Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a klíma-vészhelyzettel összefüggésben, a környezetvédelmi program és a klímavédelmi stratégiai intézkedések megvalósítását elősegítő társadalmi egyeztetési folyamatok eszközeinek alkalmazásáról

Hatályos: 2022. 04. 30
a klíma-vészhelyzettel összefüggésben, a környezetvédelmi program és a klímavédelmi stratégiai intézkedések megvalósítását elősegítő társadalmi egyeztetési folyamatok eszközeinek alkalmazásáról
Általános indokolás
Az Önkormányzat klíma-vészhelyzettel kapcsolatban, illetve a környezetvédelmi program és a klímavédelmi stratégia intézkedési tervében meghatározott feladatainak ellátása során nehézségként merül fel, hogy az Önkormányzat nem képes feltárni a lakossági preferenciákat, a lakossággal történő kapcsolatfelvétel eszköztára hiányos. A feladatkörhöz tartozó feladatok jellege azonban megköveteli, hogy a képviseleti demokrácia eszköztárának alkalmazása által elérhetőnél szélesebb körben legyen képes az Önkormányzat feltárni a városlakók igényeit, ezen igények minél magasabb szintű figyelembe vehetőségének érdekében az intézkedési operatív lépésekre vonatkozó döntések meghozatala során.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A klíma-vészhelyzettel összefüggésben jelentkező problémák orvoslása érdekében társadalmi együttgondolkodásra és együttműködésre van szükség nem csupán a programok hatékonysága, hanem az érdekelt felek közötti összhang megteremtése érdekében is. A döntéshozás abban az esetben lehet sikeres, amennyiben az egyes célcsoportok véleménye és érdeke megjelenik és a döntés-előkészítés során, így körvonalazódhat a mindenki számára elfogadható kompromisszum lehetősége. A rendelet ezen szakasza mindezen célok elérését segíti elő.
A 2. §-hoz
A társadalmi egyeztetés nem minden esetben valósítható meg csupán a hivatali erőforrások bevonásával, szükség lehet a témához kapcsolódó plusz erőforrás és szakértelem bevonására. A rendelkezés ezen cél elérését teszi lehetővé.
A 3. §-hoz
A rendelkezés a társadalmi egyeztetés formáit rögzíti.
A 4. §-hoz
A társadalmi egyeztetés sikeressége, illetve a teljes városi lakosság véleményének megjelenítése érdekében szükséges, hogy a használandó eszköz ne az egyes érdekcsoportok által vezérelve jöjjön létre, hanem el kell érni, hogy a lakosság különböző paraméterek szerint eltérő csoportjai minden esetben képesek legyenek megjelenni a folyamatban. A rendelkezés ezen kritérium elérését teszi lehetővé.
Az 5. §-hoz
A jelenleg hatályos adatkezelési előírások teljesülése érdekében szükséges rendelkezés.
A 6. §-hoz
A társadalmi egyeztetés hangsúlyos célja, a lakosság bevonásával lefolytatott folyamat eredményeként megjelenő állítások hasznosítása a város hosszú távú fejlesztési és stratégiai terveiben.
A 7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.