Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 28- 2022. 11. 29

Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.28.

Óhíd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019. (VIII.31.) önkormányzati rendelet 8. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az ülést vezető elnök minden egyes előterjesztés felett külön-külön nyit vitát.

a) Vita előtt az előterjesztő szóbeli kiegészítést tehet, az előterjesztőhöz a képviselő-testület tagjai, a tanácskozási joggal meghívottak kérdést intézhetnek, amelyre a vita előtt választ kell adni.

b) A napirendi pont vitája során a képviselők a tanácskozási joggal rendelkezők szólalhatnak fel. A részvételi joggal rendelkezők részére az ülést vezető elnök kivételesen engedélyt adhat a hozzászólásra. A felszólalás, hozzászólás időtartama legfeljebb 5 perc. Az idő túllépése miatt az ülés vezetője megvonhatja a szót a felszólalótól, hozzászólótól.

c) A vita lezárására, a hozzászólások korlátozására a képviselő-testület bármely tagja javaslatot tehet. A javaslatról a képviselő-testület vita nélkül határoz.

d) A vita lezárása után a napirend előterjesztője reagál a hozzászólásokra.

e) A szavazás előtt a jegyzőnek szót kell adni, amennyiben bármely javaslat törvényességét érintően észrevételt kíván tenni.

f) Az ülést vezető elnök az előterjesztésben és a vitában elhangzott határozati javaslatot egyenként bocsátja szavazásra, majd a vitában elhangzott módosító, kiegészítő indítványokról, ezek után az előterjesztésben szereplő határozati javaslatról döntsön a testület. A módosító, kiegészítő indítványról az ügy döntésére irányuló szavazati aránnyal határoz a képviselő-testület.

g) A képviselő-testület - a szavazati arányok rögzítésével –határozat nélkül dönt:

ga) a zárt és nyilvános ülések sorrendjéről,

gb) az ülések napirendjéről,

gc) a feladat-meghatározást nem tartalmazó előterjesztések elfogadásáról,

gd) a tájékoztató tudomásul vételéről,

ge) az interpellációra adott válasz elfogadásáról.”

2. § Ez a rendelet 2022. november 28-án lép hatályba.