Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 04- 2022. 11. 05

Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.04.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § Az Alap létrehozásának célja, hogy

a) az önkormányzat a környezetvédelmi feladatainak megoldása érdekében segítse a környezetvédelmi intézkedések végrehajtását,

b) az önkormányzat Környezetvédelmi Programjában, Klímavédelmi Cselekvési Tervében és Klímastratégiájában megfogalmazott célkitűzések gyorsabb és hatékonyabb megvalósítása érdekében a Környezetvédelmi Alap bevételeinek átgondolt felhasználásával lehetőséget biztosítson mind az önkormányzat, mind a lakosság részére a környezetvédelmet és energiatakarékosságot szolgáló korszerű megoldások igénybevételére,

c) járuljon hozzá a környezeti ártalmak megelőzéséhez, mérsékléséhez és felszámolásához,

d) ösztönözze a környezetszennyezés csökkentésére irányuló társadalmi, intézményes és lakossági tevékenységeket.”

2. § (1) A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Alap bevételeit különösen az alábbi környezetvédelmi célterületeken kell felhasználni:

a) környezettudatosság,

b) környezetegészség és életmód,

c) levegőtisztaság-védelem,

d) talajvédelem,

e) vízvédelem, csapadékvíz-visszatartás

f) zajvédelem,

g) városrendezés,

h) természetvédelmi környezet és zöldfelület,

i) hulladékmentesítés és köztisztaság,

j) infrastruktúra és

k) környezetterhelést csökkentő energiatakarékos megoldások.”

(2) A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Alap mértékének költségvetésben történő megállapítása során az alábbi feladatokra lehet keretösszeget meghatározni

a) a 12. § szerinti pályázatokra pályázati kategóriánként,

b) az önkormányzati tulajdonú és fenntartású intézmények, létesítmények energiamegtakarítási, a fenntarthatóságot, megújuló energiaforrásokat előnyben részesítő, ezáltal klímavédelmi célú felújítására, fejlesztésére és az elvégzendő kisebb beavatkozásokra,

c) a felszíni és a felszín alatti víz mennyiségi és minőségi védelme – ide értve az esőkertek, csapadékelvezető, -szikkasztó árkok, létesítmények kialakítása, karbantartása, tisztítása.”

3. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 10. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az Alap 6. § (2) bekezdésében meghatározott bevételét]

„a) faültetésre és a kerület zöldfelületeinek fejlesztési feladataira”

(kell felhasználni.)

4. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § Az Alap felhasználásáról

a) a jelen rendeletben szabályozott pályázatok tekintetében a Környezet- és Közrendvédelmi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság),

b) az önkormányzati tulajdonú és fenntartású intézmények, létesítmények energiamegtakarítási, ezáltal klímavédelmi célú felújítására, fejlesztésére, és az elvégzendő kisebb beavatkozásokról a képviselő-testület,

c) az a-b) pontban nem szabályozott esetekben a polgármester

dönt.”

5. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 12. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Alap terhére az alábbi pályázatokat lehet kiírni:)

„c) Lakóingatlanok energia-megtakarítási pályázata és”

6. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. § Környezetvédelmi pályázatot a 8. § (1) bekezdésben foglalt célok megvalósítása érdekében lehet kiírni. A Környezetvédelmi pályázat során vissza nem térítendő támogatás nyújtható.”

7. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 9. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. Lakóingatlanok energia-megtakarítási pályázat szabályai

8. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 31–33. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„31. § A pályázatot Budapest XXII. kerület közigazgatási területén elhelyezkedő lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező felújításának támogatására lehet kiírni.

32. § A pályázatot energiamegtakarítást eredményező kisebb fejlesztésekre lehet kiírni. Évente egy pályázó legfeljebb 200.000 Ft összegű támogatásban részesíthető.

33. § A támogatás annak a természetes személynek nyújtható, aki:

a) az ingatlan tulajdonosaként végzi az ingatlan energia-megtakarítást eredményező felújítását,

b) a pályázat benyújtásakor az ingatlant életvitel szerűen lakja,

c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nettó összege nem haladja meg a mindenkori minimálbér 60 %-át, vagy egyedülálló esetében a mindenkori minimálbér 70 %-át.”

9. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 35. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A támogatás vissza nem térítendő támogatásként nyújtható.

(2) A pályázat benyújtásának nem feltétele, hogy a pályázó önrésszel rendelkezzen.”

10. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § Fatelepítési pályázatot a 8. § (1) bekezdés h) pontjában foglaltak megvalósítása érdekében lehet kiírni.”

11. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 38. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás természetes személynek vagy társasháznak nyújtható. Társasházak kizárólag fapótlásra pályázhatnak, az (1) bekezdés b) pontja szerinti célra pályázatot nem nyújthatnak be.”

12. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 39. és 40. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„39. § A támogatás annak a természetes személynek nyújtható

a) aki a 38. § szerinti fapótlás vagy fásítás kötelezettje,

b) akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nettó összege nem haladja meg a mindenkori minimálbér 60 %-át, vagy egyedülálló személy esetében a mindenkori minimálbér 70 %-át,

c) akinél a 41. §-ban szerepelő kizárási feltételek nem állnak fenn.

40. § Támogatás annak a társasháznak nyújtható

a) amelynek a támogatás igénylését megelőző utolsó, a számviteli szabályok szerint elkészített beszámoló eredménykimutatásában, vagy eredmény levezetésében szereplő eredmény összege nem negatív,

b) a támogatás igénylésekor nincs 30 napnál régebben lejárt tartozása,

c) amelynél a 41. §-ban szerepelő kizárási feltételek nem állnak fenn.”

13. § (1) A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 44. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Fatelepítési pályázat során természetes személyek részére vissza nem térítendő támogatás, társasházak részére kamatmentes visszatérítendő támogatás nyújtható.

(2) Fatelepítési pályázat során nyújtott támogatás legfeljebb a tervezett költségek 75%-áig terjedhet. Évente egy pályázó legfeljebb 240.000 Ft összegű támogatásban részesíthető.”

(2) A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 44. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A kamatmentes visszatérítendő támogatás legfeljebb 6 év időtartamra, havi törlesztéssel nyújtható.

(4) Az önkormányzat a támogatás ki nem egyenlített részét és annak járulékait a Polgári Törvénykönyvben meghatározott mértékű, a támogatás folyósításának napjától számított késedelmi kamatokkal együtt jogosult egy összegben, azonnali hatállyal visszakövetelni, ha:

a) a támogatott az elbíráláshoz szükséges adatokat nem a valóságnak megfelelően közölte, vagy a támogatáshoz az önkormányzat megtévesztésével jutott,

b) a pályázatban megjelölt fatelepítés meghiúsult,

c) a támogatott a számlákat a megjelölt határnapig nem nyújtotta be,

d) a támogatottnak a törlesztő részlettel több, mint kéthavi elmaradása van, és írásbeli felszólítás ellenére a hátralékát a megadott időben nem egyenlíti ki,

e) támogatott a támogatás összegét a pályázatban meghatározott céltól részben, vagy egészben eltérően használja fel,

f) a rendelet 15. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott visszatérítési kötelezettségét az arról szóló értesítés átvételét követő 15 napon belül nem teljesíti.”

14. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 53. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az elismeréssel oklevél, emléktábla és pénzjutalom jár. A pénzjutalom összege

a) családi ház és környezet kategóriában:

aa) I. helyezett: 60.000 Ft

ab) II. helyezett: 30.000 Ft

ac) III. helyezett: 20.000 Ft

b) utca, utcarész, lakótelepek, társasházak kisebb, nagyobb egysége kategóriában:

ba) I. helyezett: 60.000 Ft

bb) II. helyezett: 30.000 Ft

bc) III. helyezett: 20.000 Ft

c) balkonok, erkélyek kategóriában:

ca) I. helyezett: 40.000 Ft

cb) II. helyezett: 20.000 Ft

cc) III. helyezett: 10.000 Ft

d) természetbarát kert kategóriában:

da) I. helyezett: 60.000 Ft

db) II. helyezett: 30.000 Ft

dc) III. helyezett: 20.000 Ft

e) első pályázók kategóriában: 40.000 Ft.”

15. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

16. § A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet

a) 8. § (2) bekezdésében a „9–10. §-ban” szövegrész helyébe a „10. §-ban” szöveg,

b) 15. § (2) bekezdésében a „Fapótlási” szövegrész helyébe a „Fatelepítési” szöveg és a „visszatéríteni” szövegrész helyébe a „visszatéríteni.” szöveg,

c) 15. § (4) bekezdés nyitó szövegrészében az „A támogatást” szövegrész helyébe az „A kamatmentes visszatérítendő támogatást” szöveg,

d) 51. § (1) bekezdésében a „június 30-ig” szövegrész helyébe a „július 15-ig” szöveg

lép.

17. § Hatályát veszti a Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet

a) 9. §-a,

c) 6. alcíme,

d) 8. alcíme,

g) 49. § (1) bekezdésében az „a felhívások tervezetének véleményezése során” szövegrész,

j) 51. § (2) bekezdésében a „ , rendkívüli bizottsági ülés keretében” szövegrész,

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. A Környezetvédelmi Alapról és a környezet védelmével kapcsolatos egyes támogatásokról szóló 17/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 3. pont helyébe a következő pont lép:

„3.Természetes anyagok használata

(faláda, szárított növényi részek, terméskő, terményekből készült kertészeti kiegészítők)”