Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 03

Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.04.03.

Szentistván Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szentistván Nagyközség 600. hrsz. alatti 1 ha 5831 m2 nagyságú, Szentistván Nagyközség Önkormányzata 1/1 tulajdonában álló köztemetőre (a továbbiakban: Köztemető), valamint a köztemető fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre, a temető látogatóira és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el.

b) egyes, mélyített sírhely: két koporsó egymás fölé történő temetését szolgáló sírhely.

c) kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) A Köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről a a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerint Szentistván Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Üzemeltető) közvetlenül gondoskodik.

(2) Az e rendeletben megállapított díjak beszedéséről Szentistván Nagyközség Önkormányzata gondoskodik. A díjakat a Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) pénztárában hivatali ügyfélfogadási időben készpénzben, vagy Szentistván Nagyközség Önkormányzata költségvetési számlájára készpénzátutalási megbízással, vagy átutalással kell megfizetni.

(3) A temető látogatók panaszaikat a Panaszkönyvbe jegyezhetik be, amely rendelkezésre áll a Hivatalban (3418 Szentistván, Széchenyi u. 10.) A panaszokat az Üzemeltető kivizsgálni és a vizsgálat eredményéről a panasztevőt tájékoztatni köteles.

(4) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek körében az Üzemeltető

a) temetői utak használatát,

b) vízvételi lehetőséget,

c) hulladéktárolókat,

d) illemhelyet,

e) ravatalozót,

f) elektromos áramot,

g) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtőt,

h) a temető területén a jogszabály szerinti parkosítást

biztosít.

A temető és ravatalozó használatának szabályai

4. § (1) A a 3. § (4) bekezdés a)–d) pontjában foglaltakat a temető rendeltetésszerű használatával összefüggésben bárki térítésmentesen veheti igénybe.

(2) A temető használati rendjét a rendelet az 1. melléklet tartalmazza.

5. § (1) Ravatalozni csak a temetőben arra kijelölt helyen szabad. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(2) Az elhunytak temetőn belüli szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

(3) A ravatalozó használatáért, a halott átvételéért és hűtéséért díjat kell fizetni. A használatért fizetendő díjak mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

A temetési hely gazdálkodás szabályai

6. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni az Üzemeltető képviselőjével történt előzetes egyeztetés után lehet.

(2) A temetést legalább 48 órával korábban be kell jelenteni az Üzemeltető felé a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(3) A temetési hely feletti használati jogot az e rendelet a 2. melléklete szerinti díj megfizetését követően az Üzemeltető biztosítja. A sírhely feletti használati jog további jogügylet tárgyát nem képezheti.

(4) A Köztemetőben temetkezésre szolgáló sírhelyek fajtái:

a) egyes sírhely (szimpla és mélyített),

b) kettes sírhely,

c) sírbolt, (kripta)

d) urnasírhely,

e) urnasírbolt,

f) urnafülke, (urnafal)

g) díszsírhely.

(5) A (4) bekezdés b) pontja szerinti új sírhelyet kialakítani nem lehet.

(6) A temető területének tagolását, parcelláinak felosztását a 3. melléklet tartalmazza.

(7) Az Üzemeltető az egységes gondozás céljából

a) a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére a 6. számú parcellát,

b) az urnasírhelyek részére a 6. számú parcellát,

c) az urnasírboltok elhelyezésére a 4. számú parcellát,

d) az urnafülkés temetésre az 5. számú parcellát

jelöli ki.

7. § (1) A temetési helyek használati idejének, azaz a temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltásának, temetés és rátemetés esetén újra megváltásának napja.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés esetén 25 év,

b) urnasírhely esetén 25 év,

c)2 sírbolt esetén az eltemettető rendelkezése szerint 60 év illetve 100 év,

d) urnasírbolt esetén 30 év,

e) urnafülke esetén 30 év.

(3) A temető megszüntetése, áthelyezése esetén a még be nem temetett, vagy exhumálással megüresedett temetési hely le nem járt használati jogát a VII. parcella területén kell biztosítani.

8. § (1) A megváltott sírhely a a 7. § (2) bekezdése szerinti idő elteltével az ott szabályozott időtartamra újraváltható.

(2) Amennyiben a rendelkezési jogosultság időtartama leteltével a temetkezési hely használati jogát 2 éven belül nem váltják meg, az Üzemeltető jogosult azt minden térítési igény nélkül újból felhasználni.

(3)3 A sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén a sírhely felett rendelkezésre jogosult személy köteles a sírhelyen általa létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani és a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni.

(4)4 Az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a rendelkezésre jogosult elviteli jogát, valamint a 2. melléklet szerint megfizetett használati díj időarányos részének üzemeltető részéről való visszatérítési kötelezettségét.

(5)5 A (3) bekezdés szerinti kötelezettség vállalásáról a rendelkezésre jogosult személy a 4-7. melléklete szerinti nyilatkozatot tesz.

9. § (1) A temetőben Szentistván Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete díszsírhelyet adományozhat azon elhunyt személyeknek, akik a község közéletének valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjmentes. További közeli hozzátartozó – az özvegy kivételével – a díszsírhelyen csak díj ellenében temethető el.

(4) A díszsírhely gondozásáról az elhunyt hozzátartozói, hozzátartozó hiányában az Önkormányzat köteles gondoskodni.

10. § (1) Az Üzemeltető a Törvény 18. §-ában és a Korm. rendelet 41. §-ban meghatározottak szerint köteles vezetni a temetői nyilvántartásokat.

(2) A nyilvántartás naprakész vezetését megalapozó sírhelymegváltási, újraváltási, sírhely-lemondási nyilatkozatok, exhumálási kérelmek, valamint az Üzemeltető által tett befogadó nyilatkozatok űrlapjait az 5–8. mellékletek tartalmazzák.

A sírhelyek méretezésére, a sírjelek alkalmazására, a kegyeleti tárgyak és növényzet elhelyezésére és a sírgondozásra vonatkozó szabályok

11. § (1) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége 1.6 m;

b) felnőtt mélyített sírhely hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége 2,1 m

c) 14 éven aluli gyermeksírhely hossza 1,3 m, szélessége 0,6 m, mélysége 1,6 m;

d) urnasírhely hossza 0,8 m, szélessége 0,6 m, mélysége 1 m;

e) a sírbolt

ea) földfelszín feletti hossza 3,0 m, szélessége 2,5 m

eb) földfelszín alatti hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m, mélysége 2,6 m

f) urnasírbolt hossza 2 m, szélessége1,5 m

(2) A sírhant (sírdomb) magassága legfeljebb 0,5 m lehet. A sírhely felhantolása nem kötelező.

(3) Felnőtt sírhelyre vonatkozó díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 14 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(4) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől mért legfeljebb 15 cm, a sírkeret magassága a járdaszinttől mért legfeljebb 40 cm lehet.

(5) Az egy sorban elhelyezkedő sírhelyek egymás közötti távolsága 60 cm.

12. § (1) A temetési hely megjelölésére szolgáló síremléket (sírjel) szilárd alapra kell elhelyezni.

(2) Az alapozási munkát a a 9. melléklet szerinti lapon kell bejelenteni.

(3) Szegélykő, síremlék, sírbolt nem terjedhet túl az erre a célra megállapított területen.

(4) A sírhelyeket – ide nem értve a sírboltot és urnasírboltot - kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(5) Amennyiben a sírjel vagy a sírbolt a biztonságos használatot veszélyezteti, az Üzemeltető a rendelkezni jogosultat a sírjel vagy a sírbolt helyreállítására hívja fel. Amennyiben a veszélyeztető állapot megszüntetéséről a rendelkezni jogosult a felhívás ellenére nem gondoskodik és a sírjel vagy sírbolt állapota elháríthatatlan veszéllyel, vagy kárveszéllyel fenyeget, az Üzemeltető - a rendelkezésre jogosult egyidejű értesítése mellett és annak költségén - gondoskodik a veszély elhárításáról.

13. § (1) A síremlék, sírbolt, urnasírbolt helyének kitűzését az Üzemeltető képviselője a kivitelező vállalkozó jelenlétében a helyszínen végzi el.a 10. melléklet

(2) A sírbolt az építési hatóság engedélye nélkül létesíthető.

(3) A sírboltba azon személyek temethetők el, akiket a sírboltot megváltó személy a sírboltkönyvbe bejegyeztetett, vagy végrendeletében arról így rendelkezett. Ilyen bejegyzés, vagy rendelkezés hiányában a sírboltba - annak befogadóképességére tekintettel - az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temetkezhetnek.

(4) A sírboltba koporsóban annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyesre azt építették. Ezen felül a sírboltba – kapacitásának és méretének figyelembevételével – urnák is elhelyezhetők.

(5) A rátemetéskor elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult, vagy megbízottja – amennyiben az elbontott, szétszedett elem vissza építésre nem kerül - köteles a szétszedést követően a temető területéről haladéktalanul elszállítani.

14. § (1) A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári vagy évelő lágyszárú virág ültethető, amelynek növekedési magassága nem haladja meg az 1,2 métert és nem terjed túl a sírhely határán.

(2) A temető területén fákat csak az Üzemeltető ültethet.

(3) Amennyiben a sírhelyre ültetett növény a sírhely határán túlnő, a sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a növényt a sírhelyről eltávolítani.

(4) Az egyes sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

(5) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azokat a kijelölt hulladéklerakóban kell elhelyezni. Építési anyag nem helyezhető el a növényi hulladéktárolókba.

(6) A temetőben a sírhelyek között pad elhelyezése tilos. A rendelet hatályba lépése után létesített új sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(7) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sír feltöltésére használni.

(8) Tilos a sírokra elhelyezett kegyeleti tárgyakat, a díszítésre használt anyagokat, a sírokra ültetett növényeket beszennyezni, megrongálni, eltulajdonítani.

A temetőben végzett kegyeleti szolgáltatások és egyéb vállalkozói tevékenység végzésének rendje

15. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére jogszabály szerint előírt engedéllyel rendelkezik, és a temető fenntartójának az adott temetkezési szolgáltatási tevékenységét előzetesen bejelentette.

(2) Az Üzemeltető összehangolja a temetkezési szolgáltatói tevékenységeket. Ennek során a temetés lebonyolítása céljából a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatát a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja

(3) A temetőben egy időben egy temetés tartható. Az ugyanazon napon tartandó temetések között legalább 1 óra különbséget kell tartani.

(4) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében az Üzemeltetővel, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

(5) Köztemetés esetén a temetés módját az Önkormányzat határozza meg.

16. § (1) A temető területén külön jogszabályban meghatározott ipari és szolgáltató tevékenység végzésére nem lehet telephelyet létesíteni.

(2) A temető teherforgalmi nagykapuját zárva kell tartani. A kapu nyitását a temetőben munkát végző temetkezési és egyéb szolgáltatók az Üzemeltető képviselőjétől kérhetik. A munka végeztével a szolgáltatók távozásukat is kötelesek bejelenteni.

(3) Építőanyagnak a temetőbe való beszállítására, építési vagy bontási munka megkezdésére az Üzemeltető képviselőjénél a tevékenységet legalább 5 nappal megelőző bejelentés alapján van lehetőség.

(4) A munkavégzés előzetes bejelentése nélkül az Üzemeltető a temetőbe munkavégzés céljából való belépést megtiltja.

(5) Az Üzemeltető engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén az Üzemeltető a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével a sérelmezett állapot megszüntetésére hívja fel.

(6) A temetési, búcsúztatási szertartás alatt a munkálatokat fel kell függeszteni.

(7) A vállalkozó köteles az általa végzett munkák során visszamaradt földet, keletkezett törmeléket saját költségén legkésőbb a munka befejezésének lejelentéséig a köztemetőből elszállítani vagy elszállíttatni. Ennek elmaradása esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével jogosult és köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját felszólítani kötelezettsége teljesítésére.

(8) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak az Üzemeltetőnél tett előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(9) Szentistván Nagyközség Önkormányzata temetőfenntartói díjat nem állapít meg.

17. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

18. § Hatályát veszti Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 10/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

A temető használati rendje

1.

A temető nyitvatartása egész évben folyamatos.

2.

Tilos a temető rendjét megszegni, csendjét indokolatlanul zavarni, a temetőhöz nem illő magatartást tanúsítani!

3.

Tilos a temető épületeiben, a temető tartozékaiban, növényzetében kárt tenni!

4.

Tilos a temetőben engedély nélkül hulladékot égetni!

5.

A sírok, síremlékek gondozása a hozzátartozók feladata.

6.

Temetkezni megváltott sírhelyre lehet. A sírhelymegváltásról a Polgármesteri Hivatalban kaphat tájékoztatást. Az előre megváltott sírhely gondozásáról az azt megváltó személy köteles gondoskodni.

7.

A temetőben végezni kívánt temetkezési tevékenységet legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalban!

8.

A ravatalozó használatáért díjat kell fizetni!

9.

A temetőben építési, felújítási munkát végző vállalkozók kötelesek a munkavégzést megelőző legalább 5 nappal korábban a Polgármesteri Hivatalban előzetesen bejelenteni!

10.

A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Temetés esetén a temetés idejére a munkálatokat fel kell függeszteni!

11.

A sírbolt az Üzemeltető felé történő bejelentést követően létesíthető.

12.

A készítendő sírboltról vázlatos tervet kell készíteni, amelyet az Üzemeltetőhöz záradékolás céljából az építkezés megkezdése előtt a a 10. melléklet szerinti lapon be kell jelenteni!

13.

A bejelentés Üzemeltető által záradékolásáért a 2. melléklet szerinti díjat kell fizetni. A síremlék építése csak a bejelentés záradékolása után kezdődhet meg.

14.

A kiásott sírbolt helyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal kell körbe keríteni!

15.

A síremlék, sírbolt szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az Üzemeltető ellenőrzi.

16.

A kegyeletet, vagy közízlést sértő, valamint a a 11. § -ban foglaltak megsértésével kialakított sírjel, síremlék, sírbolt, urnasírbolt kialakítását az Üzemeltető jogosult megtiltani.

17.

A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári vagy évelő lágyszárú virág ültethető, amelynek növekedési magassága nem haladja meg az 1,2 métert, és nem terjed túl a sírhely határán.

18.

Az egyes sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

19.

A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot a kijelölt hulladéklerakóban kell elhelyezni. Az építési anyag nem helyezhető el a növényi hulladéktárolókba.

20.

A temetőben a sírhelyek között pad elhelyezése tilos. A sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.

21.

Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sír feltöltésére használni!

22.

Tilos a sírokra elhelyezett kegyeleti tárgyakat, a díszítésre használt anyagokat, a sírokra ültetett növényeket beszennyezni, megrongálni, eltulajdonítani!

23.

A temetőben tüzet rakni tilos!

24.

Gyertyát égetni a tűzvédelmi szabályok betartása mellett lehet.

25.

A temető területére állatot bevinni vagy beengedni – a vakvezető kutya kivételével – tilos!

26.

A nem a temetőből származó hulladékot a temető területén elhelyezni tilos!

27.

A temetőben reklámot, hirdetést – a gyászjelentés kivételével – elhelyezni tilos!

28.

A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszerek, nemesfémek, érmék, pénz stb.) a fenntartót haladéktalanul értesíteni kell. A fenntartó intézkedéséig a találónak a talált érték biztonságos őrzéséről gondoskodni kell!

29.

A temetőbe gépkocsival, motorkerékpárral, kerékpárral behajtani és közlekedni tilos! Ez alól kivétel a temető fenntartójának járművei, a temetkezési szolgáltató halottszállító gépjárműve, a mozgáskorlátozott, vagy az idős, beteg személyeket szállító gépjármű, továbbá az engedélyezett munkát végzők gépjárműve.

30.

A temető területén 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek által okozott károkért a gyermeket felügyelő felnőtt tartozik felelősséggel.

31.

A ravatalozó, temetőkapu kulcsát a fenntartó megbízottja (gondok) adja ki és veszi vissza. A gondnok elérhetőségéről a polgármesteri hivatalban kaphat tájékoztatást.

Polgármesteri Hivatal elérhetősége:

Cím: 3418 Szentistván Széchenyi utca 10

Telefonszám: 06/49-438-021

2. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

A temetői sírhelyek díjai

Sírhely típusa

ár (Ft)

egyes sírhely 25 évre (szimpla) 6

6.000

egyes sírhely 25 évre (mélyített) 7

11.000

kettes sírhely (csak újraváltható) 8

22.000

sírbolt 60 évre 9

70.000

sírbolt 100 évre 10

110.000

megépült sírbolt 60 évre 15

170.000

urnasírhely 25 évre (csak újraváltható) 11

11.000

urnasíbolt 30 évre 12

110.000

urnafülke 30 évre 13

160.000

A temetői szolgáltatások díjai

Szolgáltatás megnevezése

díj (Ft)

síremlék bejelentésének igazgatási szolgáltatási díja 14

6.000

halottátvételi díj munkaidőben

2360

halottátvételi díj munkaidőn kívül

5510

ravatalozó használat kegyeleti szertartáshoz (alkalom)

13390

halotthűtés díja (nap)

1575

A díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák!

3. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

A Szentistván 600 hrsz temető parcelláinak felosztása

I.

régi temető a nagy keresztig

II.

régi temető a ravatalozóig

III.

új temető

IV.

urnasírok

V.

urnafal

VI.

urnás sírhelyek és 145/1999. (X.1.) Korm. Rendelet 12. § (6) bekezdés szerinti célra fenntartott

VII.

az új rész

4. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

IGAZOLÁS SÍRHELY ELŐRE TÖRTÉNŐ MEGVÁLTÁSÁRÓL

Kérelmező adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség

Jogosult adatai:

(amennyiben nem azonos a kérelmezővel):

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség:

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt, urnafülke (urnafal)

Sírhely ára:

………………………………………… Ft

Temetés módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Megváltás időpontja:

…………………………………………

Érvényesség vége:

…………………………………………

Kelt: Szentistván, ______ év ____________ hó _____________ nap

Igazolom, hogy Kérelmező / jogosult a fenti sírhelyet a mai napon megváltotta.

…………………………………………

temető gondnok

17

Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Szentistván Nagyközség Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre. A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8 §-ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani, a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem.
Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére. 16

A mai napon a sírhely megváltás díját megfizettem:

…………………………………………

kérelmező/jogosult

5. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

IGAZOLÁS SÍRHELY MEGVÁLTÁSÁRÓL (temetéshez)

Elhunyt adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

elhalálozási dátum:

…………………………………………

Kérelmező (hozzátartozó) adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség:

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt, urnafülke (urnafal)

Sírhely ára:

………………………………………… Ft

Temetés módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Megváltás időpontja:

…………………………………………

Érvényesség vége:

…………………………………………

Kelt: Szentistván, ______ év ____________ hó _____________ nap

Igazolom, hogy Kérelmező / jogosult a fenti sírhelyet a mai napon megváltotta.

…………………………………………

temető gondnok

18

Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Szentistván Nagyközség Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre. A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8 §-ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani, a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem.
Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére. 19

A mai napon a sírhely megváltás díját megfizettem:

…………………………………………

kérelmező/jogosult

6. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

IGAZOLÁS SÍRHELY ISMÉTELT MEGVÁLTÁSÁRÓL

Elhunyt adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

elhalálozási dátum:

…………………………………………

Kérelmező (hozzátartozó) adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség:

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt, urnafülke (urnafal)

Sírhely ára:

………………………………………… Ft

Temetés módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Megváltás időpontja:

…………………………………………

Érvényesség vége:

…………………………………………

Kelt: Szentistván, ______ év ____________ hó _____________ nap

Igazolom, hogy Kérelmező / jogosult a fenti sírhelyet a mai napon újraváltotta.

…………………………………………

temető gondnok

20

Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Szentistván Nagyközség Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre. A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8 §-ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani, a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem.
Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére. 21

A mai napon a sírhely újraváltás díját megfizettem:

…………………………………………

kérelmező/jogosult

7. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

NYILATKOZAT

megváltott síhelyről való lemondáshoz

Alulírott

Kérelmező (hozzátartozó) adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség:

…………………………………………

nyilatkozom, hogy a Szentistván 600. hrsz. alatt található köztemetőben lévő alábbi sírhelyről

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt, urnafülke (urnafal)

Sírhely ára:

………………………………………… Ft

Temetés módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Megváltás időpontja:

…………………………………………

Érvényesség vége:

…………………………………………

megváltott sírhely használati jogáról lemondok.

22

Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Szentistván Nagyközség Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre. A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8 §-ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani, a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem.
Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére. 23

Kérem az időarányos …........... Ft díj visszafizetését az alábbi módon (megfelelő rész aláhúzandó)

• ……………………………….. számú folyószámlára,
• készpénzben az önkormányzat házipénztárából,

Kelt: Szentistván, ______ év ____________ hó _____________ nap

…...........................................

kérelmező

8. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

EXHUMÁLÁSI KÉRELEM

Alulírott

Bejelentő (hozzátartozó) adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési hely, dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség:

…………………………………………

bejelentem, hogy az alábbi elhunyt személy lentebb jelölt sírhelyén

Elhunyt adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

elhalálozási dátum:

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, sírbolt (kripta), urnasírhely,

(a megfelelő aláhúzandó)

urnasírbolt, urnafülke (urnafal)

Az exhumált elhunyt eltemetésének módja:

új sír, rátemetés, urnás temetés

(a megfelelő aláhúzandó)

Új sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 25. § (1) bekezdés l) pont szerinti exhumálást kívánok végeztetni.
Tudomásul veszem, hogy e tevékenység befejezésekor ennek tényét köteles vagyok a fenntartóhoz (temetőgondnok) bejelenteni!

Kelt: Szentistván, ______ év ____________ hó _____________ nap

…...........................................

kérelmező

9. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

BEJELENTŐLAP HELYSZÍNI BETONALAP KÉSZÍTÉSÉRŐL

(kiállítását követően őrizze meg!)

Bejelentő adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, urnasírhely

(a megfelelő aláhúzandó)

Kijelentem, hogy a sírhely, illetve az alapozás munkához szükséges, a Rendeletben meghatározott maximális alapterületről a Temetőgondnoktól a tájékoztatást megkaptam és az a munkálatok végzése során betartom.

Tudomásul veszem, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 23. § (1) bekezdés e szerint a munkálatok – ideértve a megbízó adatai – bejelentésének elmulasztása esetén velem szemben közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

Kelt: Szentistván, ______ év ____________ hó _____________ nap

…...........................................

kérelmező

Aluírott Temetőgondnok igazolom, hogy a bejelentés Rendeletben meghatározott 6.000 Ft-os díját a kérelmező előzetesen az Önkormányzat házipénztárába/átutalás útján megfizette:

…………………………………………

Temetőgondnok

10. melléklet a 15/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

BEJELENTŐLAP SÍRHELY ÉS SÍRBOLT ÉPÍTÉSÉHEZ

Kérelmező adatai:

Név:

…………………………………………

születési név:

…………………………………………

születési dátum:

…………………………………………

lakcím:

…………………………………………

elérhetőség

…………………………………………

Sírhely adatai:

Tábla (parcella)/sor/szám:

…… /……/…….

Sírhely fajtája:

egyes sírhely, urnasírhely

(a megfelelő aláhúzandó)

Az építmény vázlatos rajza:



A bejelentés igazgatási szolgáltatási díja: 6.000 Ft, amelyet az Önkormányzat házipénztárába történő befizetéssel, vagy az Önkormányzat folyószámlájára való átutalás útján kell teljesíteni.


Kivitelező vállalkozó adatai:
(megadása kötelező):

Kivitelező vállalkozó adatai:

(megadása kötelező):

Név/cégnév:

…………………………………………

Székhely:

…………………………………………

Adószám:

…………………………………………

Elérhetőség:

…………………………………………

Tudomásul veszem, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 23. § (1) bekezdés e szerint a munkálatok – ideértve a megbízó adatai – bejelentésének elmulasztása esetén velem szemben közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

Kelt: Szentistván, ______ év ____________ hó _____________ nap

A temetőüzemeltető Szentistván Nagyközség Önkormányzata nevében az építendő síremlék bejelentéséről készült vázrajzot tudomásul vettem:

Kelt: Szentistván, ______ év ____________ hó _____________ nap

…………………………………………

Temetőgondnok

1

A bevezető a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (2) bekezdés c) pontja a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 8. § (3) bekezdését a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

A 8. § (4) bekezdését a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

A 8. § (5) bekezdését a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

6

A 2. mellékletben foglalt táblázat „egyes sírhely 25 évre (szimpla)” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 2. mellékletben foglalt táblázat „egyes sírhely 25 évre (mélyített)” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 2. mellékletben foglalt táblázat „kettes sírhely (csak újraváltható)” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 2. mellékletben foglalt táblázat „sírbolt 60 évre” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

10

A 2. mellékletben foglalt táblázat „sírbolt 100 évre” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A 2. mellékletben foglalt táblázat „urnasírhely 25 évre (csak újraváltható)” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 2. mellékletben foglalt táblázat „urnasíbolt 30 évre” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

13

A 2. mellékletben foglalt táblázat „urnafülke 30 évre” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

14

A 2. mellékletben foglalt táblázat „síremlék bejelentésének igazgatási szolgáltatási díja” sora a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

15

A 2. mellékletben foglalt táblázat „megépült sírbolt 60 évre” sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése iktatta be.

16

A 4. mellékletben foglalt táblázat „Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Szentistván Nagyközség Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre. A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8 §-ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani, a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem. Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére.” sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

17

A 4. mellékletben foglalt táblázat 32. sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

18

Az 5. mellékletben foglalt táblázat 31. sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

19

Az 5. mellékletben foglalt táblázat „Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Szentistván Nagyközség Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre. A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8 §-ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani, a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem. Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére.” sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

20

A 6. mellékletben foglalt táblázat 31. sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdése iktatta be.

21

A 6. mellékletben foglalt táblázat „Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Szentistván Nagyközség Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre. A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8 §-ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani, a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem. Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére.” sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdése iktatta be.

22

A 7. mellékletben foglalt táblázat 24. sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdése iktatta be.

23

A 7. mellékletben foglalt táblázat „Alulírott kérelmező/jogosult tudomásul veszem, hogy sírhely megváltásával köztem és Szentistván Nagyközség Önkormányzata között bérleti szerződés jön létre. A bérlet feltételeit a rendelet 7. és 8 §-ai tartalmazzák, mely szerint a sírhely ismételt megváltása hiányában, valamint a sírhely feletti rendelkezési jogról való idő előtti lemondás esetén köteles vagyok a sírhelyen általam létesített építményeket, így különösen a sírjelet (síremlék), a betonalapot, a kerítést eltávolítani, a temető területéről elszállítani, valamint sírbolt esetén annak biztonságos fedéséről gondoskodni. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat az elbontással járó költségek megtérítését követelheti tőlem. Tudomásul veszem, hogy az elbontási kötelezettségre, valamint a hátrahagyott építményre vonatkozóan az üzemeltetőt megtérítési kötelezettség nem terheli. Ez nem érinti a jogomat az elvitelre, valamint a megfizetett használati díj időarányos részének visszakövetelésére.” sorát a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdése iktatta be.