Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

a Rákosmenti babacsomag szabályairól és az Ültess egy fát gyermekednek program végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

a Rákosmenti babacsomag szabályairól és az Ültess egy fát gyermekednek program végrehajtásáról

2023.07.01.

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente (a továbbiakban: Rákosmente) közigazgatási területén élő, rendezett lakcímmel rendelkező

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.

(2) Rendezett a lakcím, ha a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 26. §-ában foglalt kötelezettségének a kérelmező eleget tett és a bejelentett lakcím megegyezik az életvitelszerű tartózkodás helyével.

(3) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) alapján mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Rákosmente közigazgatási területén gyakorolja, és a rendezett lakcíme megegyezik az életvitelszerű tartózkodás helyével.

2. Hatásköri szabályok

2. § (1) Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az e rendeletben szabályozott, a rákosmenti újszülöttek részére nyújtható, jelen rendelet II. fejezete szerinti támogatással összefüggő hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester által - az (1) bekezdésben foglaltak alapján átruházott hatáskörben - hozott határozat ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni a döntés közlésétől számított 15 napon belül. A Képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. A Képviselő-testület határozatának felülvizsgálatát jogszabálysértésre való hivatkozással, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a bíróságtól lehet kérni.

II. Fejezet

Rákosmenti Babacsomag

3. § (1) Rákosmenti Babacsomagra jogosult az a család, amelyben legalább az egyik szülő, a gyermek születésének, vagy három hónaposnál nem idősebb gyermek nevelésbe vételének, örökbefogadásának napján a kerületben bejelentett állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen ott él.

(2)2 A Rákosmenti Babacsomag igénylésére szolgáló formanyomtatványt a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmenti Polgármesteri Hivatal Jegyzői Iroda Ügyfélszolgálati Csoportjánál vagy elektronikus úton – ügyfélkapun keresztül – lehet benyújtani.

(3)3

(4)4 A benyújtásra került kérelmet a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmenti Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Csoportjának munkatársai megvizsgálják és értesítik a kérelem benyújtóját a döntésről. Amennyiben a kérelmező jogosult a Rákosmenti Babacsomagra, akkor a döntés kézhezvételétől számított 60 napig van lehetősége annak átvételére a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmenti Polgármesteri Hivatal Jegyzői Iroda Ügyfélszolgálati Csoportjánál.

III. Fejezet

Ültess egy fát gyermekednek

4. § Közterületre ültethető facsemetére jogosult a gyermek, harmadik életévének betöltéséig. A facsemete rendelkezésre bocsátását a gyermek törvényes képviselője kérheti.

a) Az igénylést minden év július 15. napjáig szükséges benyújtani Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmenti Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodája (a továbbiakban: Iroda) részére.

b) Az igényléskor meg kell jelölni, hogy a facsemete – melynek gondozását a család vállalja – ültetésére saját ingatlanuk előtt vagy Rákosmente valamely közterületén kerül sor.

c) A facsemetére való jogosultság elbírálását és döntéshozatalt követően a csemetefák megrendelését és kiszállításának koordinálását az Iroda végzi.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

1

A bevezető a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (3) bekezdését a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 3. § (4) bekezdése a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.