Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2022. 07. 01

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.01.

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 9. § (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

1. § (1) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Technikai bérlet:)

„c) Üzemeltető évente azon fizetőzónán belüli ingatlantulajdonos természetes személyek számára, akik nem tudják megoldani ingatlanukon belül a saját tulajdonú gépjárművük tárolását, kérelemre, egyedi elbírálás alapján, ingatlanonként 1 gépjárműre, az ingatlanhoz légvonalban legközelebb található fizető parkolóban érvényes, díjköteles, rendszámra szóló technikai bérletet ad ki. A díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza.”

(2) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés c) pont ca) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ady Endre utcai mélygarázs bérlet:

Díjmentes Ady Endre utcai mélygarázs bérletre jogosultak az alábbi szervek, gépkocsik vagy személyek:)

„ca) a képviselő-testület tagjai, Balatonfüred országgyűlési képviselője, Balatonfüred Város díszpolgárai, a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Balatonfüredi Járási Hivatal vezetője”

(3) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 13. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020. (III.18.) önkormányzati rendelet 3. melléklete szerinti területen székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatók írásbeli nyilatkozatuk alapján, az előző éves átlagos statisztikai állományi létszámba tartozó minden megkezdett öt munkavállalóként, évi egy parkoló bérlet megváltására jogosultak 20.000,-Ft, azaz húszezer forint összeg megfizetésével az Ady u. felszíni parkolóban és a Vásárcsarnok parkolójában történő parkoláshoz.”

(4) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 13. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Általános bérlet:

a) Üzemeltető évente kérelemre általános bérletet ad ki.

b) Az általános bérlet Balatonfüred Város összes fizető parkolójában érvényes, kivéve az Ady. u. mélygarázst és a Honvéd u. 5. sz. alatti mélygarázst. A Zákonyi u. felszín alatti parkolóban az általános bérlet 14 órától 24 óráig jogosít parkolásra.

c) A bérlet ára évi 90.000,-Ft.

d) Az általános bérlet 2022. július 1. napjától vásárolható meg, a 2022. évre 45.000,-Ft-os áron.

(7) A Balatonfüred Városában működő, minimum 300 fő foglalkoztatotti létszámmal rendelkező, idegenforgalmi adó bevételt termelő vállalkozások évi 8 db térítésmentes parkoló bérletre jogosultak a Szabadság utcai parkolóban történő parkoláshoz.”

2. § A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Egyéb jogosultságok:)

„b) Üzemeltető az önkormányzati tevékenységekkel összefüggésben Balatonfüred Város Önkormányzata részére 20 darab általános érvényességű, átruházható, „VENDÉG” feliratú parkolási bérletet ad ki.”

3. § A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § A 16. §-ban foglaltak megsértése miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy kerékbilincset alkalmazhat. A helyszíni bírság mértéke ötvenezer forintig terjedhet. A helyszíni bírság a gépjárművezető távollétében is kiszabható.”

4. § (1) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének, valamint a város területén gépjárművel történő várakozás szabályairól és rendjéről szóló 8/2020(III.18.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

5. § Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V.27.) önkormányzati rendelete nem lép hatályba.

6. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

3. melléklet