Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 17- 2022. 12. 18

Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.17.

Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletben szabályozott és

b) a közlekedési területek más célú igénybevételével kapcsolatos eljárásokra.”

2. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 2. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában vagyon)

„b) az államháztartás szerveiről szóló Korm. rendelet 30. § (3) bekezdésében felsoroltak.”

3. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Vagyon tulajdonjogát átruházni bruttó 25.000.000,-Ft értékhatár felett csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.”

4. § (1) Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az üzleti vagyont az alábbiak szerint lehet értékesíteni:

a) a képviselő-testület a bruttó 50.001,-Ft – 25.000.000,-Ft értékhatár közé eső vagyon értékesítéséről a legjobb ajánlattevő javára dönt, továbbá

b) a polgármester dönt a bruttó 50.000,-Ft értékhatárt el nem érő vagyon értékesítéséről.”

(2) Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő (5)–(7) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A képviselő-testület egyedileg dönt a vagyon értékesítésére történő kijelölésről.

(6) A képviselő-testület a vagyon nem versenyeztetés útján történő értékesítésénél a megállapított értéktől lefelé legfeljebb 30 %-kal térhet el.

(7) A képviselő-testület a vagyon értékesítése esetén - annak forgalmi értékétől függetlenül - a helyben szokásos módon hirdeti meg a vételi ajánlattétel jogát.”

5. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 25. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A bruttó 25.000.000,-Ft értékhatárt meghaladó hasznosítási jogot versenyeztetéssel lehet átengedni.

(2) A képviselő-testület a bruttó 50.001,-Ft - 25.000.000,-Ft értékhatár közé eső vagyon hasznosítási jog átengedéséről a legjobb ajánlattevő javára dönt.

(3) A képviselő-testület értékhatártól függetlenül a helyben szokásos módon hirdeti ki a használati, hasznosítási jogra való ajánlattétel jogát.”

6. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § A polgármester dönt a bruttó 50.000,-Ft értékhatárt el nem érő használati, hasznosítási jog átengedéséről, ha a bérleti szerződésben meghatározott bérleti időszak az 1 évet nem haladja meg.”

7. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 17. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. Az önkormányzati vagyon nyilvántartása”

8. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 36. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Az önkormányzat vagyonát a számvitelről szóló törvény szerinti értéken kell nyilvántartani.

(2) A vagyonkimutatás tartalmára az államháztartás szerveiről szóló Korm. rendelet rendelkezései az irányadóak, az alábbi részletezésben:

a) forgalomképtelen törzsvagyon,

b) korlátozottan forgalomképes törzsvagyon,

c) forgalomképes üzleti vagyon.”

9. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 37. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„37. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan vagyont és annak változásait az ingatlanvagyon kataszterben kell nyilvántartani.

(2) A kataszter elkészítéséről, folyamatos vezetéséről továbbá az önkormányzati vagyonváltozásainak a kataszterben való átvezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Az e rendeletben meghatározott nemzeti vagyon körébe tartozó vagyonnak minősül az e rendelet hatályba lépését követően az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyon.

(4) A szerzéssel egyidejűleg kell dönteni a vagyontárgy e rendeletben meghatározottak szerinti minősítéséről.

(5) A jegyző gondoskodik arról, hogy a (3) bekezdésben meghatározottak szerinti minősítés alapján a vagyontárgy a soron következő képviselő-testületi ülésen e rendelet mellékletében átvezetésre kerüljön.

(6) Ha a vagyontárgy közfeladat ellátása szerinti rendeltetési célja megváltozik, vagy közérdekből indokolttá válik a képviselő-testület dönt a vagyontárgy forgalomképességének megváltoztatásáról, ha jogszabály eltérést nem engedő rendelkezése az átsorolást nem tiltja. A képviselő-testület dönt az üzleti vagyon törzsvagyon kategóriába történő átsorolásáról.

(7) Az ingatlan forgalomképtelensége akkor szűnhet meg, ha külön jogszabály alapján lefolytatott eljárásban a rendeltetése megváltoztatásra kerül.

(8) A közút, tér, park ingatlanok vagy azok egy részének rendeltetését településrendezési eszközök alkalmazásával lehet megváltoztatni és azt követően a vagyontárgyat a törzsvagyonból az üzleti vagyonba átsorolni. A közút rendeltetése megváltoztatásának további feltétele a közlekedési hatóság által a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott eljárás lefolytatása.”

10. § (1) Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 38. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A versenyeztetési (a továbbiakban: pályázati) eljárás nyilvános.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően zártkörű pályázati eljárást kell tartani, ha

a) a nyilvános eljárás az önkormányzat gazdasági érdekeit sértené,

b) a vagyon értékesítési esélyeit rontaná, értékvesztéssel járna,

c) az önkormányzati vagyon jellege, jelentősége, valamint annak leghatékonyabb hasznosításával kapcsolatos feladatok megoldása meghatározott ajánlattevők, befektetők, partnerek részvételét teszi szükségessé,

d) az önkormányzati érdek, különösen közszolgáltatások ellátása vagy üzleti titok megóvása azt indokolttá teszi,

e) a kiírásban foglaltak teljesítésére csak meghatározott ajánlattevők képesek.

(3) Az önkormányzati vagyon átruházását, vagyonkezelésbe adását, hasznosítását vagy – felajánlás alapján történő – megszerzését a

a) a képviselő-testület,

b) a települési képviselő,

c) az önkormányzati bizottság vagy

d) a polgármester

kezdeményezheti.”

(2) Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 38. §-a a következő (4)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az önkormányzati vagyon átruházása és hasznosítása – a (6) bekezdésben foglalt esetek kivételével – a képviselő-testület által, az e rendelet 5. mellékletében meghatározott eljárásrendben megindított pályázati eljárás útján történik.

(5) A képviselő-testület a pályázat kiírásának jogosultságát bármely – a képviselő-testület által, az ügy összes körülményét tekintve egyszerűnek ítélt – ügyben, egyedi határozattal a polgármesterre ruházhatja át.

(6) A képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a polgármester dönthet úgy, hogy a (7) bekezdés a) pontjában meghatározott értékhatár alatti vagyon értékesítésére, illetve időtartamot meg nem haladó hasznosításra – a vagyontárgy jellegére, egyéb körülményre – tekintettel pályázatot ír ki.

(7) A pályázati rendszer nem terjed ki

a) bruttó 25.000.000,-Ft értékhatár alatti vagyon értékesítésére, hasznosítási jog átengedésére,

b) 1 évet meg nem haladó használati, hasznosítási jog átengedése esetére,

c) a pályázat útján bérbe adott határozott idejű bérleti szerződések bérleti idejének meghosszabbítására,

d) kisajátítás esetében csereingatlan biztosítására,

e) telekhatár rendezésre, ideértve a telekhatár kitűzésének hiányosságaiból eredő földfoglalásokat, telek kiegészítéseket,

f) idegen tulajdonú felépítmények alatti földterület hasznosítására,

g) mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületek haszonbérbe adására,

h) állami feladatot ellátó állami szerv elhelyezésére,

i) az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényben meghatározott civil szervezetek helyiség igényének kielégítésére,

j) ha az ingatlan (helyiség) hasznosítása közérdekű célt és az önkormányzat által ellátott oktatási, kulturális, egészségügyi és szociális feladatot vagy más önkormányzati feladat ellátását szolgálja, és e feladatellátás érdekében az önkormányzat feladat átvételére a hasznosításba vevő személy (szervezet) és az önkormányzat között megállapodás jön létre,

k) jogszabályi rendelkezés vagy szerződés alapján elővásárlási jogosultsággal rendelkező részére történő értékesítés során,

l) az állam, másik helyi önkormányzat, önkormányzati társulás, ezek költségvetési szerve vagy intézménye, az állam és/vagy önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság részére, vagy az Önkormányzat feladatát feladatellátási megállapodás alapján ellátó szervezet vagy személy részére történő – az Önkormányzat számára feleslegessé váló, de használható – ingóság ellenértékkel vagy ellenérték nélküli átadására,

m) a törvény által előírt esetekben az ingyenes átruházás vagy hasznosításba adás esetére.

(8) A polgármester az átruházott hatáskörében hozott döntéséről a döntést követő képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni.”

11. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 39. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„39. § (1) A vagyon értékének meghatározásakor általában az adott vagyonnak az önkormányzat könyvviteli nyilvántartásában szereplő értékét kell alapul venni.

(2) A vagyon értékesítésekor - beleértve az értékpapírokat is - piaci értékének meghatározása érdekében szakértő bevonása szükséges. Amennyiben a szakértő által meghatározott vagyoni érték magasabb, mint a könyvviteli nyilvántartásokban kimutatott érték, úgy az előbbi értéket kell alapul venni az értékesítéssel kapcsolatos jogok gyakorlásakor.

(3) Az önkormányzati vagyon körébe tartozó vagyontárgy értékesítésére és megterhelésére az adott vagyontárgy forgalmi (piaci) értékét

a) ingatlanvagyon esetén egy évnél nem régebbi - értékbecslő által készített - forgalmi értékbecslés alapján,

b) értékpapír esetén, amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, az egyes értékpapírtípusok piacán az értékesítés, hasznosítás idején kialakult árfolyam alapján,

c) társasági részesedét megtestesítő és egyéb vagyoni értékű jog esetén három hónapnál nem régebbi üzleti értékelés alapján

kell meghatározni.

(4) Önkormányzati vagyon értékesítése kizárólag az (1) bekezdésben meghatározott szakértő által készített szakvéleményben leírtak figyelembe vételével lehetséges. A szakvéleményt minden esetben független szakértőnek kell elkészítenie.

(5) Ingó vagyontárgy értékének meghatározása:

a) érték megállapítással, ha az azonos rendeltetésű ingó dolog kereskedelmi, vagy piaci ára alapján a forgalmi érték megállapítható,

b) szakértő általi értékbecsléssel, amennyiben az a) pont szerint az érték nem állapítható meg.

(6) A tőzsdei forgalomban szereplő értékpapírok visszterhes elidegenítése, vagy megszerzése esetén a forgalmi értéket az aktuális piaci ár alapján kell meghatározni.

(7) Üzletrész, társasági jogviszonyt megtestesítő értékpapír visszterhes elidegenítése vagy vásárlása esetén a forgalmi értéket üzleti értékelés alapján kell meghatározni.

(8) A vagyonkezelői, haszonélvezeti, használati vagy hasznosítási jog átengedésekor az ellenérték meghatározása piaci értéken történik. A piaci érték meghatározása érdekében szakértő bevonása szükséges.”

12. § (1) Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III.27.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

14. § E rendelet rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez