Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 11/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 29- 2022. 09. 29

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 11/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.29.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 11/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő szöveg lép:

„1. § A rendelet területi hatálya Jászapáti Város közigazgatási területére, személyi hatálya Jászapáti Város közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott természetes személyekre terjed ki.”

2. § A Rendelet 2. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Az önkormányzat Jászberény Városi Önkormányzat támogatásával gondoskodik:

a) a támogató szolgáltatás,

b) a közösségi pszichiátriai ellátás,

c) a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásáról.”

3. § A Rendelet 4. § (3) bekezdés b) pontja „házi segítségnyújtás keretében házhoz szállítással,” szövegrész helyébe a „házhoz szállítással” szöveg lép.

4. § A Rendelet 4. § (4) bekezdésének második mondata hatályát veszti.

5. § A Rendelet 7. §-a helyébe az alábbi szöveg lép:

„7. § Az ellátást igénybe vevő térítési díjat (személyi térítési díj) köteles fizetni, melyet – nappali ellátás kivételével – jövedelmi, vagyoni viszonyai, valamint az intézményi térítési díj figyelembe vételével kell megállapítani. A személyi térítési díj megállapítására a Szoc.tv. 114-116. §-ai, továbbá a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadóak.”

6. § A Rendelet 8. § helyébe az alábbi szövegrész lép:

„8. § (1) A Jászapáti Egyesített Szociális Intézmény intézményi és személyi térítési díjainak a mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Nappali ellátást és étkeztetést is igénybe vevők esetén a térítési díj az étkeztetésre vonatkozó szabályok szerint alakul. A házi segítségnyújtás térítési díját nem kell megfizetnie annak a gondozottnak, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörösét.”

7. § A rendelet 9. § b) pontja hatályát veszti.

8. § A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.