Szigliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL szóló 7/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 03- 2022. 11. 04

Szigliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL szóló 7/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.03.

Szigliget Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 32. § (6a) bekezdés b) pont szerinti eljárási rend alapján a Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL című 7/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet 64. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„64. § (1) Az általános mezőgazdasági terület övezetei részben természetvédelmi rendeltetésű rét, legelőterületek, részben árutermelő mezőgazdasági termelésre alkalmas területek, amelyek mindkét esetben a mezőgazdasági használat fennmaradását, a tájkarakter megőrzését is szolgálják.

(2) Az általános mezőgazdasági terület övezeteiben történő művelési ág változtatás, más célú hasznosítás csak a szőlő vagy gyümölcs művelési ágra történhet, kivéve

a) a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervét tartalmazó törvényben meghatározott, erdőtelepítésre javasolt terület övezetében, ahol erdő művelési ágra is történhet.

b) az Má-1 jelű övezetben, ahol nem változtatható meg a művelési ág.

(3) Az általános mezőgazdasági terület övezeteit, azok telekalakítási és beépítési paramétereit a 4. melléklet tartalmazza.

(4) Az Má-1 jelű övezet elsősorban a hagyományos legelő- és gyepgazdálkodáshoz kapcsolódó tevékenységek végzésére szolgál.

(5) Az Má-2 jelű övezet elsősorban a szántó műveléshez kapcsolódó tevékenységek végzésére szolgál.

(6) Az Má-1 és Má-2 jelű övezetben a közlekedés és közművek vonalas létesítményei és műtárgyai kivételével építmény nem helyezhető el.

(7) Az Má-3 és Má-4 jelű övezetek elsődlegesen a hagyományos szőlőműveléshez kapcsolódó tevékenységek végzésére szolgálnak.

(8) Az Má-3 jelű övezetben a közlekedés és közművek vonalas létesítményei és műtárgyai, valamint a (9) bekezdés szerinti terepszint alatti beépítés kivételével építmény nem helyezhető el.

(9) Az Má-3 jelű övezetben a terepszint alatti beépítés szőlő művelési ágban lévő, legalább 80%-ban művelt, legalább 2 ha területű telken helyezhető el. A terepszint alatti beépítés alapterülete a telek területének legfeljebb 1%-a, de legfeljebb 300 m2 lehet.

(10) Az Má-4 jelű övezetben a közlekedés és közművek vonalas létesítményei és műtárgyai, valamint a (11) bekezdés szerinti terepszint alatti beépítés kivételével építmény nem helyezhető el.

(11) Az Má-4 jelű övezetben a terepszint alatti beépítés szőlő művelési ágban lévő, legalább 80%-ban művelt, legalább 5000 m2 területű telken helyezhető el. A terepszint alatti beépítés alapterülete a telek területének legfeljebb 1%-a, de legfeljebb 100 m2 lehet.

(12) Az Má-5 jelű övezet elsősorban a szőlőművelés, borászat és borturizmus céljaira szolgál, ezért az övezetben elhelyezhető épület

a) szőlészettel, borászattal összefüggő gazdasági,

b) gyümölcsműveléssel, -feldolgozással, -tárolással kapcsolatos gazdasági

c) borturizmushoz kapcsolódó vendéglátó és szálláshely,

d) a tulajdonos számra szolgáló lakó

rendeltetést tartalmazhat.

(13) Az Má-5 jelű övezetben

a) legalább 2 ha területű,

b) az épület utcai homlokzatánál, saroktelek esetén mindkét irányban mért legalább 50 méter széles

telken helyezhető el épület a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervét tartalmazó törvény művelési ágra és megművelt területre vonatkozó szabályainak figyelembevételével.

(14) Az Má-5 jelű övezetben több épület is elhelyezhető, de

a) a vendéglátó és szálláshely rendeltetésű épületek közül egynek az alapterülete legfeljebb 300 m2, a többi épület alapterülete legfeljebb 50 m2 lehet.

b) a tulajdonos számára szolgáló lakórendeltetésű épület legfeljebb 150 m2 beépített alapterületű lehet és legfeljebb 1 lakást tartalmazhat.

(15) Az Má-5 jelű övezetben a gépjárműtároló a (18) bekezdés szerinti főrendeltetésű épülettel egybeépítve, vagy önálló terepszint alatti építményként alakítható ki.

(16) Az Má-5 jelű övezetben a melléképítmények közül az alábbiak helyezhetők el:

a) közmű-becsatlakozási műtárgy,

b) kerítéssel egybe épített hulladéktartály tároló,

c) 2 m3-nél nem nagyobb házi komposztáló,

d) kerti építmény, a tárolásra szolgáló műtárgy kivételével.

(17) Az Má-5 jelű övezetben nem helyezhető el nyílt tüzivíz tározó, kerti víz-medence, fürdőmedence sem épített, sem mobil szerkezettel.

(18) Az Má-5 jelű övezetben az összes terepszint alatti beépítés alapterülete a telek területének legfeljebb 3%-a lehet.

(19) Az Má-5 jelű övezetben a terepszint alatti beépítés

a) borászattal összefüggő gazdasági épülethez kapcsolódóan,

b) a tulajdonos számra szolgáló lakóház pincéjeként és

c) a (19) bekezdés szerinti gépjárműtárolóként

alakítható ki.

(20) Az Má-5 jelű övezetben az épület a telekhatártól mért 3 méteren belül nem állhat. Az Má-5 jelű övezetben az épület tájba való illeszkedését látványterv és kilátási-rálátási terv által kell igazolni. A kilátási, rálátási terv készítése során a meghatározó tájképi feltárulási irányokat kell figyelembe venni.”

2. § A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL című 7/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

4. melléklet