Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2019. (II.18) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 02

Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2019. (II.18) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2019 (II.18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (2) bekezdés a) pont aa) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a Képviselő-testület az arra jogosult személynek

települési támogatást)

„aa) települési lakhatási támogatást”

[(a továbbiakban együtt: szociális ellátások) állapít meg e rendeletben meghatározott feltételek szerint.]

2. § (1) A Rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A települési lakhatási támogatás iránti kérelem tárgy év január 31. napjáig nyújtható be az 5. § (3) bekezdése szerint.”

(2) A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A települési lakhatási támogatás – függetlenül a kérelem benyújtásának időpontjától – tárgy év december 31. napjáig kerül megállapításra.”

3. § A Rendelet 8. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendeletben meghatározott egyes támogatások igényléséhez a jövedelemigazolás és vagyonnyilatkozat mellett a következő dokumentumok, igazolások benyújtása szükséges:)

„a) települési lakhatási támogatás esetén
aa) a lakásban tartózkodás jogcímének hitelt érdemlő igazolása,
ab) annak a szolgáltató(k)nak az utolsó havi teljes számlarészletező másolata, amely(ek)re a kérelmező a lakhatási támogatás utalását kéri.”

4. § A Rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § A megállapított pénzbeli ellátásokat a KÖH az alábbiak szerint:

a) a települési lakhatási támogatás esetében tárgyhót követő hónap 5. napjáig a szolgáltató részére átutalással,

b) az egyéb pénzellátásokat a döntést követő nyolc napon belül, létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a döntést követő 3 napon belül a kérelmező részére a házipénztárból fizeti ki.”

5. § A Rendelet 10. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Ha a szociális hatáskört gyakorló a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - méltányosságból:)

„a) elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 100%-át, egyedül élő esetében a 150%-át,
b) csökkentheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150%-át, egyedül élő esetében a 200%-át,”

6. § A Rendelet 8. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. Települési lakhatási támogatás”

7. § A Rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által életvitelszerűen lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A képviselő-testület az elektromos áram- és a gázfogyasztás költségeihez települési támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(3) Támogatás annak a személynek állapítható meg, akinek lakóhelye vagy tartózkodási helye a közszolgáltatási szerződésben szereplő felhasználási hellyel megegyezik.

(4) A támogatás összege lakásonként egységesen 5 000 Ft.

(5) Azon személyek esetében, akiknél előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztás mérő készülék működik, a lakásfenntartási támogatást elsődlegesen a készülék feltöltéséhez kell biztosítani.

(6) A települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.”

8. § A Rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület beiskolázási támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének az 500 %- át.”

9. § (1) A Rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére pénzbeli vagy természetbeni rendkívüli települési támogatást nyújt, feltéve, hogy - a 15. § kivételével - a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200%-át, egyedül élő esetében 300%- át.”

(2) Rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére pénzbeli, vagy természetbeni rendkívüli települési támogatást nyújt, feltéve, hogy - a 15. § kivételével - a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200%-át, egyedül élő esetében 300%- át.”

10. § A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek a megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - mentesítheti:

a) a megtérítési összeget elengedi, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedül élő esetében a 150%- át.

b) a megtérítési összeget a köztemetés költségének 50%-ig csökkentheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy a családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a 130%- át, egyedül élő esetén a 170%- át,

feltéve, ha a kérelmező és családja az Szoctv. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.”

11. § A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

12. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

Asztalos István polgármester dr. Deák Ferenc jegyző

1. melléklet a 16/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet