Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2022. 10. 02

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.01.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában és 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatás keretében nyújtott ellátások és a szociális szolgáltatások helyi szabályzásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Az e rendeletben meghatározott feltételekkel biztosítandó települési támogatások megállapítása iránt folyó eljárásban az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott vagyon esetén a kérelmet – a rendkívüli krízishelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás, a gázártámogatás és a villamosenergia támogatás iránti kérelem kivételével - szociális rászorultság hiányában el kell utasítani.”

„(12) Az e rendeletben meghatározott feltételekkel biztosított települési támogatások valamelyikében részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az eljáró hatóságot.

(13) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott települési támogatást meg kell szüntetni, továbbá a támogatást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell a támogatás visszafizetésére.”

2. § A Rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (1) Lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtott rendszeres települési támogatások formái:

a) önkormányzati tulajdonú lakásban lakók lakbértámogatása,

b) nem önkormányzati lakásban lakók lakbértámogatása,

c) fűtési támogatás,

d) gázártámogatás és

e) villamosenergia támogatás.

(2) Önkormányzati tulajdonú lakásban lakók lakbértámogatásának megállapítására Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2010. (XII.01) önkormányzati rendeletének szabályai az irányadók.

(3) Nem önkormányzati tulajdonú lakásban lakók lakbértámogatásának megállapítására Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2010. (XII.01) önkormányzati rendeletének szabályai az irányadók.”

3. § A Rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Fűtési támogatás

12/A. § (1) A fűtési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség (továbbiakban együtt: lakás) fűtési kiadásának viseléséhez, tárgyév szeptember 15. napjától az azt követő év május15. napjáig, fűtési időszakra nyújtott hozzájárulás.

(2) A fűtési támogatást

a) elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában a szolgáltató felé történő, vagy

b) szilárd tüzelőanyaggal fűtött lakásban élő kérelmező részére történő, közvetlen

utalással kell nyújtani.

(3) Fűtési támogatásra jogosult az a személy,

a) aki egyedül élő és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 százalékát,

b) akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát

nem haladja meg, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4) Fűtési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától, azzal, hogy külön lakásnak kell tekinteni az albérletet, a társbérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(5) A fűtési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság, és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség az e rendelet 3. § b) pontjában meghatározott összeg.

(6) A fűtési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de, legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(7) A fűtési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 3 000 forint és nem lehet több, mint 10 000 Ft, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(8) A (7) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik: null, ahol a J a jogosult háztartásában egy főre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(9) A (7)–(8) bekezdés szerint számított havi támogatás összegét 1 000 Ft-tal megemelt összegben, legfeljebb havi 10 000 Ft-ban kell megállapítani, annak

a) az egyedül élő kérelmezőnek, aki kizárólag öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, rokkantsági nyugdíjban, rehabilitációs járadékban, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvényben szabályozott rehabilitációs ellátásban, rokkantsági ellátásban részesül,

b) a kérelmezőnek, aki, vagy a vele egy háztartásban élő valamely személy tartós betegségére, vagy fogyatékosságára tekintettel magasabb összegű családi pótlékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesül.

(10) A fűtési támogatást a fűtési időszak kezdetét megelőző hónap első napjától, legkésőbb a fűtési időszak utolsó napjáig lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.

(11) A fűtési támogatást tárgyév szeptember 30. napjáig benyújtott kérelmek esetén tárgyév szeptember 15. napjától az azt követő év május 15. napjáig, szeptember 30. napját követően benyújtott kérelmek esetén a benyújtás hónapja első napjától a fűtési időszak utolsó napjáig kell megállapítani.

(12) A fűtési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a fűtési költséget igazoló közüzemi számlát.

(13) A (2) bekezdés b) pontja szerint megállapított fűtési támogatás, egy összegben, a határozat meghozatalát követő hónap 5. napjáig kerül utalásra.

(14) A fűtési támogatást meg kell szüntetni

a) a jogosult kérelmére,

b) ha a jogosult meghal, vagy

c) ha a jogosult elköltözik.

A megszüntetés időpontja a megszüntetési ok felmerülése hónapjának utolsó napja.”

4. § A Rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Gázártámogatás

12/B. § (1) A gázártámogatás a kizárólag földgázzal fűtött lakás földgázfogyasztás kiadásának viseléséhez, 2022. október 1. napjától 2023. április 30. napjáig a költségvetési rendeletben meghatározott keretösszegen belül nyújtott hozzájárulás. A támogatást természetbeni szociális ellátás formájában a szolgáltatóhoz történő utalással kell nyújtani.

(2) Gázártámogatásra jogosult az a személy, aki a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII.21.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdésében megjelölt fogyasztási mérték felett vételezett földgázt, és

a) akinek egy vagy két fős háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 150.000, -Ft-ot, vagy

b) akinek 3 vagy több fős háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg 114.000, -Ft-ot.

(3) Gázártámogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától, azzal, hogy külön lakásnak kell tekinteni az albérletet, a társbérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(4) A gázártámogatás egy hónapra jutó összege a (2) bekezdésben meghatározott fogyasztási mérték feletti m3-ként 250,-Ft, de legfeljebb havonta 20.000, - Ft.

(5) A gázártámogatást 2022. október 1. napjától 2023. április 30. napjáig lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő. A támogatás a benyújtás hónapja első napjától 2023. április 30. napjáig kerül megállapításra.

(6) A gázártámogatás iránti kérelemhez csatolni kell a kérelem benyújtását megelőző hónapra kiállított földgáz számlát, és a kérelmező lakáshasználatának hitelt érdemlő módon történő igazolását.

(7) A gázártámogatást meg kell szüntetni

a) a jogosult kérelmére,

b) ha a jogosult meghal, vagy

c) ha a jogosult elköltözik.

A megszüntetés időpontja a megszüntetési ok felmerülése hónapjának utolsó napja.

(8) Nem lehet gázártámogatást megállapítani azon lakás tekintetében, amelyre vonatkozóan villamosenergia támogatás került megállapításra.

(9) A gázártámogatás megállapítását követően a jogosultsági feltételek fennállását az eljáró hatóság a támogatási időszak alatt ellenőrizheti.

(10) A háztartásra vonatkozóan nem állapítható meg ismételten gázártámogatás, amennyiben a támogatás a 4. § (13) bekezdésében foglaltakra tekintettel került megszüntetésre.”

5. § A Rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Villamosenergia támogatás

12/C. § (1) A villamosenergia támogatás a lakás villamosenergia-fogyasztása kiadásainak viseléséhez, 2022. október 1. napjától 2023. április 30. napjáig a költségvetési rendeletben meghatározott keretösszegen belül nyújtott hozzájárulás. A támogatást természetbeni szociális ellátás formájában a szolgáltatóhoz történő utalással kell nyújtani.

(2) Villamosenergia támogatásra jogosult az a személy, aki a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII.21.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében megjelölt fogyasztási mérték felett vételezett villamosenergiát, és

a) akinek egy vagy két fős háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 150.000, -Ft-ot, vagy

b) akinek 3 vagy több fős háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg 114.000, -Ft-ot.

(3) Nem jogosult villamosenergia támogatásra az a kérelmező, akinek háztartásában épített medence vagy szauna működik, vagy a háztartásban a villamosenergiát napenergiával termelik.

(4) Villamosenergia támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától, azzal, hogy külön lakásnak kell tekinteni az albérletet, a társbérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(5) A villamosenergia támogatás egy hónapra jutó összege a (2) bekezdésben meghatározott fogyasztási mérték feletti kWh-ként 11 Ft, de legfeljebb havonta 5.000 Ft, kivéve, ha az ingatlan fűtése kizárólag villamosenergiával történik, ebben az esetben havonta legfeljebb 10.000 Ft.

(6) A villamosenergia támogatást 2022. október 1. napjától 2022. december 31. napjáig lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő. A támogatás a benyújtás hónapja első napjától 2022. december 31. napjáig kerül megállapításra.

(7) A villamosenergia támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a kérelem benyújtását megelőző hónapra kiállított villamosenergia számlát, és a kérelmező lakáshasználatának hitelt érdemlő módon történő igazolását.

(8) A villamosenergia támogatást meg kell szüntetni

a) a jogosult kérelmére,

b) ha a jogosult meghal, vagy

c) ha a jogosult elköltözik.

A megszüntetés időpontja a megszüntetési ok felmerülése hónapjának utolsó napja.

(9) Nem lehet villamosenergia támogatást megállapítani azon lakás tekintetében, amelyre vonatkozóan gázártámogatás került megállapításra.

(10) A villamosenergia támogatás megállapítását követően a jogosultsági feltételek fennállását az eljáró hatóság a támogatási időszak alatt ellenőrizheti.

(11) A háztartásra vonatkozóan nem állapítható meg ismételten villamosenergia támogatás, amennyiben a támogatás a 4. § (13) bekezdésében foglaltakra tekintettel került megszüntetésre.”

6. § A Rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatásra jogosult az a személy,

a) akinek egy vagy két fős háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 százalékát,

b) akinek 3 vagy több fős háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát, vagy

c) aki 3 vagy több fős háztartásában kiskorú gyermeket nevel, és a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 százalékát, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.”

7. § A Rendelet 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Kizárólag természetbeni ellátásként nyújtható

a) a gázártámogatás,

b) a villamosenergia támogatás.”

8. § A Rendelet 14. § (4) bekezdésében a „8.000 Ft” szövegrész helyébe a „12.000 Ft” szöveg lép.

9. § Hatályát veszti a Rendelet

b) „2015. március 1-jét megelőzően önkormányzati ápolási díjban részesülő személyek részére nyújtott rendszeres települési támogatás” alcíme.

10. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

/: Dr. Nemény András :/
polgármester

/: Dr. Károlyi Ákos :/
jegyző