Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 02

Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Egerszalók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §- ban foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Egerszalók Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény a 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”

2. § Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § A rendelet hatálya Egerszalók község közigazgatási területén a hivatali munkaidőn túl, valamint a hivatali helyiségen kívül lefolytatott házasságkötési eljárásokra (a továbbiakban: anyakönyvi esemény) és az eljárásokban résztvevő természetes személyekre terjed ki.”

3. § (1) Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az anyakönyvi események lebonyolításának hivatali helyisége az Egerszalóki Közös Önkormányzati Hivatal székhelye: Egerszalók, Sáfrány út 7. Amennyiben a házasságkötésre kijelölt hivatali helyiség műszaki, technikai vagy egyéb okok miatt nem áll rendelkezésre, és másik időpont nem alkalmas, abban az esetben megfelelő helyiség biztosításáról a jegyző gondoskodik.”

(2) Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Hivatali munkaidőn túli anyakönyvi eseményeket pénteken 14.00 -18.00 óra között, szombaton 10.00 -18.00 óra között lehet lebonyolítani.”

4. § Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) Az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.

(2) A hivatali munkaidőn túli, illetve hivatali helyiségen kívül tartott anyakönyvi esemény, mint külön szolgáltatás esetén az önkormányzatot megillető szolgáltatási díjakat (a továbbiakban: díj) a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A díj nem tartalmazza a gyertya, pezsgő, vágott virág biztosítását

(4) Az anyakönyvi esemény -igény szerint- az alábbi díjmentes szolgáltatásokat tartalmazhatja: házassági emléklap, zeneszolgáltatás, versmondás, hozott pezsgő szervírozás, hozott virágcsokor asztaldísznek és szülők köszöntésére, gyertyagyújtás vagy homoköntés.

(5) A díjat legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 10 munkanappal korábban az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni, melyet az anyakönyvvezető előtt igazolni szükséges.

(6) Amennyiben az anyakönyvi esemény meghiúsulását a házasulók az anyakönyvi esemény napját megelőzően az anyakönyvvezetőnek írásban bejelentik, akkor a befizetett díj 50 %-a a befizető személy számára visszafizetésre kerül.

(7) Kérelmezők a díj megfizetése alól mentesülnek hivatalos okirattal igazolt mozgásképtelen állapotot okozó betegség esetén, vagy ha a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget.

(8) A díjfizetés mértékéből 50% kedvezmény jár, ha a házasuló felek valamelyike Egerszalókon állandó lakóhellyel rendelkezik.”

5. § Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Hivatali helyiségben és hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt nettó 20.000,--Ft díjazás illeti meg.

(2) Hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt nettó 25.000,- Ft díjazás illeti meg.”

6. § Az egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezés szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 16/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez