hivatal értesíti. Amennyiben a pályázó a sorsoláson nem jelenik meg és távolmaradását előzetesen nem menti ki, úgy kell tekinteni, hogy pályázatát visszavonta. A sorsolási eljárásról minden esetben jegyzőkönyvet kell készíteni.

(7) A polgármester a jelenlevő nyertes pályázót azonnal írásban nyilatkoztatja arról, hogy az önkormányzati lakás megvételére vonatkozó szándékát fenntartja-e. A jelenlévő nyertes pályázó a nyilatkozatot azonnal köteles megtenni.

(8) Amennyiben a nyertes pályázó úgy nyilatkozik, hogy az önkormányzati lakás megvételére vonatkozó szándékát nem tartja fenn, a polgármester – a pályázók számától függően – gondoskodik az önkormányzati lakásra vonatkozó új pályázat kihirdetéséről, vagy a jegyző által a (6) bekezdésben foglaltak szerint lefolytatott ismételt sorsolás útján dönt a nyertes pályázó személyéről. Megismételt sorsolási eljárás során a nyertes pályázót a (7) bekezdésben foglaltak szerint nyilatkoztatni szükséges.

(9) Az Önkormányzat az elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati lakásra vonatkozó, közjegyző által hitelesített adásvételi szerződést a nyertes pályázóval köti meg.

(10) A pályázat eredményéről, valamint az adásvételi szerződés megkötéséről a polgármester a jegyző által készített előterjesztés útján tájékoztatja a Képviselő-testületet.

5. Nem elidegeníthető önkormányzati lakások

10. § A Lakástörvényben meghatározottakon túl nem idegeníthetőek el az alábbi ingatlanokban lévő önkormányzati lakások:

a) az önkormányzati bérlakás állomány növelése érdekében megkötött támogatási szerződés alapján vásárolt, illetve létesített ingatlanokban lévő, továbbá egyéb támogatási szerződés fedezetéül szolgáló, valamint pályázati támogatásból megvalósuló beruházással érintett ingatlanokban lévő önkormányzati lakások;

b) hitelszerződés fedezetéül szolgáló, jelzáloggal terhelt ingatlanokban lévő önkormányzati lakások;

c) a bérlőkijelölési és az ismételten gyakorolható bérlőkiválasztási joggal érintett lakások, kivéve, ha a jogosult az elidegenítéshez hozzájárul.

6. Az elidegenítésből származó bevételek felhasználása

11. § (1) Az önkormányzati lakások elidegenítéséből származó bevételek kizárólag a Lakástörvényben meghatározott lakáscélokra és az azokhoz kapcsolódó beruházásokra használhatók fel.

(2) Az önkormányzati lakások elidegenítéséből befolyt bevételeket az Önkormányzat elkülönített számlán tartja nyilván.

(3) Az önkormányzati lakások elidegenítéséből származó bevételek felhasználását az Önkormányzat a költségvetési rendeletében határozza meg.

7. Hatályba léptető rendelkezések

12. § Jelen rendelet 2022. június 01. napján lép hatályba.

1

A bevezető a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.